Het lightning-betaalverzoek ontcijferen

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Een lightning-betaling doen is zeer eenvoudig: je krijgt van de ontvangende partij een reeks die een betaalverzoek vertegenwoordigd, plakt deze in je lightning-wallet en drukt op betalen. Een kind kan de was doen. Maar wat betekent deze reeks?
Human-readable
Het lightning-betaalverzoek lijkt op het eerste gezicht één lang zooitje aan letters en cijfers. “Computertaal”, niet leesbaar voor de mens. Interessant om te weten is dat een deel van deze reeks wél leesbaar is voor de mens, ook wel human-readable genoemd. Neem bijvoorbeeld het volgende betaalverzoek:

lnbc5560n1pdde9xypp5upfnu7lcw6sy …

Een groot deel hiervan is, inderdaad, niet leesbaar voor de mens. Het eerste aantal letters en cijfers is echter wel te ontcijferen. De reeks die het betaalverzoek vertegenwoordigd is namelijk zo ontworpen dat aan de reeks te zien is dat het 1) een lightning-betaling is, 2) of het een bitcoin-betaling is en 3) de hoeveelheid bitcoins die gevraagd wordt in het betaalverzoek. Dit is te zien aan de eerste paar letters en cijfers van de reeks.

lnbc5560n1pdde9xypp5upfnu7lcw6sy …

De eerste twee letters, ln, duiden aan dat dit een betaalverzoek is voor een lightning-betaling.
De letters bc duiden aan dat het gaat om een bitcoin-betaling op het live hoofdnetwerk van bitcoin. Hier kan ook tb gebruikt worden om aan te geven dat het gaat om een testnet-betaling.
De cijfers 5560 geven aan hoeveel er betaald moet worden en zijn afhankelijk van de vermenigvuldiger die hierna volgt.
De letter n is de vermenigvuldiger, waarmee het te betalen bedrag vermenigvuldigt moet worden.
De vermenigvuldiger kan zijn m voor milli; vermenigvuldig met 0,001, u voor micro; vermenigvuldig met 0,000001, n voor nano; vermenigvuldig met 0,000000001 en p voor pico; vermenigvuldig met 0,000000000001.

In dit geval betreft het dus een lightning-betaling voor 556 satoshi (5560 x 0,000000001) op het hoofdnetwerk van bitcoin. In de toekomst, wanneer er wellicht meerdere cryptocurrencies gebruik maken van lightning, kan het handig zijn om te kunnen herkennen wat voor betaling er gedaan wordt.
Zo, weer wat geleerd.
Lees het originele artikel op Bitcoin.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.