Review
Het is alweer een tijdje geleden dat we voor het laatst een review deden van een hardware wallet, maar ook deze industrie staat niet stil. Onlangs kondigde Trezor de nieuwste versie van hun hardware wallet aan, de Model T. In dit artikel nemen we een kijkje naar de verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie. De eerste review van een hardware wallet op bitcoin.nl ging over de originele Trezor, dit was een van de eerste hardware wallets die in 2014 op de markt kwam. Met de Model T zet Trezor een grote stap in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en het moderniseren van hardware wallets.
Features
De Trezor Model T was kort te pre-orderen en is op dit moment uitverkocht. De verwachting is dat Trezor binnenkort met een nieuwe batch komt. Tijdens de pre-orderfase was de prijs van de Model T tussen de €119,-, en €139,-. Voor welke prijs de Model T te koop zal zijn wanneer deze weer beschikbaar is is nog niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk niet veel afwijken van de prijs tijdens de pre-orderfase. Hiermee is de Model T ten opzichte van de originele Trezor of bijvoorbeeld de Ledger Nano S een stukje duurder.
De Model T is echter ook een stuk geavanceerder, deze beschikt namelijk over een kleuren touchscreen. De Model T heeft daarmee eigenlijk een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding en de keuze voor de Model T in plaats van de oude variant is dan ook verleidelijk. Daarnaast beschikt de Model T over een SD card slot voor het versleutelen van data, biedt de Model T brede ondersteuning voor verschillende cryptocurrencies en is de software waar het apparaat op draait volledig opnieuw geschreven. We kijken in deze review naar de basisfunctionaliteit van de Model T: het initialiseren van het apparaat en het ontvangen en versturen van transacties.
Ontvangst
Bij ontvangst wordt meteen duidelijk dat de Model T een luxer product is dan zijn voorganger. Er is net even wat meer zorg besteed aan het ontwerp en feel van de presentatie; de deksel van de verpakking sluit met een magneetstrip en de algehele presentatie van het product is goed. Bij een apparaat dat draait om de veiligheid van onze digitale munteenheden is verpakking natuurlijk een bijzaak en zijn dit slechts details, maar de verbeteringen zijn representatief voor de voortgang van deze industrie.
Een leuk extraatje is te vinden onder de eerste laag van de verpakking: een magnetisch dock die je op een plek van jouw voorkeur kunt vastplakken. De Model T blijft zo altijd op zijn plek wanneer je hem weglegt. De verdere inhoud is zoals we gewend zijn van hardware wallets: een kabel en een paar boekjes om je recovery seed in op te schrijven. Interessant om te vermelden is dat Trezor ervoor heeft gekozen de USB-C standaard te gebruiken en dus ook een USB-C naar USB kabel heeft meegeleverd.
De USB-C opening op de Model T is afgeplakt met een hologram-sticker, waardoor we kunnen controleren dat er tijdens verzending niet met het apparaat geknoeid is. De sticker is niet los te krijgen zonder deze kapot te scheuren, waardoor er deeltjes sticker en lijmresten achterblijven op het apparaat. Hoewel dit natuurlijk de bedoeling is van de sticker, is het toch even een gedoe om deze restjes van het apparaat af te krijgen. De hologram-sticker had daarom beter op een van de externe verpakkingen kunnen zitten.
In de praktijk
Initialisatie
Wanneer we het apparaatje aansluiten krijgen we de instructie om naar trezor.io/start te gaan, aldaar worden we begroet met de tevens geheel vernieuwde interface van trezor.io en de Trezor Wallet. Ook deze nieuwe interface is een stap vooruit, zoals we tijdens het proces zullen zien. We krijgen de optie om te kiezen welk apparaat we hebben, we kiezen natuurlijk voor de Model T.
We krijgen vervolgends de instructie om de nieuwste firmware te installeren op de Model T. Op deze manier zijn we gelijk up-to-date en weten wat dat we de juiste, authentieke, versie van de firmware draaien. De installatie van de firmware is zo gepiept, tot zover is de ervaring erg soepel.
Wallet aanmaken
Vervolgens krijgen we de optie om een nieuwe wallet aan te maken of een bestaande wallet te herstellen. Dit is prettig, want er zijn waarschijnlijk veel mensen die overstappen van een oudere hardware wallet en dit op deze manier gemakkelijk kunnen doen door een recovery seed in te voeren. Voor deze review maken we een nieuwe wallet aan.
Back-up maken
Na het aanmaken van de nieuwe wallet verschijnt de melding dat we nog geen back-up van onze recovery seed gemaakt hebben. Opvallend is dat we de wallet al wel kunnen gebruiken; bij de originele Trezor vond het maken van de back-up plaats tijdens de initialisatie van de wallet. Uiteraard maken we meteen een back-up van onze wallet, zodat we geen risico lopen op het kwijtraken van onze begeerde bitcoins.
We krijgen de instructie om nooit een foto van onze recovery seed te maken en ook om deze nooit op het internet te zetten. Voor deze review doen wij dat stiekem wel. Luister zelf wél naar Trezor en geef je recovery seed nooit(!) prijs.
