“Gegevens in de blockchain kunnen niet veranderd worden” en “Wat eenmaal in de blockchain staat, staat vast”. Twee uitspraken die je vaak, in verschillende varianten, leest en hoort. Ook wij maken ons er soms schuldig aan. Blockchain en blockchaintechnologie zijn veelbelovend, mede omdat er niet geknoeid kan worden met gegevens die opgeslagen zijn. Is dat eigenlijk wel zo? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en bekijken we of blockchain eigenlijk wel zo veilig is als men beweerd.
Wat is onveranderlijk?
Om te bepalen of gegevens in de blockchain onveranderlijk zijn, moeten we eerst kijken naar de Nederlandse definitie van het woord.
Volgens de Vandale (link):
on·ver·an·der·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)1 steeds hetzelfde
Het woordenboek geeft de betekenis “steeds hetzelfde” aan. In ons geval zou het zijn: “Als gegevens eenmaal in de blockchain verwerkt zijn, dan blijven ze steeds hetzelfde”. Ze veranderen dus niet meer. Elke blockchain wordt gemaakt door het bereiken van een consensus tussen alle deelnemers. Als een transactie aan alle voorwaarden voldoet en door alle “checks” is gekomen, dan kan het niet meer worden veranderd. Dit is bij huidige databases nog wel het geval.
Zijn blockchains onveranderlijk? Ja, volgens de definitie van het woord wel. Toch zijn er een aantal uitzonderingen en mogelijkheden die roet in het eten kunnen gooien.
Een 51% aanval
Ondanks de hoge mate van beveiliging op blockchain netwerken, zijn er risico’s. Dit is niet anders bij veel andere technologieën. Als een persoon of een groep mensen meer dan 51% van de hashrate in handen krijgt, spreekt men van een 51% aanval. Zij kunnen dan zelf de consensus bepalen en dus ook gegevens aanpassen. De kans dat een 51% aanval succesvol wordt uitgevoerd is echter heel erg klein. Als iemand een bepaalde munt overneemt met zo’n aanval, zal de waarde van de munt enorm kelderen. Er is dus geen financieel gewin om dit uit te voeren. De uitvoering zelf vergt ook nog eens veel geld, tijd en geduld.
Een fork
Een fork uitvoeren is een krachtige manier om de geschiedenis van een blockchain te herschrijven. Dit is in het verleden bijvoorbeeld gebeurd bij Ethereum. Zij hebben een hard fork gemaakt na de DAO hack. Zij hebben de transacties van de hacker ongedaan gemaakt. De onveranderlijke blockchain hebben zij dus wel kunnen herschrijven op deze manier. Een hard fork is vaak de beste manier om een onveranderlijke blockchain toch aan te passen. De oude ketting blijft nog wel intact met alle gegevens. Dit kan niet zomaar worden gewijzigd.
Dus blockchains zijn wel veranderlijk en gegevens staan niet vast?
Er zijn manieren om gegevens te veranderen. De kans dat dit gebeurd is echter enorm klein. Je zou het kunnen vergelijken met de Engelse uitspraak: “Pigs can’t fly” (Varkens kunnen niet vliegen). Volgens een expert zou een varken wel kunnen vliegen als deze bijvoorbeeld in een enorm krachtige wind terecht komt die zelden tot nooit voorkomt op bepaalde plekken op aarde. Een varken kan dus niet vliegen, tenzij de omstandigheden zo bizar zijn, dat het wel kan. Gegevens in de blockchain kunnen niet aangepast worden, tenzij er onwaarschijnlijke situaties, zoals hierboven beschreven voordoen. Wij blijven dus gewoon bij onze uitspraak: Blockchains zijn onveranderlijk.
Het bericht Zijn gegevens in blockchains echt onveranderlijk? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl