Minen van Electroneum

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Cryptomunten hebben al lang onze interesse. We weten dat je zelf cryptomunten kunt maken: het zogenaamde ‘minen’ van munten. Dit hadden wij zelf nog nooit gedaan. Het leek best ingewikkeld. Dus zijn we gaan proberen of het ons zou lukken.
Allereerst hebben we onderzocht welke munt makkelijk ‘gemind’ kan worden en hebben besloten met Electroneum te beginnen. Reden hiervoor is dat het nog een redelijk nieuwe munt is en de moeilijkheidsgraad om een block te vinden nog niet zo hoog is. Daartegenover staat dat wanneer je een block vindt deze nog niet zoveel waard is. Maar in de cryptoworld kan dit snel veranderen.
Minen op een pc of laptop
Het minen van Electroneum kan op een gewone PC. Wij gebruiken een computer met een Core i5 processor en een Nvidia Geforce GTX 1050 grafische kaart, draaiende onder Windows 10, 64 bits. Er bestaan twee mogelijkheden om de PC in te zetten; je gebruikt de rekenkracht van de CPU of je gebruikt de rekenkracht van de GPU. We zijn erachter gekomen dat je deze ook tegelijk in kunt zetten.
Omdat een gewone PC niet genoeg rekenkracht bezit om zelfstandig coins te produceren sluiten we aan bij een ‘mining pool’. Simpel uitgelegd werk je dan met meerdere mensen samen om een block te vinden en wanneer een block is gevonden krijg je naar rato coins uitgekeerd. Wij gebruiken de Electroneum mining pool.
Electroneum wallet aanmaken
De geproduceerde Electroneum coins moeten opgeslagen worden in een wallet. Wij gebruiken hiervoor de paper wallet. Een paper wallet aanmaken gaat als volgt:
Open deze link in Chrome. De offline browser generator werkt alleen in Chrome.
Screenshot offline wallet generator Electroneum
Kies bij Offline Wallet Generator voor ‘Browser version’
Lees de tekst op de pagina goed door en kies voor ‘Let’s get started’
Beweeg je muis over het witte vlak tot je wallet klaar is.
Lees de tekst op de volgende pagina en kies voor ‘Save as pdf’.
De wallet ziet er als volgt uit (de getoonde wallet is niet in gebruik Voorbeeld wallet Electroneum
De code van je Public Wallet heb je later nodig bij het minen, kopieer deze naar een tekst bestand. Wanneer je de code uit de pdf kopieert staan er twee spaties tussen, haal deze weg om de code juist te laten functioneren.
De Private View en Private Spend codes zijn nodig om coins ‘op te nemen’ en mogen niet in verkeerde handen terecht komen.
BEWAAR JE WALLET OP EEN VEILIGE PLAATS!
CPU miner downloaden, installeren en starten
Als eerste hebben wij de CPU miner gedownload en geïnstalleerd. Dit gaat als volgt:
Ga naar deze website (geen Chrome gebruiken)
Kies voor ‘Download Windows miner’Opmerking: Deze software wordt (terecht) door virusscanners geblokkeerd, omdat er vaak wordt geprobeerd deze software illegaal op computers te installeren. Indien een eigenaar van een computer zelf ervoor kiest deze software te installeren dan is de software volstrekt ongevaarlijk. Dus ‘exclude’  de software in je anti-virus software en gebruik Chrome niet om te downloaden.
Sla de Electroneum_Pool_Miner setup software op en voer deze uit
Kies voor ‘Next’, ‘I agree’ en kies een ‘Destination folder’. Wij hebben gekozen voor c:miningelectroneumcpuminer
Kies voor ‘Next’,’Install’ en ‘Finish’ en de software is geïnstalleerd.
Start de software  en het volgende scherm verschijnt:
Scherm van de electroneum miner
Kopieer nu de private key van je wallet (zie bij aanmaken wallet) in het bovenste veld.
Kies bij Mining Port het type CPU, het is een beetje onduidelijk wat je hier moet kiezen, wij kiezen in ons geval 5555 (Mid Range CPU). Door verschillende waardes te kiezen kan je nagaan welke waarde de beste performance (hash rate) geeft.
Kies voor ‘Start Mining’ en het maken van je eerste Electroneum is begonnen.
