De meeste cryptocurrency hebben een block explorer. Deze staat boordevol informatie. Beginners hebben vaak echter geen flauw idee waarom een block explorer zo waardevol is. Er zijn een aantal interessante dingen die je kan doen met deze tool. Een block explorer moet daarom niet onderschat worden. Ze voorzien je van enorm veel waardevolle informatie en details als het gaat om het gehele cryptocurrency ecosysteem.
Waarom block explorers er toe doen
Als je een explorer opent, dan kan dit enige verwarring veroorzaken. Het staat vol met cijfer en informatie waar je in eerste instantie niet helemaal uitkomt. Als je het beter leert begrijpen, dan vallen de spreekwoordelijke puzzelstukjes snel op hun plek.
Wat is een cryptocurrency block explorer eigenlijk?
Een cryptocurrency block explorer laat de laatste blocks in de blockchain zien. Bijvoorbeeld: Een nieuw Bitcoin block is gevonden door miners. Alle block explorers zouden deze moeten weergeven zodra deze is geonden. Als je klikt op het specifieke netwerk block zie je meer informatie over onder andere de grootte van het block, wanneer het is gevonden en welke transacties deze bevat.
Er staat echter nog veel meer informatie. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een specifiek block zie je ook de hash van elke block. Een hash is erg lastig om uit te rekenen en deze wordt ook moeilijk naar mate de tijd verstrekt. Er is ook een link naar het vorige netwerk block. Deze hebben allemaal een unieke hash en unieke transacties.
Huidige beloning en meer opzoekmogelijkheden
Je ziet ook in een block explorer wat de huidige beloning is voor miners die een block hebben gevonden. De eerste transactie van elke block is het inkomen dat voor de miners is. Alle andere transacties zijn gedaan door de gebruikers van de cryptocurrency met de bijbehorende transactiekosten (fees) om de transactie te verzenden. Ook al is deze informatie niet voor iedereen van groot belang, het is wel goed om te zien hoe coins worden gegenereerd door minen en hoe deze worden gedistribueerd.
Afhankelijk van welke block explorer je gebruikt, zijn er nog meer features die je kan bekijken. Zo kun je op blockchain.info ook statistieken en grafieken bekijken over het Bitcoin netwerk. De meeste block explorers laten ook zien hoeveel onbevestigde transacties er zijn op het moment en of de mining diffculty omhoog of omlaag gaat.
Transactie ID’s en wallet adressen bekijken
Je kan, naast blocks bekijken, ook individuele transacties en een balans van een adres bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld goed zien of een transactie naar of van jouw wallet goed uitgevoerd is en hoeveel bevestigingen er binnen het netwerk zijn. Op deze manier is een block explorer een tool waarop meerdere mensen elke dag vertrouwen en die veel meer informatie bevatten dan men in eerste instantie denkt.
Het bericht Wat is een blockchain explorer en hoe gebruik je het? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl