Zijn cryptocurrencies een bedreiging voor de huidige financiële wereld?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Wij krijgen steeds vaker de vraag of cryptovaluta een grote bedreiging zijn voor de financiële wereld, zoals banken en overheden. In sommige sectoren, met name in de financiën, wordt deze vraag ook vaak gesteld. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat niet alleen robots en artificial intelligence de (financiële) wereld kunnen gaan veranderen. Ook blockchaintechnologie is hard op weg om een revolutie te ontketenen binnen het traditionele systeem zoals wij dat nu kennen.
Zijn real-time transacties, decentralisatie, automatisering en vertrouwen juist een kans of een bedreiging voor financiële bedrijven?

Meerdere meningen
Net zoals de meeste zaken binnen de cryptocurrency-wereld hangt het er sterk van af aan wie je deze vraag stelt. Wij denken bijvoorbeeld dat bankiers zich geen zorgen hoeven te maken. Sommige mensen denken zelfs dat Bitcoin het gehele banksysteem volledig omver gaat werpen. Wij denken dat de twee systemen goed allebei kunnen blijven bestaan. Zoals de oprichter van CoinSchedule ooit aangaf: “Het is net als Microsoft Windows en Linux.”  In de nabije toekomst zal niet iedereen cryptovaluta willen accepteren. Bedrijven die opereren in cryptovaluta zullen dus gewoon een bank nodig hebben om fiat geld te accepteren en te versturen.
Maar dat gaat over de nabije toekomst.. niet over de toekomst die niet zo nabij is.
Cryptocurrencies als een bedreiging
Er zijn ook mensen die juist vinden dat het wel een bedreiging is voor de gehele financiële wereld. Op het internet zijn meerdere meningen te vinden. Zo denken mensen dat blockchain een gehele nieuwe manier van denken is en dat het veel oude systemen kan vervangen. Het is een innovatieve manier om wereldwijd – zonder grenzen – ingezet te worden en het bereikt mensen die voorheen geen bankrekening konden openen. Zij denken ook dat grote financiële bedrijven zich snel aan moeten passen, omdat ze anders ten onder zullen gaan.
Creditcardmaatschappijen gaan het als eerste merken
Niet alle financiële instituten zijn hetzelfde. Een bank werkt weer heel anders dan bijvoorbeeld een creditcardmaatschappij. De wereld van online betalen verandert snel en creditcardmaatschappijen leveren elk jaar al weer steeds meer in. Er komen steeds betere alternatieven voor online betalen. Cryptovaluta is er één van. Creditcardmaatschappijen zijn een soort tussenpersoon. Zij laten het toe dat je geld uitgeeft en schrijven dit af van jouw rekening. Ze rekenen hier hoge transactiekosten voor aan zowel de gebruiker als de ontvanger (bijvoorbeeld winkelier). Met cryptovaluta worden deze hoge transactiekosten en late afschrijvingen geëlimineerd.
Conclusie
Voor sommige financiële instellingen zijn cryptocurrencies wellicht een bedreiging. Creditcardmaatschappijen of instellingen als PayPal zullen het sneller gaan merken dan een grote traditionele bank. Wel denken wij dat het zeer belangrijk is dat grote financiële bedrijven zich aanpassen en blockchain gaan omarmen. Waarom zouden zij verouderde processen die beter en efficiënter kunnen met hulp van blockchaintechnologie niet veranderen? Dat de gehele bankwereld ten onder gaat dankzij cryptovaluta, geloven wij echter niet. Wij denken dat de twee werelden goed samen kunnen bestaan.
 
Het bericht Zijn cryptocurrencies een bedreiging voor de huidige financiële wereld? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.