Klaar voor de swap?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Onlangs schreven we over atomic swaps en de mogelijkheden voor vertrouwensloze en decentrale uitwisseling die deze bieden; atomic swaps worden gezien als de heilige graal van decentrale uitwisseling. Of een atomic swap tussen twee verschillende cryptocurrencies mogelijk is hangt af van een aantal factoren die je via swapready in de gaten kunt houden om de voortgang te volgen.
Gedeelde functionaliteit
Om atomic swaps tussen twee verschillende cryptocurrencies mogelijk te maken is het van belang dat beide cryptocurrencies bepaalde functionaliteit ondersteunen. Wanneer een van beide cryptocurrencies waartussen de swap moet plaatsvinden dit niet volledig doet, is het niet mogelijk om geheel vertrouwensloos de swap uit te voeren. Om een succesvolle atomic swap tussen twee cryptocurrencies te laten plaatsvinden moet aan de volgende basisvoorwaarden worden voldaan:
Beide cryptocurrencies moeten Hashed Time-Lock Contracts (HTLCs) ondersteunen. HTLCs hebben we beschreven in dit artikel. Hiervoor is het nodig dat:
Beide cryptocurrencies ondersteuning bieden voor het op de blockchain publiek maken van bepaalde geheime getallen. Deze geheimen worden gebruikt om transacties klaar te zetten zodat beide partijen de coins die hen toebehoren tegelijk kunnen claimen bij het vrijgeven van het geheim.
De cryptocurrencies waartussen een ruil moet plaatsvinden een gedeelde hashfuncties hebben, om te kunnen verifiëren dat het gedeelde geheime getal inderdaad de benodigde oplossing is voor het claimen van de transacties.

Swaps en lightning swaps
We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten atomic swaps. Ten eerste zijn er de on-chain atomic swaps, waarbij coins van verschillende blockchains uitgewisseld worden door on-chain transacties te gebruiken. Ten tweede zijn er de payment channel of lightning atomic swaps, waarbij de uitwisseling plaatsvindt met transacties in een tweede laag die op het basisnetwerk draait, zoals het Lightning Netwerk.
De heilige graal van vertrouwensloze uitwisseling
Atomic swaps worden gezien als de heilige graal van het vertrouwensloos en decentraal uitwisselen van verschillende cryptocurrencies. Er wordt daarom door de teams achter verschillende cryptocurrencies hard gewerkt om het digitale ruilen mogelijk te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld al vergevorderde implementaties om atomic swaps tussen Bitcoin en Litecoin uit te voeren, en is de eerste atomic swap tussen deze cryptocurrencies al succesvol uitgevoerd. Je kunt de website swapready.net in de gaten houden om de voortgang van de compatibiliteit tussen de verschillende cryptocurrencies te volgen.
Hieronder een overzicht van de status op dit moment:

Lees het originele artikel op Bitcoin.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.