Wat een té agressief beleid van de Federal Reserve voor bitcoin betekent

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com

Wat een té agressief beleid van de Federal Reserve voor bitcoin betekent,

Steeds meer analisten verwachten dat de Amerikaanse economie, ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), een zachte landing zal maken. Een zachte landing betekent dat de Federal Reserve erin slaagt om de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent met zijn renteverhogingen, zonder daarbij een recessie te veroorzaken.

Grappig genoeg zagen we aan de vooravond van de recessies in 1990, 2001 en 2007 precies hetzelfde gebeuren (zie grafiek).

“We moeten geluk hebben”

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het de Amerikaanse centrale bank slechts éénmaal gelukt om een duurzame zachte landing te fabriceren. “We stuurden de economie zoals het zou moeten, maar daarbij hadden we ook geluk. Er gebeurde niets wat in ons nadeel was”, aldus Alan Blinder, een econoom die fungeerde als vicevoorzitter van de Federal Reserve van 1994-1996 (de enige periode waarin een zacht landing slaagde).

In 1995 draaide de Federal Reserve zijn strenge beleid snel om. Nadat ze in 12 maanden de rente verdubbelden naar 6 procent, realiseerde ze zich dat ze wellicht te agressief waren. De economische groei viel terug en wereldwijde ontwikkelingen veroorzaakten ook prijsdalingen.

Om die reden besloot de Federal Reserve destijds snel de rente driemaal te verlagen.

Destijds lag de inflatie op ongeveer 2 procent en werd de rente verhoogd om stijgingen van de inflatie te voorkomen. Nu ligt de inflatie boven de 3 procent en zijn de verhogingen bedoeld om de inflatie omlaag te drukken.

De beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank hebben meermaals aangegeven dat ze de rente waarschijnlijk nog lang op dit verhoogde niveau moeten houden. Moeten we ons dan zorgen maken over de vraag of de Federal Reserve wellicht TE agressief is?

Wat betekent dat voor bitcoin?

Een te agressieve Federal Reserve zou betekenen dat we alsnog de recessie krijgen waar we al zo lang voor worden gewaarschuwd. In een recessie zie je vaak dat de koersen van risico-assets dalen. Nu heeft bitcoin nog nooit een recessie meegemaakt, maar de kans is groot dat het effect van een recessie op de bitcoin koers negatief zal zijn.

Waarschijnlijk lukt het de bulls om die reden niet om de koers op dit moment verder op te drijven. Ondanks dat bitcoin de afgelopen zeven dagen een mooie plus heeft weten te noteren, blijven de echte stijgingen vooralsnog uit.

Mogelijk omdat de markt bang is voor een recessie.

Verwachten jullie dat het de Federal Reserve lukt om een recessie te vermijden en daarmee een zachte landing te fabriceren?

,
Steeds meer analisten verwachten dat de Amerikaanse economie, ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), een zachte landing zal maken. Een zachte landing betekent dat de Federal Reserve erin slaagt om de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent met zijn renteverhogingen, zonder daarbij een recessie te veroorzaken. Grappig genoeg zagen […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com