MetaMask: Een uitleg voor beginners

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Het is nog steeds lastig om alledaagse consumenten dapps (decentrale applicaties) te laten gebruiken. Blockchain en de technologie daaromheen is zeker niet zo gebruikersvriendelijk als sommigen denken. Normale web browsers kunnen nog niet veel met de blockchain. Er zijn wel blockchain browsers, zoals Mist, maar deze zijn nog wel erg lastig in gebruik. Al helemaal voor mensen die helemaal nieuw zijn de de wereld van decentrale netwerken. MetaMask lost dit probleem voor een groot deel op. De missie van MetaMask is om Ethereum dapps zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. In deze blog leggen wij MetaMask uit voor beginners.
Een korte uitleg in een video

Een Ethereum Browser
Traditioneel internet werkt met een http-aanvraag om te communiceren tussen jouw computer en web servers. Ethereum heeft geen enkele server om zulke aanvragen te behandelen. In plaats daarvan maakt een Ethereum browser verbinding met de dichtstbijzijnde vertrouwde node in het netwerk. Je zou ook een full node op jouw computer kunnen laten draaien. Dit is echter voor veel mensen geen optie, omdat je dan de volledige Ethereum blockchain moet downloaden. Deze is op het moment groter dan 400GB en nog steeds groeiende.
MetaMask heeft een Javascript Library ontworpen waardoor normale web browsers kunnen communiceren met Ethereum nodes. Dankzij dit stukje script kan je direct via jouw browsers met dapps werken. Het maakt gebruik van een browser extensie om dit mogelijk te maken. Deze extensie is beschikbaar voor Chrome, Firefox of de nieuwe Brave browser.
Identiteit en MetaMask wallet
Naast de bovenstaande functies, is MetaMask ook een wallet. Je kan meerdere adressen en private keys bewaren in MetaMask. Ook kun je Ether verzenden, ontvangen en Ethereum kopen. Daarnaast is het mogelijk om ERC-20 tokens te kopen via de browser extensie.
Naast een wallet, kan het ook meerdere identiteiten bewaren voor jou. Je kan bij de ene dapp inloggen met een bepaald adres en daarna met een andere dapp verbinding maken met een niet gerelateerd adres. Als je MetaMask goed instelt, houdt het jouw identiteit privé en jouw data veilig.
Hoe installeer je MetaMask
MetaMask toevoegen aan jouw browser is erg simpel. Als je het onderstaande stappenplan volgt, kan het niet misgaan.
Ga naar de officiële website van MetaMask in jouw browser
Druk op “Get Chrome extension”, “Chrome Firefox Opera” of “Get Brave Browser”. Dit is natuurlijk afhankelijk van de browser die je op dat moment wilt gebruiken.
Je wordt nu naar een pagina geleid waar je de extensie toe kan voegen. Bij Chrome staat er bijvoorbeeld een button met daarop: + TOEV. AAN CHROME. Klik op de button.
Er verschijnt soms een pop-up om dit te bevestigen
Rechtsboven de browser zie je nu een logo van MetaMask staan. Klik hierop om MetaMask in te stellen.
Accepteer de algemene voorwaarden
Maak een nieuw wachtwoord aan en bevestig deze. Onthoud dit wachtwoord goed.
Je krijgt nu 12 woorden te zien. Met deze woorden kun je altijd jouw wallet herstellen – in combinatie met het wachtwoord. Schrijf deze woorden op en bewaar deze goed. Bij voorkeur offline – gewoon op papier.
Gefeliciteerd! Je hebt nu een MetaMask extensie geïnstalleerd en ingesteld. Je kan nu via de buttons “Buy” en “Send” Ether kopen of versturen naar jouw wallet. Ook kan je nu naar het adres wat onder “Account 1” staat Ethereum versturen.

Welke dapps zijn er?
Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die zich specialiseren in dapps. Zo zijn er bijvoorbeeld blockchain games, zoals CryptoKitties, Ether Tulips of de MMORPG Ether Online. Je kan deze spellen meespelen met MetaMask. Je moet hier wel Ethereum voor kopen. Dat kan bijvoorbeeld via de onderstaande aanbieders:
Bitvavo Bekijk
Litebit Bekijk
Bitonic Bekijk
BTC Direct Bekijk
Anycoin Direct Bekijk
Changelly Bekijk
Bitvavo is op het moment de beste en gemakkelijkste manier om cryptogeld te kopen. Lees onze Bitvavo review voor meer info. Of ga direct naar Bitvavo
Het bericht MetaMask: Een uitleg voor beginners verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.