Bitcoin vs traditionele activa: een kijkje in de Nederlandse beleggingswereld

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com

Bitcoin vs traditionele activa: een kijkje in de Nederlandse beleggingswereld,

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft middels een nieuwsbericht naar buiten gebracht dat het tweede kwartaal, ofwel de maanden april t/m juni, uitstekend bleek te zijn voor investeerders. Net als het eerste kwartaal zagen investeerders hun beleggingen in waarde toenemen. In de analyse wordt echter uitsluitend rekening gehouden met beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Had het investeren in bitcoin (BTC) je wellicht meer rendement opgeleverd?

Opnieuw waardestijging beleggingen

Het investeringslandschap is uiteraard een stuk meer dan alleen digitale activa. Crypto komt wat dat betreft pas net om de hoek kijken en het leeuwendeel van al het geïnvesteerde geld vloeit richting andere activa zoals aandelen, beleggingsfondsen, vastgoed, edelmetalen en obligaties.

DNB geeft aan dat de totale waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens voor het tweede kwartaal op rij is gestegen. Om precies te zijn steeg de totale waarde van alle beleggingen met 3,2 procent, ofwel 5,1 miljard euro. Eind juni bedroeg de waarde van alle beleggingen van Nederlandse huishoudens 165,9 miljard euro. De stijging is geheel te danken aan koerswinsten.

In de eerste 3 maanden van het jaar steeg de totale waarde met 5,0 procent, ofwel 7,7 miljard euro, ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. Gedurende de eerste 3 kwartalen van 2022 kelderde de beleggingen van Nederlandse huishoudens juist fors. Investeringen in crypto kregen deze periode de hardste klappen.

De waarde van beursgenoteerde aandelen in het bezit van Nederlandse huishoudens nam met 2,9 procent, ofwel 1,6 miljard euro, toe tot een totaal van 57,2 miljard euro. Huishoudens verkochten in totaal netto voor 168 miljoen euro aan aandelen om te profiteren van de koersstijgingen.

De posities in beleggingsfondsen namen met 3,0 procent toe, ofwel 3,0 miljard euro, tot 103,1 miljard euro. Tot slot steeg het obligatiebezit van Nederlandse huishoudens in het tweede kwartaal tot een totaal van 5,6 miljard euro door netto aankopen van 548 miljoen euro.

Bitcoin in het 2e kwartaal

Bitcoin opende het 2e kwartaal met een koers van 28.465 dollar. De maand juni werd afgesloten met een koers van 30.472 dollar en dus leverde het 2e kwartaal onderaan de streep een winst van ongeveer 7 procent op voor bitcoin. Dit betekent simpelweg dat bitcoin meer rendement heeft opgeleverd dan het Nederlandse rendement op beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties.

Eerder deze maand kon je in het crypto nieuws lezen dat uit onderzoek is gebleken dat 20 procent van alle Nederlanders digitale activa in bezit heeft. Terwijl dit aantal flink is gestegen in de afgelopen jaren, ligt dit vanzelfsprekend een stuk lager dan traditionele activa.

,
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft middels een nieuwsbericht naar buiten gebracht dat het tweede kwartaal, ofwel de maanden april t/m juni, uitstekend bleek te zijn voor investeerders. Net als het eerste kwartaal zagen investeerders hun beleggingen in waarde toenemen. In de analyse wordt echter uitsluitend rekening gehouden met beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Had het […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com