Drie factoren waar je als beginnende crypto investeerder rekening mee moet houden

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

De populariteit van cryptocurrencies heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen de keuze maken om een stukje van hun kapitaal in deze virtuele valuta’s te investeren. Uiteraard kan je op dit vlak rekenen op een uitstekend potentieel, maar er zijn ook enkele valkuilen verbonden aan investeren in cryptocurrencies. Om er zeker van te zijn dat jij als beginner niet meteen tegen een aanzienlijk verlies aankijkt hebben we alvast drie cruciale punten op een rijtje gezet die je beslist niet uit het oog mag verliezen.
1.) Investeer alleen maar met geld dat je kan missen
Wanneer je er vroeger voor koos om als belegger in te stappen in aandelen werd er je door een goede expert altijd aangeraden om uitsluitend te investeren met geld dat je kan missen. Dit advies willen we je ook graag meegeven voor wat een investering in cryptocurrencies betreft. Dit komt omdat crypto’s op verschillende vlakken sterk vergelijkbaar zijn met aandelen. Beiden kunnen we in principe bestempelen als beleggingsproducten en daarenboven kan de koers aanzienlijk fluctueren. Dit betekent dat er op de ene dag zomaar een indrukwekkend rendement kan worden gerealiseerd terwijl de volgende dag een steile neerwaartse beweging maakt. Het gevolg hiervan is ook dat er grote waardeschommelingen kunnen optreden in je portefeuille. Hier rekening mee houden is dan ook altijd een must.
Uitgaan van een langere periode
Bovenstaande zorgt er voor dat het uitsluitend interessant is om te investeren in cryptocurrencies met geld dat je in principe voor een langere periode kan missen. Een correctie hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn (doorgaans weet de koers zich wel weer te herstellen), maar als je het geld dringend nodig hebt om bijvoorbeeld de huur te betalen van het appartement of het huis waarin je woonachtig bent wordt het uiteraard meteen een compleet ander verhaal. Omwille van deze reden is het ook zeker niet verstandig om zomaar al je spaargeld in cryptocurrencies te investeren. Zorg er altijd voor dat je een stuk kapitaal op een spaarrekening parkeert waar je bij voorkeur ook meteen toegang toe hebt. Alleen op deze manier kan je jezelf namelijk beschermen tegen onverwachte kosten of financiële problemen.
2.) Investeer niet al je geld in één enkele cryptovaluta
Uiteraard zijn er verschillende cryptocurrencies die door experts worden getipt als de absolute geldmakers van de toekomst, maar niemand heeft een glazen bol. Bovendien staat de hele cryptomarkt nog maar in haar kinderschoenen waardoor ze voor iedereen bijzonder moeilijk te voorspellen valt. Omwille van deze reden wordt het dan ook steeds aangeraden om niet al je geld zomaar in één en dezelfde cryptovaluta te investeren. Doe je dit wel en maakt de koers van deze cryptocurrency een duik? Dan kan je zomaar een niet onaanzienlijk deel van je kapitaal voor een behoorlijke periode kwijt zijn. Zorgen voor een goede spreiding is dan ook absoluut een vereiste. Dit geldt bovendien niet in het minst voor mensen die het kapitaalinjectie in cryptocurrencies vooral zien als een rendement op lange termijn.

Diversificeren is key
Zorgen voor een goed gediversifieerde portefeuille betekent dat je dus niet zomaar al je hoop op de vaste waarde Bitcoin moet vestigen. Sterker nog, heel wat experts zijn het er met elkaar over eens dat het vooral een aanrader is om te kijken in de richting van cryptovaluta’s die nog als ‘underdog’ worden beschouwd. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om altcoins zoals Ripple, Verge, ReddCoin en ook Ubiq. Dit zijn stuk voor stuk namen waar in de toekomst waarschijnlijk (er zijn immers geen garanties) nog veel van kan worden verwacht. Bitcoin heeft reeds een significante groei doorgemaakt waardoor het wel nog interessant kan zijn om er bij wijze van buffer in te investeren, toch moet je niet al je eieren in dezelfde mand leggen.
3.) Sla je tokens op in een veilige wallet!
Wanneer je als beginner voor het eerst gaat investeren in cryptocurrencies komt er heel wat op je af. Toch is het belangrijk om niet te snel over bepaalde zaken heen te gaan. Neem nu bijvoorbeeld de keuze van de wallet. Wanneer je bepaalde tokens van cryptovaluta’s gaat kopen is het altijd belangrijk om deze op te slaan in een echt veilige wallet. Veel mensen staan er hier niet bij stil en ondanks het feit dat de belangrijkste en grootste exchanges absoluut heel veel moeite doen om hun platform zo veilig mogelijk te houden moet het gezegd dat een online wallet niet altijd de meest interessante keuze is. Natuurlijk is ze voordelig (doorgaans zelfs gratis) en vooral ook erg eenvoudig, toch kan je er niet omheen dat je er ook enkele niet onaanzienlijke risico’s mee loopt. Omwille van deze reden is het altijd van belang om goed onderzoek te doen vooraleer gebruik te maken van een bepaalde wallet voor je crypto’s.
Grote bedragen investeren
Ben je van plan om niet onaanzienlijke bedragen te gaan investeren in cryptocurrencies? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om er bij voorkeur niet voor te kiezen om gebruik te maken van een online wallet. Het is in deze situatie dan ook veel interessanter om de voorkeur te geven aan een hardware wallet. Het betreft hier een toestel zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S of de Trezor Wallet welke specifiek in het leven is geroepen om je cryptocurrency tokens op op te slaan. Dergelijke systemen werken bovendien los van het internet waardoor je geen rekening meer moet houden met het risico van een hack of bijvoorbeeld de stopzetting van een bepaalde exchange. Jij bent op dat ogenblik de enige die verantwoordelijk is voor jouw portefeuille met cryptocurrencies.
Tot slot; doe je eigen huiswerk!
Naast bovenstaande drie tips is er nog één finaal advies welke we graag willen meegeven. Veel mensen stappen in cryptocurrencies omdat ze worden verblind door de enorme rendementen die op korte tijd kunnen worden geboekt. Uiteraard zorgen de enorme pieken in de koersen van crypto’s voor een structureel potentieel, maar het is nooit een goed idee om zomaar in iets te stappen waar je zelf geen of slechts een zeer beperkte kennis van hebt. Omwille van deze reden is het altijd aan te raden om in eerste instantie goed je eigen onderzoek te doen. Bekijk de voorstelling van het platform waarin je wenst te investeren op Youtube, zoek informatie op over de token (hoeveel tokens worden er bijvoorbeeld uitgegeven en hoeveel zijn er op dit ogenblik reeds op de markt terug te vinden) en ga zo maar door. Alleen door je goed voor te bereiden en je in de cryptomarkt te verdiepen zal je zowel op korte als op lange termijn zeer aantrekkelijke rendementen kunnen realiseren.
Het bericht Drie factoren waar je als beginnende crypto investeerder rekening mee moet houden verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.