Waarom een correctie helemaal geen probleem is

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Wie reeds enige tijd in cryptocurrencies zit zal heel wat hebben zien bewegen op de markt. Op het ogenblik dat je investeert in cryptocurrencies moet je, je er altijd van bewust zijn dat je gaat investeren in een markt die bijzonder volatiel is. Dit betekent dat grote schommelingen in de koers eerder regel dan uitzondering zijn. Dergelijke schommelingen kunnen voor de klassieke huis-en-tuin belegger misschien erg afschrikwekkend zijn terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Zelfs wanneer er een stevige correctie in de pijplijn zit hoef je nog niet meteen in paniek te slaan en meteen verkopen. Elke correctie die gebeurt op de cryptomarkt biedt namelijk net heel wat opportuniteiten. Op deze pagina vertellen we je waarom een correctie helemaal geen probleem hoeft te zijn en hoe je er zelfs je voordeel mee kan doen.
Het bloedbad op de cryptomarkt van 22 december 2017
In de aanloop naar Kerstmis van het jaar 2017 ging de hele cryptomarkt plots in het rood. 22 december 2017 ging dan ook de geschiedenisboeken in als de dag waarop Bitcoin plots van ‘hero to zero’ werd herleid. Al is deze uitspraak misschien wat overdreven, de koers implodeerde na haar hoogtepunt waarbij ze bijna 20.000 Amerikaanse dollar wist te bereiken naar een waarde die zelfs de 12.000 Amerikaanse dollar niet meer wist te halen. Voor de doemdenkers of de mensen die de cryptomarkt liever zien mislukken dan slagen was dit uiteraard een fantastisch moment om nog even wat extra paniek te zaaien. De reactie van heel wat (onervaren) investeerders bleef dan ook niet uit. Er werd massaal verkocht en de gigantische verliezen werden maar voor lief genomen. De ‘crash’ op de cryptomarkt heeft echter zand in de ogen gestrooid. Sterker nog, er was eigenlijk helemaal geen sprake van een crash, maar wel van een relatief onschuldige correctie.
Correcties komen voor op alle (financiële) markten
De volatiliteit van een beleggingsproduct werkt uiteraard bepaalde (extra) schommelingen in de hand. Dit valt niet te ontkennen. Toch zou het fout zijn om te stellen dat een correctie een typisch fenomeen is dat uitsluitend kan worden toegeschreven aan de cryptomarkt. Wie ook op andere manieren belegt zal namelijk weten dat elk beleggingsproduct in de basis over een zekere volatiliteit beschikt. Een groot bedrijf dat aandelen uitschrijft ziet haar koers dagelijks (sterk) beïnvloed worden door allerhande zaken zoals prognoses, nieuwsfeiten en ga zo maar door. Daar is op zich niets mis mee, maar ook een aandeel kan zomaar van de absolute top worden herleid naar een opvallend dieptepunt. Wie rendement wil halen uit zijn of haar belegging zal tegenwoordig een bepaald risico moeten durven lopen. Wil je dat niet, dan zal de gewone spaarrekening voor jou wellicht het interessantst zijn om wat geld op te parkeren.
De opportuniteiten van een correctie op de cryptomarkt
Terug naar de kern van de zaak. Het is als investeerder altijd belangrijk om een onderscheid te maken tussen in dit geval bijvoorbeeld een correctie en een daadwerkelijke crash. Dit laatste woord wordt te vaak in de mond genomen terwijl er helemaal geen sprake van is. Een markt die crasht is in 90 procent van de gevallen dood en begraven voor je er erg in hebt. Dat geldt voor de cryptomarkt helemaal niet. De correctie van 22 december 2017 is er bovendien gekomen nadat de hele markt een ongelofelijke boost heeft doorgemaakt. Dat er dan na die boost een correctie aankomt is absoluut niet zo vreemd, in tegendeel. De correctie heeft er voor gezorgd dat heel wat cryptovaluta’s zijn teruggevallen naar een realistische koers waardoor er nu terug kan worden gebouwd aan een verdere groei. Een markt zonder correcties is per definitie onbestaande en heeft op de lange termijn haast geen overlevingskans.
Bovenstaande zorgt er voor dat een correctie, bijvoorbeeld op de cryptomarkt alleen maar mogelijkheden met zich meebrengt. Hoeveel investeerders zouden zijn ingestapt op het ogenblik dat Bitcoin de 20.000 Amerikaanse dollar aantikte? Wellicht niet zoveel. Hoeveel investeerders zijn er echter terug in Bitcoin gestapt op het ogenblik dat de koers terugviel richting een 12.000 Amerikaanse dollar? Wellicht heel wat. Dit ene voorbeeld geeft meteen aan op welke manier een correctie interessant kan zijn. Kopen op een hoogtepunt is nooit een goed idee. Elke terugval (zoals nu met onder meer Bitcoin is gebeurd) zorgt er voor dat je op een financieel interessante manier (extra) cryptocurrencies kan kopen. De kans dat het na een correctie nog eens verder explosief naar omlaag gaat is in principe zeer beperkt. Velen zien hier dan ook het ideale instapmoment in.
Paniek is een slechte raadgever
Tijdens de correctie van 22 december 2017 evenals op andere momenten waarop de koersen op de cryptomarkt onderuit gingen kon er worden vastgesteld dat heel wat mensen die eerder aanzienlijke bedragen hadden geïnvesteerd in cryptocurrencies plots uitstapten. Verschillende exchanges bieden hun klanten de mogelijkheid aan om het volume van de voorbije aan- of verkoopperiode te monitoren waardoor relatief snel bepaalde conclusies kunnen worden getrokken. De zogenaamde ‘panic sales’ die plaats hebben gevonden hebben misschien nog wel meer aan het rendement geraakt dan de correctie op zich. In de dagen na de correctie kon bijvoorbeeld worden vastgesteld hoe een groot aantal altcoins zich meteen herstelden en zelfs richting een nieuwe all time high gingen. Dit was onder meer het geval voor Verge (XVG).
Naar de cryptomarkt wordt vaak verwezen als een investeringsmarkt voor de koele kikker. Ondanks het feit dat dit misschien net wat te kort door de bocht is moet het wel gezegd dat mensen die slecht slapen van een terugval in de koers er goed aan doen om zo ver mogelijk weg te blijven van deze markt. Het volatiele karakter is één van de belangrijkste kenmerken van de hele cryptomarkt en daar moet je inderdaad tegen zijn opgewassen. Is dat niet het geval of wil je het geïnvesteerde kapitaal ten allen tijde kunnen opvragen? Dan is investeren in cryptocurrencies gewoon niets voor jou. Durf dit dan ook zeker onder ogen te zien en overtuig jezelf niet om alsnog een stuk van je kapitaal te investeren.
Ben je in tegenstelling tot bovenstaande iemand die graag een (berekend) risico neemt en die geloofd in het potentieel welke de cryptomarkt heeft? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat op het juiste moment de juiste investeringen doen je zowel op middellange als lange termijn een razend interessant financieel voordeel kunnen opleveren… al zullen er in tussentijd waarschijnlijk wel nog een aantal correcties tussen zitten.
Het bericht Waarom een correctie helemaal geen probleem is verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.