CPU miner starten met batch file
De software kan ook gestart worden met een batch file.  Maak een .bat bestand aan en kopieer hier de volgende regel in:
padnaamminerd -a cryptonight -o stratum+tcp://eupool.electroneum.com:3333 -u YOUR_WALLET_ADDRESS -p x
Voeg het padnaam toe van het bestand minerd.exe. Het bestand staat in de submap cpuminer-multi-wolf-AES in ons geval wordt het dan:
C:miningElectoneumCPUMinercpuminer-multi-wolf-AESminerd
Als laatste moet YOUR_WALLLET_ADDRESS vervangen worden door de public key van je wallet en na opslaan is het batch bestand klaar om uitgevoerd te worden.
GPU miner downloaden, installeren en starten
Om een GPU miner te gebruiken is het belangrijk om te weten welke grafische kaart je gebruikt. In ons geval is dat een Nvidia kaart. Check of de mining software die je gaat gebruiken jouw kaart ondersteunt.
Wij gebruiken de ccminer software, volg de volgende stappen:
Ga naar deze website en download de laatste versie.
Let er op dat je de juiste versie gebruikt 64(x64) of 32(x86) bits in ons geval kiezen we ccminer-x64-2.2.3-cuda9.7z, deze file bevat de volgende bestanden.
Bestanden CC miner
 Pak het gedownloade bestand uit met 7-Zip en plaats het in de door jou gewenste map. In ons geval gebruiken we c:miningccminer
Maak een kopie van de RUN-CREA.cmd en sla deze op onder een nieuwe naam, plak de onderstaande tekst (alles op één regel) in dit document en vervang de tekst door de public key van je wallet. ccminer-x64.exe -a cryptonight -o stratum+tcp://eupool.electroneum.com:3333 -u -p x
 
Start het .cmd bestand en het proces van minen via de grafische kaart begint. In een dos box zie je de voortgang.
DOS box
Minen via een mining-pool
In ons geval gebruiken we de Electroneum mining pool. Wij hebben gekozen voor de ‘dichtstbijzijnde’ pool en dat is de eupool. Op deze website is het mogelijk de voortgang van de productie van de Electroneum coins te volgen. Open de webpagina en je kunt de statistieken van de Eupool volgen. Je ziet bijvoorbeeld de totale hash rate van de pool en wanneer er voor het laatst een block is gevonden. Overigens kan de tijd die verstrijkt voordat een block gevonden wordt behoorlijk variëren omdat hier buiten brute rekenkracht ook een dosis geluk bij komt kijken.
Door bij ‘Your stats & payment history’ je publieke wallet adres in te vullen is het ook mogelijk jouw persoonlijke statistieken te volgen.  Hierin zie je b.v. jouw hash rate en wat er aan coins is uitbetaald.
Mining pool uitbetalingBlock rewards Electroneum
Bij electroneum worden er per gevonden block in de pool rond de 7000 coins naar rato verdeeld over de diverse miners in de pool, onder aftrek van 4% fee voor de mining pool. Belangrijk is jouw hash rate en het percentage van de tijd jouw computer heeft staan te minen ten opzichte van de totale tijd die door de pool gebruikt is om een block te vinden.
Is er een block gevonden dan worden de coins verdeeld en worden de coins uitbetaald als dit er meer dan twintig zijn (total paid). De rest blijft staan (pending balance) tot er weer een block gevonden wordt. Het is ons niet duidelijk wat er met dit restant gebeurd wanneer een miner besluit definitief te stoppen met minen. Waarschijnlijk is er van  het totaal aantal geproduceerde coins een klein percentage waar niemand eigenaar van is.
Onder in beeld staat een overzicht wanneer de uitbetalingen hebben plaats gevonden.
Rendement
We zijn tot de conclusie gekomen dat het minen op een PC betrekkelijk eenvoudig is op te zetten. De vraag die we ons stellen is wat het rendement is. Hoeveel energie gebruikt de computer (extra) ten tijde van het minen van de coins en hoe verhoud zich dat tot de opbrengst? Neem daarbij de onzekerheid over de prijsontwikkeling van de Electroneum en je hebt een lastige rekensom. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of dit gaat renderen. Voor ons was het in ieder geval een leuk en leerzaam proces en dat is ook wat waard!
Happy mining
Het bericht Minen van Electroneum verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.