De opkomst en ondergang van BitConnect: Ponzi en Opgelicht?!

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Dankzij de associatie met het dark net, Silk Road en witwassen van geld, hangt er bij veel mensen nog steeds een nare sfeer rondom Bitcoin en cryptocurrency. Mt. Gox, ooit goed voor bijna 70% van alle Bitcoin transacties, ging ook nog eens failliet. Met deze ondergang ging er ook ongeveer 450 miljoen dollar aan Bitcoin verloren (koers toentertijd). Verhalen van Bitcoin en andere cryptocurrency ponzi’s, fraude, diefstal e.d. halen dikwijls het mainstream nieuws.
Zelfs na zoveel negatief nieuws en waarschuwing was daar opeens BitConnect. Een platform dat anoniem werd gerund waarop lending mogelijk was. Ook was/is het een exchange. Het BitConnect platform werd meer dan een jaar door veel mensen – en experts – als ponzi scheme aangemerkt. Dit onder andere dankzij de MLM (Multilevel Marketing) structuur. In deze blog bekijken we de opkomst en ondergang van het controversiële BitConnect platform. Ook het televisieprogramma Opgelicht?! van de AVROTROS roept nu mensen die geld zijn verloren met BitConnect op om zich te melden.
In dit artikel worden termen zoals “Lending”, “MLM” en “Ponzi Scheme” uitgelegd.
BitConnect in het kort
BitConnect was een platform waar je BitConnect Tokens kocht met Bitcoin. Deze BCC tokens leende je uit aan de BitConnect trading bot. De bot handelde de hele dag in Bitcoin. Elke 24 uur maakte deze bot tot 2 procent winst. Dit werd dan weer voor een deel uitgekeerd aan de gebruikers. Zij konden dan kiezen om dit bedrag dagelijks uit te keren. Ook konden zij dit bedrag herinvesteren, zodat er hogere winsten mogelijk waren.
Dit is echter wat BitConnect (en de fanatieke gebruikers ervan) beloofden. Een echt bewijs van een trading bot is nooit helemaal gevonden. Sommige mensen hebben wel een bewijs gevonden van een bot, maar deze was bij lange na niet zo winstgevend. (zoekresultaten). Sommige mensen begonnen al snel fraude te voelen en ponzi te roepen, omdat zij dachten dat het geld van nieuwe leden werd gebruikt om een bepaalde percentage aan huidige leden uit te betalen.
De oprichting van BitConnect
In 2016 werd het bedrijf met de naam BITCONNECT LTD Company geregistreerd in Groot Brittannië. Vanaf 15 november 2016 tot en met 31 december 2016 werden er fondsen geworven middels een ICO. De soft cap (minimale investering die nodig werd geacht om het platform te starten) werd succes behaald. In januari 2016 kwam er een eerste deskstop wallet, een digitale BitConnect (BCC) portemonnee, uit. In de eerste maanden presenteerde BitConnect zich als een bedrijf dat Bitcoin populairder wilde maken. Een aantal maanden later werd deze informatie van de website gehaald. Er stond daarna dat het bedrijf een eigen cryptocurrency wilde aan gaan bieden.
Roadmap en eerste gebruikers
De roadmap op de website eindigde in november 2017. De toekomstige plannen van de – anonieme – makers van de munt zijn een lange tijd onbekend geweest. Enkel via mail of op het platform zelf werden gebruikers sporadisch op de hoogte gehouden. Tijdens het eerste jaar dat het BitConnect platform live was, trok het 50.000 gebruikers aan. Pas veel later werden de plannen voor 2018 vastgelegd in een roadmap (link).

Wie deden er mee met Bitconnect en wie juist niet?
Er werd op internet veel geschreven over het platform. Wij zijn onder andere de volgende mensen tegengekomen
De mensen die in het platform geloofden
De mensen die andere personen over wilden halen met een “refferal link”, waarover zij een bepaald percentage van de investering ontvingen van deze personen.
Mensen die waarschuwden dat het een gevaarlijk platform was en wellicht een ponzi scheme
Mensen die zich lieten overhalen om mee te doen door een bekende, zoals familie, vrienden etc.
Discussies over fraude en ponzi komen op gang
Tot en met oktober 2017 waren er nog geen echte fraudegevallen bekend. Wel werd er veel over geschreven op internet en gewaarschuwd. Er ging bij veel mensen een waarschuwingslamp af om de volgende redenen:
De eigenaren van BitConnect beloofden een jaarlijks inkomen van +120%.
De website van BCC had geen Whitepaper of informatie voor de kopers van cryptocurrency.
Lage liquiditeit. Meer dan de helft van de cryptocurrency werd verhandeld op 1 exchange.
De MLM-achtige structuur.
Geen duidelijke informatie waarom zij zo’n stabiele stijging konden bieden aan klanten, terwijl de cryptomarkt erg volatiel was en is
Het percentage gegarandeerde opbrengsten was veel te hoog volgens velen. De resultaten waren te goed om waar te zijn. In zulke gevallen is dit meestal ook niet waar.
Op de website van BitConnect stonden veel spelfouten.

Wat is MLM?
Multi-level marketing (MLM) of netwerkmarketing is een bedrijfsmodel waar een piramide van zelfstandige verkopers inkomsten verwerft door directe verkoop van producten en door werven van nieuwe verkopers. MLM maakt gebruik van persoonlijke relaties tussen verkoper en klant. MLM wordt vaak bekritiseerd onder andere door vergelijking met een piramidespel. (Bron)

Dagelijkse returns
Het feit dat BitConnect dagelijkse return beloofde aan de investeerders, is voor veel mensen al een reden om het een ponzi scheme te noemen. Zo spreekt ook Vitalik Buterin (bedenker Ethereum) zich uit als reactie op een Tweet:

Yeah, if 1%/day is what they offer then that’s a ponzi.
— Vitalik Buterin (@VitalikButerin) 2 november 2017

Zulke hoge dagelijkse returns zijn eigenlijk niet mogelijk. Al helemaal niet in de volatiele cryptocurrency-wereld.

Wat is een Ponzi Scheme?
Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico. (Bron)
Waarom deden mensen mee?
Ook al stond het internet, de cryptocurrency Facebookgroepen en andere social media vol met waarschuwingen, er deden toch veel mensen mee.
Mensen lid maken en geld verdienen
Veel mensen hoorden via via van BitConnect. Dit waren vaak bekenden, zoals familieleden, kennissen of vrienden. Ook werd het op internet erg veel gepromoot, omdat het refferal / affiliate programma erg lucratief was. Je kreeg namelijk een bepaald percentage over de investering van anderen. Deze mensen moesten zich via jouw link aanmelden. In de onderstaande afbeelding kun je de percentages zien. Het aantal levels werd later teruggebracht naar 7 (nieuwsbericht)

Succesverhalen van anderen
Het internet stond plots vol met mensen die goud geld verdienden met dit programma. Of mensen hoorden van bekenden dat zij veel geld verdienden met deze munt. Lid worden kon middels referral link.

Waar kon BCC voor gebruikt worden?
De cryptocurrency werd voornamelijk gebruikt binnen de eigen community. Het was erg moeilijk om deze te verhandelen. Ook op het moment van schrijven zijn er niet enorm veel markten beschikbaar voor een munt met veel gebruikers. De grootste markt is nog steeds de BCC exchange. Daarna volgt de exchange HitBTC. Alle beschikbare verhandelwebsites kun je via deze link bekijken. De munt werd voor drie dingen echt gebruikt:
Als investering voor lange termijn. Mensen die geloofden in de munt kochten BCC als investering voor langere tijd.
Om (actief) mee te handelen en speculeren op prijsschommelingen
Om uit te lenen (lending)

Wat is cryptocurrency lending?
Cryptocurrency lending is het uitlenen van cryptovaluta aan iemand anders. De persoon die zijn of haar digitale valuta uitleent krijgt hierover rente.  Het grote verschil met het traditionele lenen is dat er geen banken aan te pas komen. In het geval van BitConnect leende je jouw gekochte valuta uit aan de “trading bot” van BCC.

De val van BitConnect
Veel mensen waren fel tegen het platform van Bitconnect. Toch liep het – aan de voorkant – niet slecht. Mensen kregen hun geld en konden deze ook uitbetalen of herinvesteren. Totdat de cryptocurrency markt een grote koersval meemaakte in januari 2018. Alle munten verloren gemiddeld 20% van hun waarde. Ponzi schemes zoals BitConnect werken prima als er genoeg geld binnenkomt, maar als dit geld weggaat, stort het in als een kaartenhuis. 

