Hardware wallet, wat is dat?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Wanneer je hebt besloten om te investeren in cryptocurrencies zal je er altijd rekening mee moeten houden dat je de tokens die je aankoopt uiteraard ergens moet kunnen opslaan. Op dit vlak zijn er door de jaren heen verschillende mogelijkheden ontwikkeld. Zo kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een online wallet waardoor je tokens altijd en overal toegankelijk zijn, maar is het ook een optie om te kiezen voor een paper wallet. Het merendeel van de serieuze crypto investeerders geven er echter de voorkeur aan om een hardware wallet aan te kopen. Dat is interessant, want van alle mogelijkheden die er op vandaag op de markt zijn terug te vinden is een hardware wallet veruit de interessantste. Waarom dat precies het geval is vertellen we je graag in deze blog.
Hoe werkt een hardware wallet?
Kleine investeerders in cryptocurrencies die er voor hebben gekozen om slechts een zeer beperkt bedrag vrij te maken voor hun crypto portefeuille geven er de voorkeur aan om hun tokens op te slaan in een online wallet. Dat werkt inderdaad erg eenvoudig en bovendien is het ook nog eens helemaal gratis. Ook het feit dat de tokens waarin je hebt geïnvesteerd ten allen tijde online toegankelijk zijn zorgt er voor dat vooral de beginnende crypto investeerders hier maar wat graag de voorkeur aan geven. Dit neemt echter niet weg dat er aan een online wallet ook een aantal nadelen zijn verbonden. Zo loop je bijvoorbeeld altijd het risico om je investering in rook te zien opgaan wanneer blijkt dat de online wallet is gehackt. Net omwille van deze reden is er voor kiezen om een hardware wallet te kopen veelal veel interessanter.
Losstaand systeem
Een hardware wallet is een losstaand systeem welke specifiek is ontwikkeld met als doel om je cryptocurrencies op te slaan. Veel mensen die nog maar net zijn begonnen met investeren in cryptovaluta’s vrezen echter dat dergelijke systemen handenvol met geld moeten kosten. Deze vrees is vooral ontstaan door de lancering van de Ledger Blue. Deze hardware wallet beschikt over een ingebouwde batterij welke er voor zorgt dat ze volledig los van een computer kan werken. Een knap toestel, maar met een prijskaartje van meer dan 300 euro voor slechts weinig mensen een optie. Gelukkig is niet elke hardware wallet zo duur. Het bedrijf Ledger heeft bijvoorbeeld ook de Ledger Nano S op de markt gebracht. Het betreft hier een systeem welke je reeds aankoopt voor een prijs van zo’n 75 euro.
Welke voordelen zijn er verbonden aan een hardware wallet?
Indien je er voor kiest om over te gaan tot het aankopen van een hardware wallet voor je investering in cryptocurrencies zal je steeds kunnen vaststellen dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. Welke voordelen dit precies zijn hebben we even in het onderstaande overzicht voor je opgenomen:
Een hardware wallet fungeert als onafhankelijk systeem voor jouw cryptovaluta’s. Dit betekent dat je portefeuille altijd is afgeschermd van mogelijke hackers, ook wanneer je bijvoorbeeld de Ledger Nano S gaat verbinden met je computer.
Een hardware wallet zorgt er voor dat jij als enige verantwoordelijk bent voor je portefeuille met cryptovaluta’s. Trekt de exchange waar jij jouw valuta’s bij had staan er plots de stekker uit? Dan heb je geen enkele mogelijkheid meer om je tokens terug te claimen. Dit geldt uiteraard ook voor andere partijen die gewoon een online wallet aanbieden aan hun klanten.
Een hardware wallet hoeft absoluut niet duur te zijn. De Ledger Nano S of de Trezor Wallet zijn uitstekende systemen die je tegen een zacht prijskaartje in huis kan halen.
Verlies je, je hardware wallet of gaat deze stuk? In dat geval heb je doorgaans altijd de mogelijkheid om aan de hand van een reeks woorden (bij de Ledger Nano S) je portefeuille met cryptocurrencies terug te claimen. Ook bij diefstal of verlies heb je dus met andere woorden nog altijd een stok achter de deur!

Tot slot is het ook altijd van belang om je bewust te zijn van het feit dat hardware wallets steeds tot in de puntjes zijn beveiligd. Bij de Ledger Nano S dient er bijvoorbeeld bij elke aanmelding een pincode te worden opgegeven. Wordt er drie keer na elkaar een foutieve pincode ingevoerd? Dan wordt het systeem volledig gewist waardoor een eventuele dief er niets meer aan heeft. Jij kan dan op een nieuw toestel jouw portefeuille terughalen simpelweg door de woorden die je zorgvuldig hebt genoteerd terug in te geven.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een hardware wallet?
Elke serieuze investeerder in cryptocurrencies zou eigenlijk een hardware wallet in huis moeten hebben. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat er ook enkele mogelijke nadelen bestaan waar je graag rekening mee zal willen houden. Het is bijvoorbeeld zo dat een kleine investeerder in cryptocurrencies de aankoopprijs van een hardware wallet het liefst van allemaal zal willen uitsparen. Net omwille van deze reden geven beginnende investeerders steeds de voorkeur aan een online wallet. Dit niet zozeer omdat ze beter is, maar wel omdat het nu eenmaal gratis is. Dat geldt niet voor een hardware wallet. Hoe scherp geprijsd ze ook mogen zijn, je moet er wel een paar euro’s voor neertellen.
Ingebouwde batterij of niet
Een ander nadeel heeft betrekking tot het feit dat bijvoorbeeld de Ledger Nano S geen ingebouwde batterij heeft. Dat geldt wel voor de Ledger Blue, maar deze laatste is slechts verkrijgbaar tegen een zeer aanzienlijk prijskaartje. Een hardware wallet die geen ingebouwde batterij heeft dient altijd te worden aangesloten op een computer vooraleer ze kan worden gebruikt. Wij zien hier niet direct een nadeel in, maar dat kan voor enkele andere gebruikers uiteraard wel het geval zijn. Tot slot gelden er bij heel wat hardware wallets ook enkele beperkingen voor wat het aantal cryptovaluta’s betreft. Op een Ledger Nano S kan je bijvoorbeeld slechts vier verschillende soorten cryptomunten op één systeem bewaren. Echter is het altijd mogelijk om apps te verwijderen en te installeren, uiteraard zonder dat je portefeuille verloren gaat.
Conclusie; een hardware wallet is eigenlijk een must
Wanneer je voor de lol even 50 euro hebt geïnvesteerd in een bepaalde cryptocurrency zal je uiteraard niet meteen willen overgaan tot het aankopen van een hardware wallet. Vanaf het moment dat je over een goed gevulde portefeuille beschikt met cryptocurrencies wordt dat echter een ander verhaal. Elke serieuze investeerder in cryptovaluta’s zal namelijk logischerwijs alles in het werk willen stellen om zijn of haar portefeuille zo optimaal mogelijk te beschermen. In dat geval is het interessant om niet langer je volledige investering op te slaan in een online wallet, maar op z’n minst een deel over te maken naar een hardware exemplaar. Op deze manier biedt je jouw kapitaal de best mogelijke bescherming die er beschikbaar is.
Het bericht Hardware wallet, wat is dat? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.