In deze blog proberen we uit te leggen wat de difficulty bij het minen is en waarom deze bestaat, zonder in de technische details te treden.
De uitleg in deze blog is gebaseerd op de Bitcoin, echter andere cryptomunten gebruiken vaak hetzelfde principe alleen in een andere variant.
Wat is difficulty?
De difficulty, oftewel moeilijkheidsgraad, is een indicator die aangeeft hoe moeilijk de wiskundige formule is die er uiteindelijk toe leidt dat er een block gevonden wordt. Deze moeilijkheidsgraad is veranderlijk in de tijd. Meestal stijgt deze gestaag bij het vinden van meer blokken, maar kan incidenteel ook dalen.
Waarom difficulty?
Het idee van cryptocurrency en blockchain is dat er in de loop van de tijd met ongeveer dezelfde frequentie nieuwe blocks worden gevonden. Wanneer de difficulty altijd hetzelfde zou blijven zou door de toename van het aantal miners en/of de toename van de snelheid van de computers de totale hashrate en dus de snelheid waarmee blocks gevonden wordt explosief stijgen.
De bedenker(s) van de Bitcoin waren hun tijd ver vooruit en hebben een buitengewoon slim mechanisme (difficulty) gevonden die tot ver in de toekomst goed reguleert dat de blocks met dezelfde frequentie gevonden worden.
Hoe werkt het?
De ideale tijd voor het vinden van een volgend block is ooit vastgesteld op 10 minuten. Na iedere 2016 gevonden blocks, dat is na twee weken bij een gemiddelde van 10 minuten per block, vindt er een correctie plaats van de difficulty. Afhankelijk van de toename (of afname) van de snelheid waarmee een block gevonden wordt in de afgelopen twee weken, wordt de difficulty naar boven (of beneden) bijgesteld. Dit gebeurt door de wiskundige formule om een block te vinden aan te passen.
Op de website blockchain.info is te zien hoe de difficulty van de Bitcoin in de loop van de tijd is gestegen.
Het bericht Difficulty bij het minen verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl