Cryptocurrency mining en cloud mining

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Cryptocurrency mining, is dat nog winstgevend?
Toen de cryptocurrency en dan met name de bitcoin in diens kinderschoenen stond was het eigenlijk voor iedereen met een krachtige computer mogelijk om bitcoins te minen.
Tegenwoordig is daar verandering in gekomen en bestaan bitcoin transacties hoofdzakelijk nog uit het kopen en verkopen van deze virtuele munteenheid. Dit neemt evenwel niet weg dat er nog altijd enkele grote spelers op de markt actief zijn die over voldoende krachtige computers en stroom beschikken om zelf bitcoins te minen. Of dit echter ook voor u als kleine(re) speler nog mogelijk is en of het nog een aantrekkelijk rendement weet te genereren komt u op deze pagina te weten.
Wat is cryptocurrency mining precies?
Laat ons in dit voorbeeld nog meer even specifiek de bitcoin gebruiken. Deze werkt als een digitale decentrale munt op basis van een publiek logbestand. Dit logbestand bevat elke transactie welke ooit door middel van bitcoins is uitgevoerd. We noemen dit publieke logbestand in de praktijk de zogenaamde ‘blockchain’. De naam is afgeleid van het feit dat het bestand meerdere zogenaamde blocks groepeert.
In de praktijk is een block evenwel niets meer of minder dan een bijzonder datablok welke fungeert als oplossing voor een wiskundige formule. Op het ogenblik dat de gebruiker de wiskundige formule weet te kraken wordt hij beloond met een bepaalde hoeveelheid bitcoins. Dit betekent evenwel niet dat bitcoin mining louter en alleen een beloningssysteem is. Het is namelijk ook een vorm van controle. Het minen van cryptocurrencies zoals de bitcoin zorgt er namelijk in de praktijk voor dat alle transacties die over het netwerk worden verstuurd zich aan het geldende protocol van de cryptocurrency in kwestie dienen te houden. Met andere woorden, een transactie kan niet zomaar twee keer worden uitgevoerd.
Hoe verloopt het delven van cryptocurrency in de praktijk?
Specifiek voor het bitcoin-protocol geldt dat er op moment van schrijven elke 10 minuten een oplossing voor een wiskundige formule dient te worden gevonden. Wanneer gebruikers er niet in slagen om dit te realiseren gaat de moeilijkheidsgraad van de formule naar omlaag. Slaagt er wel een bepaalde partij in om de formule te kraken? Dan gaat ze omhoog. Bovendien stelt het protocol op moment van schrijven eveneens dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen ontstaan.
Toen de bitcoin in het jaar 2009 werd gelanceerd waren er slechts een beperkt aantal gebruikers in geïnteresseerd en mee actief. Tegenwoordig is dat aantal explosief gegroeid waardoor de kans op rendement voor de kleine gebruikers veel beperkter is geworden. Tegenwoordig wordt het delven of ‘minen’ van niet alleen bitcoins, maar ook van zeer veel andere cryptocurrencies dan ook vooral omschreven als een zeer groot kansspel.
Het proces van cryptocurrency mining gebeurt steeds door gebruik te maken van een bepaald computersysteem welke is voorzien van een grafische kaart of GPU evenals een processor of CPU. Op het eerste zicht lijkt dit een zeer toegankelijk principe en gedurende vele jaren was het dat ook echt, maar tegenwoordig is de realiteit even anders. Als individu is het namelijk bijzonder moeilijk geworden om over voldoende computerkracht en bovendien ook stroom te beschikken om rendement te behalen met het minen van bitcoins of andere cryptocurrencies. Dit betekent evenwel niet dat u geen enkele rol meer kunt spelen in het minen van crypto’s. Veel kleine gebruikers kiezen er namelijk voor om hun computer in te schakelen als een onderdeel van een grotere groep miners. We noemen dit een zogenaamde ‘mining pool’. Door in groep te minen wordt de slaagkans niet alleen vergroot, daarnaast liggen de kosten die moeten worden gemaakt logischerwijs ook heel wat lager.
