Verschillen tussen de Tangle en Blockchain

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Niet alle cryptocurrencies gebruiken een blockchain. Een van de meest populaire cryptovaluta op de markt denkt dat blockchain niet de beste manier is voor een digitale valuta. Veel beginners met cryptocurrency denken dat een valuta altijd een blockchain heeft. Dit is dus niet zo. Zo heeft IOTA de Tangle ontwikkelt. Een alternatief voor blockchain, zoals bij bijvoorbeeld Bitcoin, Litecoin en de meeste andere cryptovaluta. In deze blog lees (en leer) je alles over Blockchain, Tangle en de verschillen tussen de twee.
Blockchain: Een korte uitleg
Voordat we gaan kijken naar de Tangle en waarom het zo uniek is, leggen we in het kort nog even uit wat blockchaintechnologie is. Voor een uitgebreidere uitleg kun je altijd onze handleiding raadplegen voor beginners met cryptovaluta.
De blockchain is een gedistribueerd grootboek. Hierin worden alle transacties bijgehouden die ooit door het netwerk zijn verzonden. Transacties (goed)keuren en verwerken zorgt voor een gedistribueerde consensus. Dit betekent eigenlijk gewoon dat het gehele netwerk er akkoord mee gaat als een transactie aankomt. Een voorbeeld met Bitcoin:
Als een transactie wordt verwerkt, wordt deze bewaard als een hash (een cryptografische reeks van nummers) in de ledger in een block. Wanneer een block een bepaalde hoogte heeft bereikt (het datalimiet van het aantal hashes dat het kan opslaan), ook wel Block height genoemd, wordt het block gesloten. Daarna wordt het aan de ketting van al eerder bestaande blocks gevoegd. Nadat een block is toegevoegd kan deze niet meer worden veranderd.
Miners in de blockchain
Miners zijn verantwoordelijk voor het verwerken van de transacties in deze blocks. Als je bijvoorbeeld een transactie stuurt op het Bitcoin netwerk, lost een miner een ingewikkelde puzzel op binnen de transactie. De miner voegt dan de hash toe aan het huidige block. Miners zijn cruciaal binnen het netwerk om de integriteit van het systeem te bewaren. Zij zorgen er onder andere voor dat elke transactie legitiem is en dat niemand het netwerk gebruikt om coins twee keer uit te geven (double spend).
Blockchain netwerken gebruiken miners om transacties te keuren middels onder andere het Proof of Work algoritme. Miners moeten dus actief werken en tegen elkaar strijden om als eerste een transactie te keuren (valideren). Er zijn ook andere algoritmes, zoals het Proof of Stake.
Blockchain bereikt een consensus (overeenstemming) dankzij de individuen die met het netwerk verbonden zijn (nodes) en transacties verwerken voor het netwerk.
Wat is Tangle?
Het verschil met blockchain zit hem onder andere in de laatste zin. In plaats van een groep miners of mensen die transacties keuren en verwerken, is deze taak voor alle deelnemers in de Tangle. Iedereen die een transactie verzend is verantwoordelijk voor het verwerken van andere transacties op de Tangle. Dit betekent ook dat niemand verplicht wordt om een cryptocurrency core software te installeren of verbinding moet maken met netwerk nodes om transacties te valideren.
IOTA als voorbeeld
IOTA gebruikt het Direct Acyclic Graph (DAG) algoritme om een gedistribueerde ledger te bereiken. Hierdoor kan het netwerk een algehele overeenstemming bereiken zonder dat er blockchaintechnologie noodzakelijk is. Ook worden transacties in de Tangle niet in een block opgeslagen.
Om dit te bereiken moet elke transactie op het netwerk de twee voorgaande transacties goedkeuren. Bijvoorbeeld: Als je 50 IOTA wilt verzenden naar jouw vriend dan moet jouw computer de twee voorgaande – onbevestigde – transacties verwerken en opslaan in de Tangle. Daarna wordt jouw transactie van 50 IOTA toegevoegd aan de rij met onbevestigde transacties, zodat andere mensen deze kunnen verwerken.
Voordelen van de Tangle
Volgens de website van IOTA zijn er een groot aantal voordelen ten opzichte van het gebruik van een blockchain:
Decentrale beveiligingen: Aangezien iedereen die het netwerk gebruikt verantwoordelijk is voor het onderhoud, zijn er geen miners nodig. Hierdoor is het niet gevoelig voor ASIC-miners en de kans dat één persoon of een groep de meerderheid van het netwerk in handen kan krijgen.
Kwantumresistentie: Het IOTA team heeft uiteengezet hoe de Tangle een beveiliging biedt tegen kwantumcomputers. Hier hebben wij ook een blog over geschreven onder de naam: Heeft cryptocurrency toekomst als er kwantumcomputers komen?
Schaalbaarheid en microbetalingen: Dit zijn, volgens ons, de twee grootste voordelen van de Tangle. In theorie schaalt het netwerk mee zodra meer mensen het gebruiken. Er worden dan immers meer transacties gedaan en er zijn meer mensen om de voorgaande transacties te verwerken. Dankzij deze peer-to-peer bevestigingen kan het goed worden gebruikt voor kleine betalingen (micro payments)
Internet of Things
De laatste twee punten (schaalbaarheid en microbetalingen) laten zien dat IOTA is gemaakt om gebruikt te worden voor het Internet of Things. Dit is het ecosysteem van slimme apparaten die internet gebruiken om te communiceren en functioneren. Dit zijn bijvoorbeeld smart televisies, koelkasten met ingebouwde internetfuncties en slimme thermostaten). In de toekomst gaan al deze apparaten met elkaar verbonden zijn, data uitwisselen en communiceren. De Tangle kan er voor zorgen dat dit mogelijk is tegen hele lage kosten. Dit is allemaal nog theoretisch, want de Tangle heeft zich nog niet bewezen om zulke grote schaal. Het is echter wel een van de meest veelbelovende technologie volgens ons. Wij houden dit dan ook nauwlettend in de gaten.
Het bericht Verschillen tussen de Tangle en Blockchain verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.