Cryptocurrencies als alternatief voor een spaarrekening?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

De enorme rendementen die behaald kunnen worden door te investeren in cryptocurrencies zorgen er voor dat veel mensen beginnen te dromen. Ze zien bovendien dat het geld op hun spaarrekening reeds vele jaren eigenlijk niets meer oplevert waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven. Steeds vaker geven mensen dan ook aan dat ze een stukje van hun spaargeld in cryptocurrencies investeren. Dit niet zozeer om er op korte termijn geld aan te verdienen, maar zelfs bijvoorbeeld om een stukje pensioen veilig te stellen. Kunnen cryptocurrencies nu echter wel als alternatief voor een klassieke spaarrekening worden aanzien of niet? Wij proberen je op deze pagina graag een antwoord te geven op deze vaak gestelde vraag.
Investeren in cryptocurrencies voor de lange termijn
In eerste instantie moet het gezegd dat veel mensen nog steeds de fout maken om te stellen dat alle cryptocurrencies gelijk zijn. Dat is niet zo. Er zijn verschillende cryptovaluta’s die reeds over vrij diepe wortels beschikken waardoor ze een (op moment van schrijven) zeer solide vorm van lange termijn investering zijn gebleken. Het gaat hierbij dan niet alleen om Bitcoin, maar ook om Litecoin en Ethereum. Net zozeer als deze cryptovaluta’s door de jaren heen een zeer sterke groei hebben gekend moet het gezegd dat er ook nog heel wat potentieel op de cryptomarkt is terug te vinden voor de komende jaren. Wat gaat het opkomende talent Verge bijvoorbeeld nog betekenen en wat met Ripple welke nu reeds het vertrouwen van heel wat banken heeft gekregen? Dergelijke cryptocurrencies zijn reeds zo onderbouwd en hebben een dergelijk kwalitatief team achter zit dat het potentieel voor de komende jaren aanwezig is.
Voordelen van geld sparen met cryptocurrencies
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de voordelen die zijn verbonden aan geld sparen met cryptocurrencies. De belangrijkste reden waarom erg veel mensen tegenwoordig in deze richting kijken is uiteraard terug te vinden in het veel aanzienlijkere rendement welke kan worden behaald met cryptocurrencies ten opzichte van een gewone spaarrekening. Daar waar je het bij een spaarrekening moet stellen met (op moment van schrijven) een rente die lager ligt dan één procent per jaar geldt voor cryptovaluta’s dat je op termijn zomaar ettelijke honderden tot zelfs duizenden procenten rendement kan realiseren. Wij hebben alle voordelen waar je op kan rekenen bij geld sparen met cryptocurrencies alvast even op een rijtje gezet:
Je kan rekenen op een potentieel zeer aanzienlijk rendement en dat niet alleen op lange, maar zelfs ook op relatief korte termijn.
Geld sparen door middel van cryptocurrencies is veel leuker dan het gewoon op een spaarrekening te parkeren. Dit geldt in het bijzonder omdat het vooronderzoek welke moet gebeuren je heel wat nieuwe kennis en inzichten kan opleveren.
Geld investeren in cryptocurrencies is helemaal niet zo complex als het lijkt. Er zijn zelfs aanbieders die het mogelijk maken om gewoon een storting met iDeal te verrichten.
Bovenstaande voordelen zijn slechts het puntje van de ijsberg, maar maken reeds duidelijk waarom het interessant kan zijn om een beetje geld te sparen door te investeren in cryptocurrencies. Betekent dit dat je meteen al je zuur verdiende spaargeld in crypto’s moet investeren? Dat zeker niet. Er zijn namelijk ook enkele potentiële nadelen aan verbonden.
Wees je bewust van de mogelijke nadelen die er aan verbonden zijn!
Eén van de belangrijkste voordelen van geld sparen door middel van een spaarrekening is ongetwijfeld terug te vinden in het feit dat er een vangnet bestaat voor wanneer het fout loopt. Het zogenaamde depositogarantiestelsel zorgt er namelijk voor dat alle spaargelden die zijn terug te vinden op een gereglementeerde spaarrekening zijn gewaarborgd (tot een bepaald bedrag). Dit geldt niet voor geld dat je gaat sparen of investeren met cryptocurrencies.
Gaat het fout en stort de koers van de valuta waarin je hebt geïnvesteerd helemaal in? In dat geval kan het zomaar gebeuren dat je, je geld voor eens en altijd kwijt bent. In het beste geval kan de koers zich uiteraard wel nog herstellen, maar zelfs dan is het geïnvesteerde kapitaal uiteraard vaak voor een zeer aanzienlijke termijn niet beschikbaar. Mede omwille van deze reden zullen cryptocurrencies nooit een honderd procent alternatief kunnen bieden voor klassiek sparen door middel van een gewone spaarrekening.
Conclusie; crypto’s een goed alternatief voor een spaarrekening?
Geen enkele partij zou ooit mensen mogen aanraden om hun volledige vermogen te investeren in cryptocurrencies. Dat geldt echter in de basis voor elk type belegging die je doet. Een bedrijf welke beschikt over een zeer volatiel karakter kan ook perfect aandelen toekennen die zich kenmerken door een zeer variabel en vaak explosief koersverloop. Dit betekent niet dat de aandelen in kwestie slecht zijn, maar wel dat er risico’s aan zijn verbonden. Hetzelfde geldt ook voor een investering in cryptocurrencies. Dit blijkt onder meer uit de aanzienlijke koersschommelingen die bijvoorbeeld zo kenmerkend zijn voor Bitcoin.

Het staat als een paal boven water dat de cryptomarkt over een zeer aanzienlijk potentieel beschikt. Dit is in het bijzonder het geval wanneer je verder durft te kijken naar inmiddels vaste waarden zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Echter is het wel van belang dat je, je altijd bewust bent van de potentiële risico’s die er aan investeren in cryptocurrencies zijn verbonden. Een stukje van je kapitaal voor de lange termijn investeren in crypto’s kan dus best interessant zijn, maar kies ook voor een beetje zekerheid. Een significant deel van je kapitaal op een spaarrekening parkeren is dan ook in tijden van cryptocurrencies nog steeds zeker aan te raden.
Het bericht Cryptocurrencies als alternatief voor een spaarrekening? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.