Het rendement van cryptocurrency mining bepalen
Het is onmogelijk om u hier zomaar een kant en klaar rendement voor te schotelen voor wat het minen van cryptocurrencies betreft. Om het rendement te kunnen becijferen hebben we namelijk nood aan verschillende gegevens. Denk hierbij bovendien niet in het minst aan de kosten die u zelf heeft moeten maken op vlak van bijvoorbeeld energie en hardware. Specifiek voor de energiekost geldt dat er per grafische kaart kan worden gerekend op een stroomvereiste ten belope van zo’n 175 Watt per uur. Bovendien heeft ook het moederbord een bepaalde stroomvereiste, namelijk 200 Watt per uur.
Voor een opstelling bestaande uit 6 grafische kaarten evenals 1 moederbord zorgt dit voor een globale stroomvereiste van 1.050 Watt + 200 Watt. Dit betekent een totaal verbruik van 1.250 Watt of 1,25 kWh. Op het ogenblik dat de mining rig de klok rond zou draaien zou dit op het einde van het jaar en met de huidige energiekost al snel zorgen voor een kostprijs van 2.500 euro. Dan hebben we het uiteraard nog niet gehad over de investeringen die u heeft moeten doen in de grafische kaarten en het moederbord. De scherpst geprijsde opstelling kost u in de praktijk al snel zo’n 3.000 euro. Gaat u voor een geavanceerdere optie? In dat geval kunnen de kosten oplopen tot wel 9.000 euro of meer.
Conclusie; is cryptocurrency mining nog interessant of niet?
De informatie in dit artikel kan misschien enigszins negatief overkomen. Dit betekent echter niet dat er geen kansen meer liggen voor mensen die zelf cryptocurrencies willen minen. Het is evenwel altijd van belang om stil te blijven staan bij de investering die dit vergt en om er bovendien rekening mee te houden dat de concurrentie groot is. De monsterlijk hoge bedragen die vroeger behaald konden worden met het minen van cryptocurrencies behoren tegenwoordig dan wel tot het verleden, met de juiste set-up en door deel uit te maken van een goede mining pool is het wel degelijk mogelijk om met het minen van cryptocurrencies nog wat moois te verdienen.
Cloud Mining: cryptocurrency mining uitbesteden
Wilt u beginnen met Bitcoin of een andere cryptocurrency minen, maar voelt u er niets voor om te investeren in mining hardware? Dan kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van cloud mining diensten: er zijn verschillende bedrijven welke u een X bedrag kunt betalen om voor een bepaalde periode gebruik te maken van hun mining hardware en stroomvoorzieningen in moderne datacenters welke speciaal zijn ingericht om cryptocurrency te minen.
Er zijn verschillende aanbieders van cloud mining programma’s, maar let er op dat u niet ieder bedrijf zomaar kunt vertrouwen: het is al namelijk vaker voorgekomen dat websites zogenaamd aanbieden om bitcoins of ethers te minen voor een lage prijs en dus een hoog rendement, maar dat vervolgens bleek dat het om een piramidespel / ponzi schema ging en er dus helemaal geen mining apparatuur aanwezig was.
De meest bekende cloud mining bedrijven zijn Genesis Mining en Hashflare, deze bedrijven kunt u allebei vertrouwen. Een voordeel van Genesis Mining is dat zij meer cryptocurrencies ondersteunen en dat de website ook in het Nederlands beschikbaar is. Bovendien is deze organisatie zonder twijfel het grootste cryptocurrency cloud mining bedrijf.

Genesis Mining

Bitcoin Mining
Ethereum Mining
Dash Mining
Litecoin Mining
Monero Mining
Zcash Mining
TIP: gebruik kortingscode 8RD7us voor 3% korting!

Hashflare

Bitcoin Mining
Ethereum Mining
Dash Mining
Litecoin Mining
Zcash Mining
Ga naar Genesis Mining
Ga naar Hashflare

The post Cryptocurrency mining en cloud mining appeared first on Cryptostart.

Lees het originele artikel op Cryptostart.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.