TikTok overladen met crypto scams van zogeheten ‘Elon Musk’

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

TikTok overladen met crypto scams van zogeheten ‘Elon Musk’,

Het populaire sociale-mediaplatform TikTok wordt overladen met neppe crypto giveaways, zogenaamd door multimiljardair Elon Musk. In duizenden berichten wordt verteld dat de Tesla CEO schijnbaar bitcoin (BTC) aan het weggeven is. Om de tokens te kunnen innen, moeten ze naar een externe site gaan waarvan de link in het bericht is gezet.

Gesimuleerde ‘Elon Musk’ promoot bitcoin scam

Eenmaal op de site worden lucratieve bedragen aan crypto aangeboden. Geïnteresseerden hoeven enkel wat gas money, ongeveer $138 aan bitcoin, te betalen om het te kunnen ontvangen. Daarnaast moet men wat persoonsgegeven invullen als ‘Know your customer’ (KYC) beleid. 

Nadat een enthousiaste gebruiker zijn of haar gegevens heeft ingevuld, komen ze bedrogen uit. Het contact wordt verbroken en kort daarna is de site niet meer beschikbaar. De oplichters gebruiken duizenden variaties op internetadressen als bitoxies[.]com, moonexio[.]com, altgetxio[.]com en cratopex[.]com.

TikTok flooded by ‘Elon Musk’ cryptocurrency giveaway scams – @LawrenceAbramshttps://t.co/P2pGCave2p

— BleepingComputer (@BleepinComputer) September 17, 2023

De video’s op TikTok gebruiken deepfake om een interview van Musk met nieuwsplatform Fox na te bootsen. In het interview zegt ‘s werelds rijkste man dat hij en zijn bedrijf Twitter bitcoin weggeven ter ere van het omdopen van het platform naar ‘X’. In feite heeft hij nooit iets dergelijks gezegd en worden zijn gezichtsuitdrukkingen en stem gesimuleerd door kunstmatige intelligentie. 

AI oplichting vormt gevaar voor crypto industrie

Kunstmatige intelligentie, in het Engels Artificial Intelligence (AI), wordt veelal door oplichters gebruikt. De zelfdenkende programma’s kunnen duizenden berichten in korte tijd verspreiden en vele mensen nabootsen. Video’s worden geproduceerd waarin bekende personen met een grote invloed boodschappen verkondigen die ze in de realiteit nooit zeiden.

Alhoewel kunstmatige intelligentie een grote dreiging vormt in het aspect van oplichting, kan het ook een uitkomst zijn. AI wordt al veel gebruikt om scams op platformen als X (voorheen Twitter) op te rollen. Vorige maand schreven we over GiveawayScamHunter, een programma dat zo’n 100 duizend crypto scams op X identificeerde.

,
Het populaire sociale-mediaplatform TikTok wordt overladen met neppe crypto giveaways, zogenaamd door multimiljardair Elon Musk. In duizenden berichten wordt verteld dat de Tesla CEO schijnbaar bitcoin (BTC) aan het weggeven is. Om de tokens te kunnen innen, moeten ze naar een externe site gaan waarvan de link in het bericht is gezet. Gesimuleerde ‘Elon Musk’ […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.