Op 16 januari informeerden zij alle gebruikers dan ook over het feit dat het BitConnect Lending Platform per direct gesloten was. (nieuwsbericht). Een grote koersval was het gevolg (zie afbeelding).

Is iedereen zijn of haar geld kwijt?
Wie de eerste inleg eruit heeft kunnen halen voor 16 januari heeft geluk. Dan heb je niet teveel verlies geleden. Het geld wat je nog hebt staan is nu weinig tot niets waard. Helaas zijn er enorm veel mensen die nog niet quitte hebben gespeeld. Zij hebben nu een vrijwel nutteloze token. De prijs is zo hard gedaald en er zijn erg veel “sell” (verkoop) orders en bijna geen “buy” (koop) orders. Op Reddit/Bitconnect (link) denken sommige leden al dat het verkopen vrijwel onmogelijk gaat worden.

BitConnect ICO
Op 17 januari kwam BitConnect met een bericht over de teruggave van fondsen aan klanten. In een eerder bericht hadden zij een hoger bedrag verwacht terug te kunnen geven. Hier komen zij in dit bericht op terug. Het is wel mogelijk om tegen de prijs van 150$/BCC te investeren in hun BitConnect X ICO. Deze lijkt nog steeds door te gaan.
“For next 10 days we are allowing members outside the U.S.A, to participate in the BitConnect X ICO with BCC at $150. This is to support existing coin holders and give the BCC coin some initial stability after these recent events”
Zijn er mensen die geld hebben verdiend aan BitConnect?
Jazeker. Aan de voorkant leek het alsof het programma echt werkte. Men investeerde een bepaald bedrag en had het er binnen een x aantal dagen weer uit. Via meerdere BitConnect calculators kon je uitrekenen hoeveel winst je zou hebben en wanneer je jouw inleg eruit had. Sommige calculators op internet werken nog steeds (zie afbeelding) Natuurlijk zijn ook de anonieme makers van BCC waarschijnlijk schatrijk geworden met deze oplichting. Op het begin ging het allemaal goed en er zijn mensen die er ook geld mee hebben verdiend. Wij denken dat dit een combinatie is van de stijgende Bitcoin koers (BitConnect ontving Bitcoin in de ruil voor BCC tokens) en de grote aanwas van nieuwe leden.

Oproep van het TV-programma Opgelicht?! van AVROTROS
Het programma Opgelicht?! van de AVROTROS heeft een oproep gedaan aan alle mensen die geld zijn kwijtgeraakt met BitConnect. Dit doen zij met de tekst:
“Opgelicht?! is op zoek naar mensen die hebben geïnvesteerd via Bitconnect en hierdoor veel geld zijn kwijtgeraakt. Via Bitconnect kun je investeren in digitale munten. Het lijkt er echter op dat het om een frauduleus piramidespel gaat in plaats van een betrouwbaar platform voor digitale munten.”
Bekijk de oproep hier
Wat kunnen we leren van de val van de grootste cryptocurrency ponzi ooit?
De cryptocurrency-markt staat nog in de kinderschoenen. Er zijn veel personen en bedrijven die hier gebruik van maken en kwade bedoelingen hebben. Ga dus niet zomaar af op de mening van anderen. Als iemand je een dagelijkse return in rente beloofd en het is te goed om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo.  Ook als een familielid, bekende, vriend of goede kennis je gouden bergen beloofd, ga hier niet direct op in. De afkorting DYOR (Do Your Own Research) is erg belangrijk. Doe goed zelf onderzoek naar een platform of programma.
Zo zijn veel dezelfde mensen die BitConnect aan het promoten waren, nu lending programma’s zoals Davorcoin aan het promoten. Ook zij beloven een hoge rente die je per dag kan ontvangen (tot 60% per maand zelfs) of herinvesteren. Investeren doe je door geld te lenen aan de Trading bot van Davorcoin. Dit lijkt ons een BitConnect 2.0.
Ook veel grote Nederlandse cryptocurrency websites, communities en bekende crypto-personen hebben BitConnect gepromoot (we noemen geen namen of URL’s). Deze zijn nu schaamteloos overgegaan op o.a. het promoten van het Davorcoin Lending Program. Pas dus goed op, ook al lijk je iemand of een website te vertrouwen.
Het bericht De opkomst en ondergang van BitConnect: Ponzi en Opgelicht?! verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.