Na Nederland arresteert nu ook de FBI persoon achter bitcoin mixer

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com

Na Nederland arresteert nu ook de FBI persoon achter bitcoin mixer,

Vorig jaar plaatsten de Verenigde Staten de crypto mixer Tornado Cash op een sanctielijst. De dienst zou namelijk Noord-Koreaanse staatshackers en andere criminelen helpen om geld wit te wassen. Kort hierna arresteerde de Nederlandse overheid één van de ontwikkelaars in Amsterdam, maar in de VS bleef het nog even stil. Daar is nu verandering in gekomen, want twee andere programmeurs worden nu beschuldigd van witwassen.

VS treden hard op tegen ontwikkelaars van bitcoin mixer

Dat schrijft het Amerikaanse Ministerie van Justitie in een persbericht. De Tornado Cash-ontwikkelaars Roman Storm en Roman Semenov zouden namelijk hebben meegewerkt aan het witwassen van meer dan 1 miljard dollar aan crimineel geld. De crypto mixer beschermt immers de privacy van gebruikers door onduidelijk te maken van wie een transactie afkomstig is en waar deze naartoe gaat. Dit is de reden waarom hackers veelvuldig gebruikmaken van dit soort diensten, waaronder het Noord-Koreaanse Lazarus Group.

Het duo is aangeklaagd op grond van witwaspraktijken, het omzeilen van sancties en het leiden van een ongeregistreerde betalingsverwerker. Storm is op woensdag gearresteerd in de Amerikaanse staat Washington, naar Semenov wordt nog gezocht.

De twee programmeurs claimden zelf dat ze een technisch geavanceerde privacydienstverlener runden, maar ondertussen waren ze zich er goed bewust van dat ze criminelen geld lieten witwassen,” verklaart Officier van Justitie Damian Williams in het persbericht. De financiële sector moet strenge regels omtrent witwassen naleven, en het is verplicht om klanten zich te laten identificeren. Maar Tornado Cash koos hier bewust niet voor.

Het niet naleven van de sancties heeft betrekking op het feit dat Amerikaanse bedrijven geen diensten mogen verlenen aan Noord-Korea. Dit land is namelijk vijandig aan de VS. Het ontwikkelt naar verluidt kernwapens met de gestolen coins.

Ook Nederlandse Tornado Cash ontwikkelaar opgepakt

De Verenigde Staten zijn niet de enigen die anti-Tornado Cash zijn. Vlak nadat de VS de mixer officieel aan sancties onderwierp besloot de Nederlandse politie om Alexey Pertsev te arresteren. Ook hij was ontwikkelaar bij Tornado Cash. De reden voor zijn arrestatie was praktisch exact hetzelfde als die van zijn Amerikaanse collega’s.

Net als het Amerikaanse Ministerie van Justitie stelde de Nederlandse Financiële Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD) dat sinds 2019 minimaal 1 miljard dollar is witgewassen met de mixer.

,
Vorig jaar plaatsten de Verenigde Staten de crypto mixer Tornado Cash op een sanctielijst. De dienst zou namelijk Noord-Koreaanse staatshackers en andere criminelen helpen om geld wit te wassen. Kort hierna arresteerde de Nederlandse overheid één van de ontwikkelaars in Amsterdam, maar in de VS bleef het nog even stil. Daar is nu verandering in […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com