Een software wallet gebruiken? Dit zijn je opties!

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Voor veel mensen die er voor kiezen om te investeren in cryptocurrencies is het belangrijk dat ze zo eenvoudig mogelijk toegang kunnen hebben tot hun portefeuille. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Eén van de opties waarover je beschikt is gebruikmaken van een software wallet. Het betreft hier software welke je kan installeren op bijvoorbeeld je smartphone of gewoon op je laptop of desktop. Ben jij ook van plan om gebruik te maken van een software wallet? Dan zijn er wel enkele factoren waar je maar beter rekening mee kan houden. We vertellen je er graag alles over op deze pagina!
Twee verschillende soorten software wallets
In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ene software wallet de andere niet is. Dit uit zich in het feit dat er geen sprake is van één type software wallet, maar wel van twee verschillende uitvoeringen. We onderscheiden op dit vlak deze opties:
1. Een cold wallet;
2. Een hot wallet;
Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van een zogenaamde hot wallet voor het opslaan van je cryptocurrency tokens zal je kunnen vaststellen dat deze steeds op een bepaalde wijze met het internet is verbonden. Dat brengt als voordeel met zich mee dat je op eender welk moment en waar je, je ook bevindt toegang hebt tot je portefeuille. Anderzijds betekent dit ook dat mensen met slechte bedoelingen je portefeuille kunnen hacken waardoor je mogelijks een niet onaanzienlijk deel van je investering verloren ziet gaan.
Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt is gebruikmaken van een ‘cold wallet’. In vergelijking met een hot wallet is er bij dit type van virtuele portefeuille geen sprake van een constante verbinding met het internet. Dit zorgt er voor dat je tokens niet zomaar door hackers gestolen kunnen worden. Het feit dat je tokens offline worden opgeslagen zorgt er wel voor dat je steeds het toestel in kwestie nodig hebt om aan je portefeuille te kunnen. Crasht je harde schijf of je mobiele toestel? Dan is het mogelijk dat je, je portefeuille verliest. Hier je voorzorgen voor nemen is dan ook steeds erg belangrijk.
Wees verstandig, maak een back-up!
Op het ogenblik dat je er voor kiest om gebruik te gaan maken van een software wallet is het altijd een vereiste om bepaalde voorzorgen te nemen. Zoals reeds aangegeven bestaat het risico namelijk dat je op een zeker ogenblik de toegang tot je wallet verliest. Het laatste wat je dan wil is dat je volledige portefeuille zomaar verloren is. Voor mensen die op periodieke basis bijvoorbeeld stelselmatig wat geld hebben geïnvesteerd kan er op deze manier een uiterst significant verlies worden opgetekend. Het is onnodig om te zeggen dat je dit koste wat het kost zal willen voorkomen. Om dergelijke situaties te voorkomen kan je twee dingen doen:
1. Zorg er voor dat je altijd over een back-up van je private keys beschikt. Op deze manier kan je, je coins steeds terugzetten op het moment dat, dat nodig blijkt te zijn.
2. Maak op regelmatige basis een back-up van je .wallet bestand. Op deze manier zorg je er voor dat je transactiegeschiedenis steeds opvraagbaar is.
Gezien het feit dat bij een software wallet het gevaar bestaat op verlies door een crash van je harde schijf spreekt het voor zich dat je zowel de private keys als de back-up van je .wallet bestand het beste op een externe schijf plaatst. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld een Dropbox account. Zo ben je er zeker van dat je data niet alleen veilig is (mits goed beveiligd uiteraard), maar ook nog eens vanaf verschillende locaties kan worden aangesproken.
De keuze tussen een mobiele en een desktop wallet
Zoals eerder reeds aangegeven maken we voor wat een software wallet betreft steeds een onderscheid tussen enerzijds een hot en anderzijds een cold wallet. Er is echter meer. Je kan er namelijk voor kiezen om een dergelijke wallet ook op verschillende platformen te installeren. Op dit vlak onderscheiden we mobiele toestellen zoals smartphones en tablets van bijvoorbeeld de desktop die bij je thuis staat. In principe zijn er aan beide opties meerdere, interessante voordelen verbonden. Welke voordelen dat precies zijn kom je nu te weten.
Voordelen van een mobiele wallet
Kies je er voor om je software wallet op een mobiel toestel zoals bijvoorbeeld een tablet of een smartphone te installeren? In dat geval kan je overal en altijd je tegoeden ter beschikking hebben. Dat is uiteraard niet alles. Verder kunnen transacties bijvoorbeeld worden uitgevoerd door middel van een QR-code, kan je rekenen op een snelle synchronisatie met het netwerk en is het mogelijk om meteen zeer eenvoudig kleine bedragen naar iemand anders over te maken. Met name de Nederlandse Gulden staat er om bekend over een erg mooie en toegankelijke mobiele wallet te beschikken waarmee je overal transacties kan doen.
Waarom kiezen voor een desktop wallet?
Een potentieel interessant alternatief voor een mobiele wallet is kiezen voor een exemplaar welke je op je desktop installeert. Ook hier zijn verschillende voordelen aan verbonden die we graag even uitgebreid voor jou op een rijtje zetten:
1. Een desktop gaat minder snel verloren dan een mobiel systeem. Dit niet in het minst omdat je, je desktop uiteraard niet zomaar overal mee naartoe neemt.
2. Met een desktop computer beschik je over meer en betere mogelijkheden om een koppeling met een speciale hardware wallet te realiseren.
Je moet er wel rekening mee houden dat je een software wallet alleen hoort te plaatsen op een echt veilige desktop computer. Dit betekent dat deze moet voorzien zijn van een anti-virus. Bovendien is het nooit interessant om met een dergelijk toestel naar ongure websites te surfen. Voor je het weet krijg je namelijk af te rekenen met malware die er met je private keys vandoor gaat. Omwille van deze reden kan het dan ook mogelijks interessant zijn om een software wallet te installeren op bijvoorbeeld een oude desktop computer die je niet meer voor andere doeleinden gebruikt. Zorg voor een clean set-up door de harde schijf te formatteren en plaats daar je software wallet op. Hou er wel rekening mee dat de computer up 2 date moet zijn met alle laatste beveiligingsupdates. Zo beperk je het risico op problemen aanzienlijk.
Conclusie; gebruikmaken van een software wallet of niet?
Aan elk type van wallet zijn er wel bepaalde voordelen verbonden. Dit geldt ook voor een software wallet. In het bijzonder wanneer je op zoek bent naar een mogelijkheid om een kleine hoeveelheid tokens eenvoudig ergens op te slaan kan een software wallet voor jou de oplossing bieden. Bovendien vinden veel mensen dit een zeer toegankelijke manier om hun portefeuille te beheren, niet in het minst omdat ze op vertrouwde toestellen is terug te vinden. Anderzijds moet het ook gezegd dat een software wallet niet geschikt is voor het opslaan van een grote hoeveelheid tokens en moet je altijd je voorzorgsmaatregelen nemen tegen diefstal of verlies. Maak dus altijd een back-up van je private keys en van je .wallet bestand om te voorkomen dat je portefeuille definitief verloren gaat. Doe je dit en gebruik je een software wallet alleen maar voor het opslaan en handelen met kleine hoeveelheden cryptocurrencies? In dat geval kan een dergelijke app of programma zeker de moeite waard zijn.
Het bericht Een software wallet gebruiken? Dit zijn je opties! verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.