Filipijnse centrale bank gaat CBDC introduceren zonder blockchain-technologie

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Filipijnse centrale bank gaat CBDC introduceren zonder blockchain-technologie,

De Filipijnen zijn op weg naar de introductie van een niet-blockchain centrale bank digitale valuta (CBDC) binnen de komende twee jaar, volgens de gouverneur van de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), Eli Remolona.

Het initiatief, onthuld op 12 februari, volgt mondiale trends waarbij toezichthouders digitale tokens onderzoeken als een veilige betaalmethode en een stabiele waardehouder, als alternatief voor de meer volatiele cryptocurrencies. Remolona deelde inzichten in de keuze voor een wholesale CBDC-model, dat geen gebruik zal maken van blockchain-technologie, afwijkend van de weg die sommige andere centrale banken hebben gekozen.

Remolona merkte op dat eerdere pogingen van centrale banken om blockchain-technologie voor dit doel te gebruiken niet succesvol waren. Het wholesale CBDC-model zal banken positioneren als de exclusieve deelnemers, met retailbankactiviteiten om op deze fundering voort te bouwen. Deze benadering wordt verwacht de efficiëntie en veiligheid van zowel binnenlandse als internationale betalingssystemen te verbeteren, en banken een betrouwbaar mechanisme te bieden voor realtime interbancaire afwikkelingen.

De beslissing van de BSP om zich te concentreren op wholesale CBDC, volgens Remolona, komt voort uit het potentieel om een risicovrije bankoptie aan te bieden en om realtime betalingssystemen te ondersteunen. Hij erkende echter de uitdagingen die gepaard gaan met retail CBDC, waaronder de risico’s van ontintermediatie en het potentieel om de invloed van de centrale bank op financiële markten te vergroten.

Het initiatief om een wholesale CBDC te ontwikkelen is bevestigd haalbaar te zijn binnen de ambtstermijn van Remolona, met een tijdsbestek van twee jaar voor de implementatie. De BSP zoekt naar succesvolle modellen van andere centrale banken die vergelijkbare projecten zijn aangegaan. Remolona benadrukte de vooruitgang in CBDC-projecten wereldwijd, waaronder de e-krona van Zweden en de digitale yuan van China, die zich voornamelijk richt op retailbetalingen.

De technologische basis voor de Filipijnse CBDC zal het Filipijnse Betalings- en Afwikkelingssysteem zijn, een infrastructuur beheerd door de BSP zelf, zonder de noodzaak van blockchain-technologie. Deze stap wordt ondersteund door bevindingen van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), die suggereren dat wholesale CBDC de beveiliging tegen fraude en cyberaanvallen kan verbeteren door betrouwbaardere digitale registratie.

Wereldwijd wint de verkenning van CBDC’s nog steeds aan momentum. Zo werkt de Reserve Bank of India (RBI) actief aan het uitbreiden van de reikwijdte van haar digitale roepie door offline functionaliteiten op te nemen. Deze ontwikkeling heeft tot doel de toegang tot digitale valuta uit te breiden naar regio’s met beperkte internetdiensten, om een bredere financiële inclusie te waarborgen. RBI-gouverneur Shaktikanta Das benadrukte de geleidelijke introductie van deze mogelijkheden, met als doel een breed scala aan omgevingen te bestrijken via pilotprogramma’s.

Het bericht Filipijnse centrale bank gaat CBDC introduceren zonder blockchain-technologie verscheen eerst op CryptoBenelux.

,

De Filipijnen zijn op weg naar de introductie van een niet-blockchain centrale bank digitale valuta (CBDC) binnen de komende twee jaar, volgens de gouverneur van de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), Eli Remolona. Het initiatief, onthuld op 12 februari, volgt mondiale trends waarbij toezichthouders digitale tokens onderzoeken als een veilige betaalmethode en een stabiele waardehouder, […]

Het bericht Filipijnse centrale bank gaat CBDC introduceren zonder blockchain-technologie verscheen eerst op CryptoBenelux.

,
Lees het originele artikel op Cryptobenelux.com

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.