FoMO, een gevaar voor je rendement met crypto’s

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Toen de cryptomarkt aan het einde van 2017 naar een hoogtepunt toe evolueerde hebben bijzonder veel mensen er voor gekozen om net in deze periode te investeren. Men wou er zeker van zijn dat ze een graantje van het succes van onder meer de Bitcoin mee konden pakken wanneer deze zou doorstoten naar een (nog) hoger niveau. De angst om de boot te missen en daardoor heel wat geld aan je neus voorbij te zien gaan heeft veel mensen overtuigd om een aanzienlijk stuk van hun zuurverdiende centen in de cryptomarkt te investeren. Echter kende de koers in eerste instantie geen stijging, maar wel een serieuze correctie waardoor er aan ‘panic selling’ werd gedaan. In plaats van een aantrekkelijk rendement kregen zeer veel investeerders dan ook af te rekenen met een stevig verlies. De ‘Fear of Missing Out’ had toegeslagen en haar zoveelste slachtoffer(s) gemaakt.
Wat is FoMO precies?
De zogenaamde Fear of Missing Out is een bijzonder gevaarlijk principe. Het werkt bovendien ook absoluut niet eenzijdig, maar altijd in meerdere richtingen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de twee volgende situaties:
• Een positief gegronde ‘fear of missing out’ waarbij de angst bestaat om misschien niet mee te kunnen liften op een bepaald succes of een stijging van de koers.
• Een negatief gegronde ‘fear of missing out’ waarbij er sprake is van een bepaalde angst om iets waar je rendement op hebt weten te behalen alsnog (verder) te zien dalen.
Bovenstaande twee situaties zijn slechts het puntje van de ijsberg. In de praktijk zijn er dan ook nog heel wat andere varianten mogelijk. Een belangrijk voorbeeld van FoMO heeft dan ook betrekking tot mensen die bijvoorbeeld verkopen met verlies op het ogenblik dat de markt in een dipje zit. Op dit ogenblik gaan mensen een niet onaanzienlijk deel van hun investering verkopen omdat ze vrezen dat de waarde er van nog verder zal afnemen. In de praktijk is de kans echter veel groter dat de koers zich herstelt, maar het ontbreken van enige garantie baart investeerders veelal aanzienlijke zorgen. Door te verkopen kunnen ze een bepaald stukje van hun inbreng veiligstellen, ook al moeten ze daar dan misschien wel bepaalde verliezen voor slikken. De FoMO heeft toegeslagen!
Een vicieuze cirkel
Het grootste gevaar met betrekking tot FoMO heeft in de praktijk veelal betrekking tot het feit dat er sprake is van een vicieuze cirkel. Op het ogenblik dat je, je als investeerder door de FoMO laat beïnvloeden zal je namelijk kunnen vaststellen dat je vaak niet zomaar met één, maar wel met meerdere verliezen geconfronteerd kan worden. Dit komt omwille van de onderstaande zaken die je bijgevolg zeker niet uit het oog wil verliezen.
1. In eerste instantie worden potentiële investeerders door de FoMO beïnvloedt op het ogenblik dat ze er aan denken om in te stappen. Veel nieuwe investeerders die in het najaar van 2017 zijn ingestapt hebben zich laten beïnvloeden door de enorme koersstijgingen die met name Bitcoin had weten te realiseren. Ze waren er zich van bewust dat de koers zich op een aanzienlijk hoog punt bevond, maar vonden het belangrijk om te participeren en zo een mogelijke doorstijging niet te missen. In deze situatie was de eerste investering gebaseerd op FoMO een feit.
2. Nadat de koers aan het einde van 2017 een enorme stijging had weten te realiseren kwam er een al even indrukwekkende correctie aan. Deze correctie deed de waarde van de Bitcoin uiteindelijk terugvallen naar de helft van haar all time high. Nog steeds had de koers van Bitcoin dan een waarde van meer dan 10.000 Amerikaanse dollar per BTC token waardoor mensen met het idee speelden om hun verliezen te beperken en toch maar uit te betalen. Dit ondanks de gangbare prognoses dat de koers van Bitcoin in de (nabije) toekomst wellicht terug in stijgende lijn zal gaan. De vrees om al het geïnvesteerde geld te verliezen (op het ogenblik dat de ‘bubbel zou barsten’) was groter dan het geloof in een terug aantrekkende koers. FoMO had voor de tweede keer toegeslagen.
3. Positieve berichtgeving kan er voor zorgen dat de koers van een cryptocurrency en / of het algemene geloof in nieuwe rendementen terug wordt aangezwengeld. Zeer veel investeerders die door toedoen van de FoMO zijn uitgestapt op een hoog punt kiezen er in deze situatie vaak voor om zich terug in te kopen. Hadden ze hun oorspronkelijke investering aangehouden? Dan hadden ze geen verliezen geleden en hadden ze nog steeds hetzelfde toekomstperspectief gehad. Met deze derde en laatste FoMO situatie is de cirkel helemaal rond.
Kan je jezelf wapenen tegen FoMO?
Bovenstaande informatie maakt meteen duidelijk dat de FoMO een reëel gevaar is waar je als (potentiële) investeerder mee dient om te leren gaan. Dat, dat niet altijd even voor de hand liggend is spreekt voor zich. Betekent dit echter ook meteen dat je niet over de mogelijkheid beschikt om jezelf te wapenen tegen FoMO? Niet noodzakelijk. Verschillende (basis)tips kunnen er voor zorgen dat dit potentieel razend gevaarlijke gevoel je minder snel of zelfs helemaal nooit zal overvallen. Wij hebben de belangrijkste van deze tips voor jou op een rijtje gezet:
• Investeer alleen met kapitaal dat je voor een bepaalde tijd kan missen zonder dat dit meteen je financiële situatie beïnvloedt. Op deze manier zal een mogelijke koersdaling er niet meteen echt stevig op inhakken en zal ze ook geen impact hebben op met name je mogelijkheid om je vaste kosten te kunnen blijven betalen.
• Doe voldoende onderzoek en wees overtuigd van het potentieel van je investering. Het is nooit een goed idee om op financieel vlak een sprong in het diepe te wagen. Veel mensen maken deze fout waardoor ze veel te snel te radicale beslissingen nemen. Wees overtuigd van je investering en geloof in het potentieel. De druk om te verkopen in een dip zal op deze manier zeer aanzienlijk worden teruggedrongen.
• Laat je niet beïnvloeden door emoties! Het is een gezegde zo oud als de straat, maar het is tegelijkertijd ook nog steeds een waarheid als een koe. Op financieel vlak is het nooit, maar dan ook nooit een goed idee om je emoties mee te laten spelen. Heeft Bitcoin je door de jaren heen erg veel geld opgeleverd, maar wijst alles er nu op dat het hoogtepunt en daarmee ook het eindstation is bereikt? Hou dan niet eindeloos vast aan je investering, maar claim je winst en kijk verder naar nieuwe opportuniteiten.
Vrees jij als (potentiële) investeerder in cryptocurrencies ook dat je te maken zal krijgen met FoMO? In dat geval kunnen de bovenstaande tips je ongetwijfeld helpen om dit risico op z’n minst enigszins te beperken. Alleen door dit principe het hoofd te bieden zal je zowel op korte, middellange als lange termijn een mooi rendement kunnen realiseren met jouw investeringen.
Het bericht FoMO, een gevaar voor je rendement met crypto’s verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.