Bitmain (link) heeft recent een nieuwe CryptoNight ASIC miner uitgebracht. Hierdoor moesten veel ontwikkelaars van coins een moeilijke beslissing nemen. Monero heeft zelfs besloten om een hard fork uit te voeren. Dit werd gedaan om te voorkomen dat ASIC miners een te groot aandeel van het gehele netwerk in handen zou krijgen. Zie ook ons artikel over de 51% attack. Tijdens een hard fork wordt er een nieuwe munt gecreëerd. Dit heeft een tijd geleden ook plaatsgevonden bij Ethereum. Ethereum Classic is de originele variant en Ethereum is de coin die met een hard fork is gemaakt. Monero heeft meerdere afsplitsingen. Hieronder vindt je vier Monero forks. Deze zijn niet allemaal even populair en sommigen zullen – denken wij – niet een heel lang leven hebben.
Monero Classic
Net als Ethereum heeft ook Monero een classic variant. Het is sinds de ETH fork een populaire trend geworden om classic toe te voegen aan een munt. Bij Monero Classic waren een aantal ontwikkelaars het niet eens met de wijziging in het algoritme van Monero. Zij vreesden dat het zou leiden tot meer centralisatie, terwijl zij juist pleiten voor decentralisatie. De ontwikkelaars denken dat 80% van de hashrate in de toekomst naar de Classic variant gaat. Tot nu toe blijkt dit niet zo te zijn. Wie weet in de toekomst..
Monero-Classic
Deze variant van Monero heeft ook gekozen voor een toevoeging van Classic. Zij doen dit met een tussenstreepje. Verwarrend? Jazeker. Deze munt staat bekend onder de afkorting XMC en is ontwikkelt door een groep die geloofd in eerlijke kansen. Het algoritme van deze munt geeft evenveel kans tijdens het mijnen aan pro-miners en mensen die geen ASCI gebruiken. Het is een populair algoritme voor cryptocurrency-fans. Dit is zeker een munt om in de gaten te houden. Normaal gesproken voegen (hard) forks niet veel toe aan een munt, maar Monero-Classic heeft wel een aantal interessante vernieuwingen.
Monero
Er bestaan op GitHub (een plek waar de code ingezien kan worden van de meeste cryptovaluta) twee munten met de naam Monero. Deze munt lijkt op het eerste gezicht gewoon een pure kloon zonder echte toevoegingen. Wij houden de code in de gaten voor eventuele veranderingen, maar verwachten er eerlijk gezegd niet heel veel van.
Monero 0
Je spreekt deze munt uit als Monero Zero, oftwel Monero Nul. Het is een hard fork van de originele code, maar wil zich afscheiding van de huidige ontwikkeling van de originele valuta. Zij menen te staan voor de originele visie van Satoshi Nakamoto, zoals hij in de Whitepaper aangaf. Zij claimen dat ze geen hard fork zijn, maar een originele Monero, die teruggaat vanaf versie 11. Er is geen premine en bestaande Monero gebruikers krijgen een gelijk aantal Monero Zero na de fork.
Het bericht Vier Monero forks verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl