Review: TREZOR hardware wallet

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

TREZOR Review: cryptocurrency hardware wallet.
Wie eigenaar is van een een cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum, wil graag dat zijn of haar digitale eigendommen veilig zijn en blijven. De meest veilige manier om cryptocurrencies te bewaren, is door middel van een hardware wallet. Een hardware cryptocurrency wallet gaat vaak gepaard met een software wallet: op de computer of een ander apparaat kan de (inhoud van de) wallet bekeken worden en een transactie geïnitieerd worden, maar om toegang te krijgen tot de wallet of om een transactie te bevestigen is altijd een handeling op de hardware wallet nodig. Deze combinatie zorgt er enerzijds voor dat u (de toegang tot) een wallet niet snel kwijt raakt, en anderzijds dat uw cryptomunten veilig zijn voor virussen en hackers.
In deze review beoordelen we de TREZOR hardware wallet van de gelijknamige fabrikant TREZOR. Dit apparaat is niet alleen een Bitcoin Wallet, maar fungeert als multi-cryptocurrency wallet: naast BTC ondersteunt de wallet onder andere ook Litecoin, Ethereum, Dash, Zcash en Bitcoin Cash. De cryptocurrency hardware wallet van TREZOR is te koop voor €89,- exclusief verzendkosten en BTW op de website van TREZOR. Het apparaat is afhankelijk van de beschikbaarheid te verkrijgen in de kleuren wit, zwart en grijs.
Levertijd TREZOR en inhoud van de verpakking.
De bestelling van Cryptostart voor de TREZOR wallet was erg snel geleverd: al na 2 dagen hadden we het pakket ontvangen. De wallet werd verstuurd vanuit Tsjechië en is afgeleverd door DHL. De originele verpakking was weer verpakt in een soort bubbel envelop, welke vervolgens weer in een gele kartonnen DHL envelop was verpakt:

Om te voorkomen dat er onderweg gerommeld kan worden met de TREZOR wallet is de verpakking verzegeld. Let er bij ontvangst van uw TREZOR wallet dus op dat de zegels intact zijn. Is dit niet het geval, dan kan er mogelijk gerommeld zijn met de hardware en kan het apparaat dus geïnfecteerd zijn met malware. Bij ons was alles in orde, dus pakten we nieuwsgierig het doosje verder uit en troffen we het volgende aan:
Een zwarte TREZOR hardware wallet.
Een korte micro-usb kabel om de wallet met een computer te verbinden.
2 recovery seed kartonnen blaadjes om de wallet configuratie te back-uppen
Een keycord om de wallet aan op te hangen, bijvoorbeeld voor aan een sleutelbos.
4 stickers van TREZOR, waarvan 2 vierkant en 2 rechthoekig.

Close-ups van onderdelen uit het pakket:

Installatie van de hardware wallet.
Eenmaal uitgepakt is het tijd om de wallet in gebruik te nemen. Wanneer u de wallet aan een computer koppelt middels de meegeleverde micro-usb kabel, gaat het apparaat aan. Op het scherm verschijnt een melding: “Welcome! Please visit trezor.io/start”. Op die pagina krijgt legt men kort uit hoe de wallet werkt, waarna u doorverwezen wordt naar de TREZOR webapplicatie (wallet.trezor.io).
Om te zorgen dat de TREZOR hardware wallet kan communiceren met de webapplicatie welke is geopend op de computer, dient een stuk software geïnstalleerd te worden op de computer. Als u gebruik maakt van Google Chrome dan is het installeren voor een Chrome extensie voldoende. Indien dit niet het geval is dan kunt u de TREZOR Bridge software downloaden voor Windows, Mac OSX en Linux.
Cryptostart heeft gebruik gemaakt van de Google Chrome browser extensie:

Nadat de bridge software of browser extensie is geïnstalleerd kan de hardware wallet met de webapplicatie communiceren. Deze controleert allereerst of de meest recente firmware versie op het apparaat aanwezig is. Als dit niet het geval is dan wordt deze alsnog direct geïnstalleerd.
Vervolgens kan de TREZOR wallet gereed worden gemaakt voor gebruik. De configuratie is vrij eenvoudig:
Naam geven. Geef uw hardware wallet een naam / kenmerk. Deze is later nog aan te passen.
Pincode instellen. Op de TREZOR wordt een veld met cijfers weergegeven, terwijl op het computerscherm een corresponderend toetsenbord met 9 cijfers verschijnt waar u een pincode kunt intypen. Om de veiligheid te verhogen staan de 9 cijfers telkens op een andere plek.
Herstelzin opschrijven. De TREZOR wallet genereert een willekeurige combinatie van 24 Engelstalige woorden, genaamd de recovery seed. Het is de bedoeling dat u deze woorden in het meegeleverde kartonnen boekje opschrijft. Mocht uw hardware wallet ooit kwijt raken of stuk gaan, dan kunt u deze terug halen door middel van deze combinatie van 24 woorden. Bewaar het boekje dus goed op een veilige plek. Maak er geen foto of scan van: als hackers deze weten te stelen kunnen ze namelijk bij uw Bitcoin wallet!
De TREZOR is nu ingesteld en kan worden gebruikt als Bitcoin hardware wallet, Dash hardware wallet, Litecoin hardware wallet, Zcash hardware wallet, Ethereum hardware wallet etc. Onderstaand een aantal afbeeldingen van de installatie:

Ingebruikname: ervaringen met de TREZOR wallet in de praktijk.
De wallet is nu ingesteld en kan gebruikt worden om cryptocurrencies te bewaren en betalingen in cryptocurrency te versturen en ontvangen. De webapplicatie waarin dit allemaal kan ziet er modern uit en is overzichtelijk: in 1 oogopslag heeft u zicht op uw inkomsten, uitgaven en de meest recente transacties. De interface wijst zichzelf eigenlijk wel: binnen de kortste keren weet u hoe het mogelijk is om de achtergrondafbeelding op de TREZOR wallet te wijzigen, hoe u de tegenvaluta in de webapplicatie op euro instelt (standaard staat dit op dollars ingesteld) en hoe u een transactie kunt uitvoeren.
Voor wie al wel een TREZOR wallet heeft gekocht maar nog moet beginnen met het handelen in cryptocurrencies: onder de knop “Ontvangen” kunt u uw wallet-adres ophalen waar – in het geval van een Bitcoin wallet – BTC op gestort kan worden. Onder de knop “Verzenden” kunt u een adres opgeven waarnaar u cryptogeld over wilt maken.

Om de functionaliteit goed te kunnen testen hebben we een kleine hoeveelheid Bitcoin en Dash gestort op de TREZOR wallet. Dit ging geheel probleemloos en binnen enkele minuten waren de saldo’s bijgewerkt in de webapplicatie.
Om geld te storten op de wallet is geen additionele authenticatie of autorisatie nodig. Transacties in uitgaande richting moeten echter altijd bevestigd worden op de hardware wallet. Op deze manier bent u er zeker van dat fondsen uw wallet niet kunnen verlaten zonder dat u hier expliciet toestemming voor geeft op uw persoonlijke TREZOR apparaat door uw pincode in te voeren en dit 2 keer te bevestigen door op de knop “Confirm” te drukken:

Conclusie: beoordeling TREZOR wallet.
De ervaring van Cryptostart met de hardware wallet van TREZOR is goed. Het is een klein apparaat welke een solide indruk heeft achter gelaten. De software / webapplicatie heeft altijd naar behoren gewerkt. Wat ons wel op viel is dat de Ethereum wallet niet dezelfde look en feel als de andere cryptocurrency wallets heeft binnen de TREZOR webapplicatie: deze functionaliteit wordt namelijk aangeboden in combinatie met MyEtherWallet. Daarnaast viel het op dat wanneer we wisselden tussen verschillende wallets, de tegenvaluta steeds terug sprong naar USD. Dit was eenvoudig weer aan te passen naar euro’s, dus op zich was het verder geen enkel probleem.
Bonus: het TREZOR apparaat kan niet alleen gebruikt worden als hardware wallet, maar kan gelijktijdig ook gebruikt worden voor 2-factor authenticatie via FIDO U2F. In praktijk betekent dit dat u de toegang tot uw account voor online services zoals Facebook, Dropbox en Gmail kunt beveiligen met uw TREZOR.
Dit is om te voorkomen dat iemand toegang zou kunnen krijgen tot uw account wanneer deze persoon in het bezit is van uw gebruikersnaam en wachtwoord zonder dat u dit weet. Door FIDO U2F authenticatie te activeren, vereist de online dienst dat u het TREZOR apparaat gebruikt om de inlogpoging goed te keuren.

TREZOR wallet kopen: €89,- excl. verzending en BTW.
Voor wie zijn of haar cryptocurrencies veilig wil bewaren is een hardware wallet een must-have. TREZOR is een van de meest bekende en meest gebruikte Bitcoin wallets wereldwijd. U doet er dus goed aan om hierin te investeren.
De wallet is te koop voor 89 euro exclusief verzendkosten en BTW via de website van de fabrikant zelf. De verzendkosten bedragen 17 euro voor een snelle verzending via DHL inclusief track & trace, of gratis voor een reguliere verzending zonder traceermogelijkheid. Als u kiest voor de premium verzending komt de totaalprijs inclusief BTW op €128,26 uit. Betaling is mogelijk met een creditcard, maar u kunt ook in Bitcoin betalen.
Of koop de TREZOR hardware wallet bij onze Nederlandse partner Cryptomaan: u kunt de wallet din de kleuren grijs wit en zwart kopen voor slechts €109,99 inclusief BTW. De verzending is gratis, u kunt betalen met iDeal en de levertijd is slechts 1 werkdag!

Koop een TREZOR hardware wallet op TREZOR.io
TREZOR wallet kopen met iDeal bij Cryptomaan

The post Review: TREZOR hardware wallet appeared first on Cryptostart.

Lees het originele artikel op Cryptostart.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.