Crypto bedreigt de financiële stabiliteit, zegt internationale bank

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Crypto bedreigt de financiële stabiliteit, zegt internationale bank,

The Bank for International Settlements (BIS), de ‘bank voor centrale banken,’ waarschuwt in een rapport voor de gevaren van crypto. Het BIS wijst vooral op de risico’s voor de financiële stabiliteit van opkomende economieën die crypto omarmen. 

“Crypto is een risico”

Het BIS, dat een samenwerking is tussen meerdere centrale banken wereldwijd, raadt opkomende economieën dus af om crypto te adopteren. Volgens het rapport zijn opkomende economieën niet in staat om de risico’s van crypto goed in te schatten.

“Er zijn serieuze zorgen over de vaardigheden van opkomende economieën om crypto markten te monitoren en om de financiële stabiliteitsrisico’s van crypto assets te beoordelen.”

Aldus het rapport. Het risico ligt vooral aan de volatiliteit van crypto assets. Zo “lopen crypto bezitters een groot risico om verliezen te maken”, meent het rapport. Het BIS sluit het rapport af met advies aan opkomende economieën. “Verbannen, indammen en reguleren van specifieke crypto assets”, luidt het advies. 

Het BIS neemt dus een duidelijke positie in ten opzichte van de crypto sector. Feit is echter dat veel opkomende economieën zich gedwongen voelen crypto te omarmen. Veel landen worden geteisterd door torenhoge inflatie en crypto biedt het volk in sommige gevallen een uitweg.

Crypto bedreigt BIS

In landen als Turkije en Argentinië, waar de waarde van lokale valuta in vrije val is, is crypto immens populair. Ook in de politiek zien we een reactie. Zo won in Argentinië presidentskandidaat Javier Milei afgelopen week de primaire verkiezingen voor het presidentschap. Milei is een uitgesproken voorstander van crypto en ziet het als de redding van Argentinië.

Vooralsnog lijken centrale banken echter niets te willen weten van crypto. Het is een feit dat crypto, als decentrale financiële markt zijnde, het monopolie van centrale banken op het financiële toneel bedreigt. Centrale banken lijken echter wel geïnteresseerd in central bank digital currencies (CBDC). Dit zijn cryptovaluta uitgegeven door centrale banken die gebruik maken van blockchain-technologie.

,
The Bank for International Settlements (BIS), de ‘bank voor centrale banken,’ waarschuwt in een rapport voor de gevaren van crypto. Het BIS wijst vooral op de risico’s voor de financiële stabiliteit van opkomende economieën die crypto omarmen.  “Crypto is een risico” Het BIS, dat een samenwerking is tussen meerdere centrale banken wereldwijd, raadt opkomende economieën […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.