Waarom de aanstaande Bitcoin halving anders wordt, volgens Grayscale

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Waarom de aanstaande Bitcoin halving anders wordt, volgens Grayscale,

Elke vier jaar vindt de Bitcoin (BTC) halving plaats. Hierbij halveren de bitcoin beloningen voor de miners. Dit leidt dus in feite tot een halvering van de nieuwe bitcoin die op de markt komt. Deze ‘supply shock’ maakt historisch gezien bitcoin schaarser en dus meer waard. In april vindt de volgende bitcoin halving plaats. 

Volgens een nieuw onderzoek vam het investeringsfonds Grayscale, bekend van de GBTC bitcoin spot Exchange-Traded Fund (ETF), kan de supply shock ditmaal nog heviger worden dan bij de voorgaande halvings. Dit heeft alles te maken met de nieuwe bitcoin spot ETF’s.

Deze bitcoin halving wordt anders

Momenteel worden er in elk bitcoin block 6,25 BTC gemined. Met een koers van 48.000 dollar komt dit neer op een jaarlijkse verkoopdruk van 15,5 miljard dollar aan BTC. Na de halving wordt dit dus 3,125 BTC per block, en wordt deze verkoopdruk ook gehalveerd tot ongeveer 7,5 miljard dollar. Mits de prijzen hetzelfde zouden blijven uiteraard.

Na de halving zijn miners vaak gedwongen een deel van hun bitcoin te verkopen. Kosten blijven namelijk hetzelfde terwijl de opbrengst in BTC gehalveerd wordt. Vaak ervaart de bitcoin koers vlak na de halving dus een begrijpelijk dipje. Volgens Grayscale zou dit deze keer anders kunnen verlopen. De reden: de bitcoin ETF’s.

“Bitcoin ETF’s kunnen significant de verkoopdruk absorberen, en potentieel de marktstructuur van bitcoin herstructureren en een nieuwe, stabiele bron van vraag genereren. Dit is positief voor de prijs,”

Aldus Grayscale, dat dus meent dat de ETF’s als een soort contragewicht kunnen fungeren voor de verkoopdruk die de bitcoin koers zal ondervinden na de halving. In simpele taal: Grayscale is erg optimistisch over de bitcoin koers in de komende maanden.

Bitcoin ETF’s doen het goed

Ondertussen neemt de vraag naar de recent gelanceerde bitcoin beursfondsen gestaag toe. Afgelopen vrijdag passeerde de gezamenlijke waarde van de ETF’s de 10 miljard dollar. IBIT van Blackrock neemt hierbij de leiding met 4 miljard dollar aan activa in beheer.

Ook blijkt uit een onderzoek van BitMEX dat de uitstroom van het GBTC fonds ook flink afneemt de laatste week. Op vrijdag bedroeg de uitstroom slechts 52 miljoen dollar

Bitcoin ETF Flow – 9th Feb

GBTC Outflow $52m

— BitMEX Research (@BitMEXResearch) February 9, 2024

Het bericht Waarom de aanstaande Bitcoin halving anders wordt, volgens Grayscale verscheen eerst op Crypto Insiders.

,

Het bericht Waarom de aanstaande Bitcoin halving anders wordt, volgens Grayscale verscheen eerst op Crypto Insiders.

,
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.