Risico’s van cryptocurrencies kopen

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Risico’s van cryptocurrencies kopen
Toen de zogenaamde cryptocurrency voor het eerst op de markt verscheen kon ze rekenen op bijzonder weinig vertrouwen van de gemiddelde investeerder. Dit gebrek aan vertrouwen en interesse zorgde er voor dat de virtuele valuta eerder traag uit de startblokken schoot. Toch, eenmaal vertrokken deden de rendementen die werden geboekt menig aantal investeerders duizelen. Een enkele investering in 2009 in Bitcoins is tegenwoordig een vermogen waard.
Door de jaren heen is er op vlak van cryptocurrencies uiteraard reeds heel wat veranderd. Tegenwoordig zijn Bitcoin en Ethereum nog steeds veruit het meest populair, maar is het aanbod aan cryptocurrencies spectaculair toegenomen. Bent u eveneens geïnteresseerd om een deel van uw kapitaal in een virtuele munteenheid te investeren? Wees u dan wel bewust van de risico’s die er aan verbonden zijn.
Zijn cryptocurrencies een financiële zeepbel?
De meningen van experts verspreid over de wereld met betrekking tot niet alleen Bitcoins, maar cryptocurrencies in het algemeen zijn zeer verdeeld. De toegenomen populariteit van deze virtuele munteenheden evenals de ronduit explosieve prijsstijgingen blijken heel wat weg te hebben van een financiële zeepbel. Een dergelijke zeepbel staat er om bekend zeer aanzienlijke fluctuaties in koers te kunnen realiseren. Zo is het mogelijk dat de prijs een grote stijging kent, maar kan één enkel negatief nieuwsbericht ook meteen een aanzienlijke terugval veroorzaken.
Het feit dat cryptomunten op geen enkele wijze worden gegarandeerd door een centrale bank zou in het slechtste geval zelfs een volledig verlies aan kapitaal kunnen betekenen. In de praktijk is de kans dat het zover komt evenwel niet echt reëel.
Cryptocurrencies zijn vatbaar voor cybercriminaliteit
Cryptocurrencies zijn virtuele munten. Dit betekent dat ze niet tastbaar aanwezig zijn waardoor ze ook veel lastiger te beschermen zijn tegen (cyber)criminelen. Veel mensen die voor het eerst investeren in cryptocurrencies maken de keuze om deze op te slaan in een (veronderstelde) veilige online wallet. Dat is niet de beste keuze.
Een goede offline- of hardware wallet is veel veiliger. Let wel, wanneer u er voor kiest om uw cryptocurrencies offline op te slaan is het altijd van belang om dit te doen op een veilige machine of op een toestel welke specifiek voor dit doel in het leven werd geroepen. Een offline (paper) wallet bewaart u bovendien het best op een veilige plaats zoals in een kluis.
Verlies van cryptocurrency door hardware problemen
Heeft u er voor gekozen om gebruik te maken van een offline wallet zoals een desktop client, maar heeft uw systeem het begeven? Is er daarenboven geen back-up genomen? In dat geval is de kans groot dat u uw investering in rook heeft zien opgaan. Kiezen voor een solide, goed beveiligd en betrouwbaar systeem met een externe, betrouwbare (offline) back-up is dan ook eigenlijk altijd een absolute vereiste.
Beperkte handel in diverse cryptocurrencies
Wanneer we het hebben over cryptocurrencies dienen we vast te stellen dat er eigenlijk hoofdzakelijk aan twee types wordt gedacht, namelijk de Bitcoin en de Ethereum. Dit betekent in de praktijk dat verschillende (jonge) crypto’s zich kenmerken door een beperkte handel. Het gevolg hiervan is uiteraard dat ze vatbaar is voor koersmanipulatie.
Dit zou onder meer kunnen gebeuren door het kunstmatig opdrijven van de prijs. Omwille van deze reden wordt het aan investeerders in cryptocurrencies altijd aangeraden om hun geïnvesteerde kapitaal van dichtbij op te volgen en te anticiperen wanneer nodig.
Sterk toegenomen populariteit, een gevaar uit onverwachte hoek
De aanzienlijk toegenomen populariteit in allerhande cryptocurrencies zorgt er voor dat ook de kleine, vaak onwetende beleggers er steeds vaker voor kiezen om een bepaald deel van hun kapitaal in een digitale valuta te investeren. Naarmate de populariteit in crypto’s verder toeneemt en er bijgevolg ook meer vertrouwen in zal worden gesteld is het risico reëel dat de markt zal stabiliseren. Bijgevolg zullen de monsterlijk hoge rendementen uit het verleden wellicht niet meer gehaald kunnen worden.
Tot slot zorgt de populariteit van cryptocurrencies er eveneens voor dat er mensen met minder goede bedoelingen worden aangetrokken. Concreet zou dit kunnen betekenen dat investeerders in cryptocurrencies het slachtoffer kunnen worden van een zogenaamde piramidespel waardoor uw volledige investering in rook kan opgaan.
Wees u bewust van de risico’s van cryptocurrencies
Veel mensen proberen een extra spaarboekje te realiseren door te investeren in cryptocurrencies. Iemand die in 2009 een klein bedrag heeft geïnvesteerd zal aardig in zijn of haar opzet zijn geslaagd. Echter moeten we een investering in cryptocurrencies vooral aanzien als een vorm van beleggen en dat brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. In de basis zijn de risico’s die zijn verbonden aan cryptocurrencies gezien het te verwachten rendement de gok waard.
Ook wanneer u er voor zou kiezen om te beleggen in klassieke aandelen zou u immers geconfronteerd kunnen worden met een significant risico op verlies van uw geïnvesteerde kapitaal. Bovendien zouden de beoogde rendementen nog veel lager uitvallen in vergelijking met cryptocurrencies. Dit alles maakt een investering in crypto’s nog steeds erg interessant.

Bekijk de meest populaire cryptocurrencies in ons cryptocurrency overzicht.

The post Risico’s van cryptocurrencies kopen appeared first on Cryptostart.

Lees het originele artikel op Cryptostart.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.