Het signaal dat de wereldwijde recessie mogelijk begint

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Het signaal dat de wereldwijde recessie mogelijk begint,

De Amerikaanse centrale bank verhoogde de afgelopen 17 maanden agressief de rente om de inflatie weer op 2 procent te brengen. Als gevolg daarvan hadden de meeste economen op dit punt al een recessie verwacht. Die recessie blijft vooralsnog uit, maar er begint nu een betrouwbare indicator te rinkelen die daar weleens verandering in kan brengen.

Wanneer komt de langverwachte recessie nou en wat betekent dat voor de bitcoin koers? Die vragen gaan we in deze update proberen te beantwoorden.

Wanneer begint de recessie nou?

Als we naar het grote plaatje (en dan met name de Amerikaanse economie) kijken lijkt er nog lang geen sprake van een recessie. Ondanks de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) blijft de economie rustig doorkachelen. Er is echter één indicator die al vanaf oktober 2022 rinkelt die IEDERE recessie sinds 1955 wist te voorspellen.

Het gaat om de omgekeerde rentecurve (in vakjargon: inverted yield curve); die al een jaar aangeeft dat een recessie aanstaande is. We spreken van een omgekeerde rentecurve als de rente op kortlopende overheidsobligaties hoger is dan op langlopende obligaties.

In de bovenstaande grafiek zien we dat het verschil tussen Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en obligaties met een looptijd van 3 maanden 1,22 procent is. Als je goed kijkt zie je ook dat het verschil de afgelopen maanden wat kleiner is geworden (de groene lijn stijgt weer lichtelijk).

Dit noemen we een “re-steepening” van de rentecurve. De rentecurve keert als het ware weer terug naar de normale staat. Als je goed kijkt zie je dat in het verleden recessie begonnen (grijze vlakken) zodra de groene lijn weer boven het nulpunt kwam. Om te bepalen wanneer de recessie begint moeten we dus goed de Amerikaanse rentes in de gaten houden, wat we op de Premium Discord van CI ook zeker doen.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het lijkt erop dat de omgekeerde rentecurve over een paar maanden weleens voorbij kan zijn. Wat zou betekenen (als de geschiedenis een goede voorspeller van de toekomst is) dat we binnenkort met een recessie te maken krijgen.

Normaal gesproken is een recessie geen goede ontwikkeling voor de bitcoin koers en dat zien we op dit moment eigenlijk ook al terug in de prijsactie.

Mensen vragen zich al weken af hoe het kan dat bitcoin zoveel moeite heeft om zijn bullish momentum te herpakken, terwijl er zoveel goed nieuws naar buiten komt. Het antwoord ligt waarschijnlijk bij deze macro-economische ontwikkeling.

Investeerders kunnen momenteel een rente van 5 procent vangen over Amerikaanse staatsobligaties, terwijl voor bitcoin en andere risico-assets het gevaar van een recessie op de loer ligt. Wat dat betreft is het helemaal niet vreemd dat bitcoin momenteel even een lastige periode doormaakt.

,
De Amerikaanse centrale bank verhoogde de afgelopen 17 maanden agressief de rente om de inflatie weer op 2 procent te brengen. Als gevolg daarvan hadden de meeste economen op dit punt al een recessie verwacht. Die recessie blijft vooralsnog uit, maar er begint nu een betrouwbare indicator te rinkelen die daar weleens verandering in kan […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.