Volgt bitcoin het koerspatroon van goud? Sterke dollar blijft probleem

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com

Volgt bitcoin het koerspatroon van goud? Sterke dollar blijft probleem,

Bitcoin (BTC) wordt door veel crypto-puristen vaak genoemd als het digitale goud. Bitcoin en goud hebben namelijk veel overeenkomstige kenmerken. Zo bieden ze beiden de mogelijkheid om een deel van je vermogen buiten het financiële systeem te bewaren en hebben ze allebei een beperkte voorraad wat gedolven kan worden. Ook hebben beide activa historisch gezien een negatieve correlatie met de Amerikaanse dollar. Momenteel floreert de dollar en moeten zowel goud als bitcoin hieronder lijden.

Ergens in 2024 verwacht men echter een kanteling van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Het verlagen van de rente zou positief zijn voor zowel bitcoin als goud. Overweeg je om goud toe te voegen aan je portfolio? Als je je via deze link aanmeldt bij het Nederlandse GoldRepublic, dan krijg je tijdelijk gratis en voor niets 1 gram goud ter waarde van 58 euro cadeau.

Goudprijs onder druk door stijgende dollar

De afgelopen maanden bevindt de koers van goud zich in een neerwaartse trend. Goud heeft te kampen met tegenwind op meerdere fronten, waaronder een sterke Amerikaanse economie, een sterker wordende Amerikaanse dollar en zorgen over de rentetarieven. De drie factoren zijn enigszins aan elkaar gecorreleerd en hebben allemaal een negatieve impact op de koers van goud. De koers staat momenteel 6 procent lager dan zijn hoogste punt van 2023 dat begin mei werd neergezet.

De Amerikaanse centrale bank, ofwel de Federal reserve, begon in maart 2022 met het verkrappen van het monetair beleid. Het heeft de rente in agressieve mate opgeschroefd in de strijd om de inflatie naar het streefdoel van 2 procent terug te brengen. Inmiddels hebben we met een rente van 5,25 – 5,50 procent het hoogste niveau in maar liefst 22 jaar tijd.

De inflatie is echter nog altijd niet op het beoogde niveau en de Amerikaanse economie blijkt sterker dan verwacht. Het biedt weinig redenen voor de Fed om te beginnen met het verlagen van de rente. Hierdoor is de verwachting voor de rentevergadering van volgende week dan ook dat de rente op hetzelfde niveau zal blijven.

Hiermee wordt de Amerikaanse dollar aantrekkelijker en dit wordt sterk weerspiegelt in de koers. Deze staat momenteel namelijk op zijn hoogste niveau in zes maanden tijd.

Ook bitcoin heeft het zwaar

Risicovolle activa zoals bitcoin hebben het ook erg moeilijk de afgelopen tijd. Te midden van de huidige onzekerheden op macro-economisch vlak, presteert bitcoin ondermaats. De vlucht naar de dollar heeft geleid tot een grote kapitaaluitstroom bij bitcoin. De bitcoin koers bevindt zich momenteel namelijk 17 procent onder zijn in juli bereikte jaarlijkse piek van vlak onder de 32.000 dollar.

Zowel bitcoin als goud lijken op het moment mooie kansen te bieden voor investeerders. Met een mogelijke recessie op komst zou goud een interessante toevoeging kunnen zijn voor je portfolio. De Nederlandse broker GoldRepublic biedt nu een leuk welkomstcadeau van 1 gram goud ter waarde van 58 euro. Registreer via deze link en koop voor minstens 100 euro aan goud, zilver of platinum om deze gram goud automatisch op je account te ontvangen.

,
Bitcoin (BTC) wordt door veel crypto-puristen vaak genoemd als het digitale goud. Bitcoin en goud hebben namelijk veel overeenkomstige kenmerken. Zo bieden ze beiden de mogelijkheid om een deel van je vermogen buiten het financiële systeem te bewaren en hebben ze allebei een beperkte voorraad wat gedolven kan worden. Ook hebben beide activa historisch gezien […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com