Van melk tot pasta: Hoe extreme inflatie onze eettafel beïnvloedt

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Van melk tot pasta: Hoe extreme inflatie onze eettafel beïnvloedt,

Een rondje supermarkt doen in Nederland voelt tegenwoordig alsof je de jackpot moet winnen om je boodschappenkarretje te vullen. Dankzij de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten we nu waarom.

Boodschappen: De nieuwe luxe? 

In 2021 dachten we nog een meevallertje te hebben: voedselprijzen daalden met 0,2%! Deze trend keerde zich echter volledig om in 2022. Voedsel in Nederlandse winkels werd in dat jaar volgens cijfers van het CBS gemiddeld 10,8% duurder. Deze stijging ligt boven de algemene inflatie, die op 10% werd vastgesteld voor alle goederen en diensten. Het opvallendst is misschien wel de prijsstijging van 15,6% voor melk, kaas en eieren, producten die voor velen dagelijkse kost zijn. Ja, je leest het goed!

En het blijft niet bij onze geliefde zuivelproducten. Denk aan de olijfolie voor je salade? Dat ging met 24,5% omhoog! En je spaghetti-avondje? Nou, pasta prijzen schoten met 17% omhoog. Mamma mia! 

Prijsstijgingen met een twist 

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Fruit, de ster van je smoothie, hield het relatief bescheiden met een stijging van 5,4%. Ook binnen de categorie suiker, zoetwaren en ijs zijn opvallende variaties te bespeuren. Sommige producten binnen deze groep kenden grotere prijsstijgingen dan andere, wat aantoont dat de invloed van inflatie niet uniform is binnen specifieke productcategorieën.

En nu? De overheid probeert ons een beetje te helpen met wat extra toeslagen, maar die stijgende voedselprijzen blijven toch een dingetje. Vooral als je bedenkt dat we juist nu allemaal proberen gezonder te eten. Hoe het verder gaat? Dat is koffiedik kijken. Maar één ding is zeker: bij de kassa merken we het allemaal en kunnen we ondertussen wel stellen dat je vandaag de dag een stuk dieper in je portemonnee mag tasten!

Dit in combinatie met stijgende energiekosten, stijgende brandstofprijzen en nog veel meer, en er ontstaat geleidelijk aan een somber plaatje. De inflatie zorgt ervoor dat mensen met een wat lager besteedbaar inkomen nu al helemaal nog maar net het hoofd boven water kunnen houden. Hoe lang gaat dit nog goed?

,
Een rondje supermarkt doen in Nederland voelt tegenwoordig alsof je de jackpot moet winnen om je boodschappenkarretje te vullen. Dankzij de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten we nu waarom. Boodschappen: De nieuwe luxe?  In 2021 dachten we nog een meevallertje te hebben: voedselprijzen daalden met 0,2%! Deze trend keerde […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.