Hier komen we voor het eerst echt in aanraking met het touchscreen van de Model T. Alle input die we geven gebeurt nu rechtstreeks op het scherm van het apparaat zelf, waar dit bij het oude model vaak nog deels via de computer ging. Dit zorgt voor extra veiligheid, omdat we zeker weten dat we controle hebben over wat we invoeren en nooit informatie prijs hoeven te geven door iets in te voeren op een computer. De eerste vier woorden van de 12-woordige seed worden getoond zodat we deze op kunnen schrijven op de daarvoor bestemde briefjes of een ander back-up medium. Vervolgens kunnen we naar beneden scrollen om de volgende woorden te tonen.
Nadat we de recovery seed volledig hebben opgeschreven worden we gevraagd om een aantal woorden uit de seed op de Model T in te voeren om te controleren dat we de seed inderdaad netjes en correct hebben opgeschreven. Ook dit gebeurt volledig door de letters op het scherm aan te raken. Dit is een grote vooruitgang, want voorheen was dit proces een stuk tijdrovender door de beperkingen van de twee knopjes die beschikbaar waren op de oude Trezor. Ook is dit een stuk veiliger; voorheen was de makkelijkste optie om de seed op je computer in de Trezor Wallet in te typen, maar dit is uiteraard geen veilige methode.
We vullen nog even een naam voor onze Model T in en voeren een veilige pincode in die we kunnen gebruiken om ons apparaatje te ontgrendelen. Vervolgens zijn we all set!
Hiermee is de initialisatie van de Model T voltooid. Complimenten zijn op zijn plek voor Trezor. De gebruikerservaring is heel erg soepel. De combinatie van het gemak van het bedienen van een touchscreen en de goed ontworpen vernieuwde interface maken dat het proces totaal vlekkeloos verloopt. Het aanmaken van de wallet voelt dan ook bepaald niet als een opgave waar toch nog wel enige technische kennis voor nodig is zoals dat in het verleden het geval was. Een kind kan de was doen.
Transacties ontvangen en versturen
We kunnen de Model T nu in gebruik nemen en bitcoins gaan ontvangen en versturen. Dit doen we vanuit de overzichtelijke wallet interface. De interface is zo ingericht dat het makkelijk is om te switchen tussen de verschillende cryptocurrencies die je vanuit je Trezor wil beheren. Wij hebben nog geen transacties ontvangen, dus daar moeten we wat aan doen. We gaan een klein aantal bitcoins naar de wallet op onze Model T sturen.
Hiervoor zullen we een adres uit onze wallet moeten tonen. Dit gebeurt echter niet meteen, want we moeten eerst even op het apparaatje zelf controleren dat het adres dat op de computer getoond wordt wel hetzelfde is als die op het apparaat getoond wordt. Dit voorkomt dat we slachtoffer worden van malware die adressen probeert om te wisselen. Veiligheid voorop. Het adres kan ook als QR code getoond worden, zodat we het adres rechtstreeks van de Model T kunnen scannen.
Zodra we de transactie vervolgens ontvangen hebben, zien we in het overzicht de geschiedenis van onze transacties en het huidige saldo. De waarde van je bitcoins kan uiteraard ook getoond worden in euro’s en andere reguliere valuta.
Vervolgens willen we bitcoins gaan versturen. Dit doen we voor het gemak naar een adres uit dezelfde wallet op de Model T. We plakken het adres, vullen het gehele saldo van de Model T in als te versturen hoeveelheid bitcoins en zetten de fee op een lage 1 satoshi per byte. De transactie heeft immers geen prioriteit en een hogere fee is op dit moment niet nodig. Let op: stel alleen zelf de fee van een transactie in als je zeker weet dat het goed zal gaan, kies anders voor een van de standaardopties.
De transactie dient twee maal bevestigd te worden op het apparaat zelf. Dit maal moeten we het de digitale knop op het touchscreen even ingedrukt houden om het verzenden te bevestigen. Dit voelt prettig, want ook dit voorkomt weer fouten. Na de bevestiging wordt de transactie verstuurd.
Conclusie
De Trezor Model T is een grote stap vooruit ten opzichte van de vorige generatie hardware wallets. Trezor zet zich daarmee wederom op de kaart als hét bedrijf op het gebied van hardware wallets. De toevoeging van een touchscreen komt niet alleen het gebruiksgemak en de vormfactor van het apparaat ten goede, maar ook de veiligheid van het gebruik van de hardware wallet. De uitgebreide kennis van de makers van het apparaat is hierin terug te zien, alsmede de filosofie van Trezor omtrent de ontwikkeling van de hardware wallet. De Model T is, in combinatie met de vernieuwde wallet interface, op alle vlakken een verbetering ten opzichte van zijn voorganger.
Wat opvalt is dat het gebruik van de Model T als hardware wallet steeds meer begint te lijken op het gebruik van een alledaags apparaatje zoals een USB-stick. Hiermee zal het voor veel mensen, zonder technische achtergrond, toegankelijk worden om bitcoins te beheren en versturen. Ook dit verdient lof. Hardware wallets hebben de adoptie van bitcoin enorm geholpen; zonder deze apparaatjes zou het voor veel mensen een stuk moeilijker zijn om veilig bitcoins te beheren. Dat Trezor hiermee wederom een grote stap zet in de gebruiksvriendelijkheid van bitcoin is een overwinning voor het ecosysteem en de voortgang van de technologie.
Voordelen
Touchscreen
De vernieuwde interface is zeer gebruiksvriendelijk
Alle gebruikte software is open source
Klaar voor de toekomst
Nadelen
Hologram-sticker laat lijmresten achter op het apparaat
Duurder dan zijn voorganger
Lees het originele artikel op Bitcoin.nl