Wat is blockchain scaling (schaalbaarheid) en waarom is het zo belangrijk?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

De schaalbaarheid van een cryptocurrency is erg belangrijk. Op websites van diverse cryptovaluta kom je de woorden “scalability” en “scaling” tegen. Bij Bitcoin is het “Bitcoin scalability problem” al een echt begrip. In deze blog gaan we dieper in op het begrip schaalbaarheid en waarom het zo belangrijk is voor de wereld van cryptocurrency. Ook kijken we naar de cryptocurrencies die het schaalbaarheidsprobleem het beste oplossen.
Wat is scalability (schaalbarheid) bij cryptocurrency?
Scalability van een cryptocurrency gaat vaak over de limieten met betrekking tot het aantal transacties dat het netwerk aankan. Bijvoorbeeld het Ethereum netwerk heeft meer dan een half miljoen transacties per dag. Bitcoin ongeveer de helft. Verwacht wordt dat dit aantal alleen maar toe gaat nemen. Het netwerk moet dan op kunnen schalen, om zo meer transacties aan te kunnen. In tijden van enorme drukte, bijvoorbeeld vorig jaar december, werd dit probleem bij Bitcoin pijnlijk duidelijk. Het netwerk had enorme vertragingen en transacties stonden soms wel meerdere dagen op “pending”, voordat deze werden bevestigd.
Het Bitcoin scalability probleem
Het Bitcoin scalability problem gaat over de limieten in het aantal transacties die het Bitcoin netwerk aankan. Het grootboek (ledger) van de Bitcoin bestaat uit blocks. Er staat vast hoe groot een block kan zijn. Ook staat er vast dat er ongeveer elke 10 minuten een block wordt gemaakt. Als er heel veel transacties zijn, dan passen deze niet allemaal in een block. Deze moeten dan ook wachten op een volgend block. Bitcoin is dan verre van schaalbaar te noemen. Onder andere het voorgestelde lightning network moet een oplossing gaan bieden.
Welke cryptocurrencies lossen het schaalbaarheidsprobleem op?
Er zijn meerdere cryptovaluta die dit probleem proberen aan te pakken. Hieronder een aantal op een rij:
Raiblocks
PascalCoin
iOTA
Het bericht Wat is blockchain scaling (schaalbaarheid) en waarom is het zo belangrijk? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.