Bitcoin moeilijkheidsgraad schiet naar recordhoogte

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com

Bitcoin moeilijkheidsgraad schiet naar recordhoogte,

Hoewel de bitcoin (BTC) koers momenteel te wensen overlaat, is er fundamenteel geen vuiltje aan de lucht. Volgens de laatste on-chain data is de hashrate, of rekenkracht van het netwerk, historisch hoog. Daardoor steeg gisteren ook de ‘mining difficulty’ of moeilijkheidsgraad naar een nieuw record. Met andere woorden: het Bitcoin netwerk draait op volle toeren.

Wat is de bitcoin mining difficulty?

De bitcoin mining difficulty is de metriek die aantoont, je raadt het al, hoe moeilijk het is om een bitcoin block te minen. Afhankelijk van hoe snel miners gezamenlijk blocks produceren, past het Bitcoin netwerk de ‘difficulty’ automatisch aan met een algoritme. Ongeveer elke twee weken wordt deze moeilijkheid aangepast. 

Het streven is dat Bitcoin altijd ongeveer 10 minuten per block heeft. Ligt dit gemiddelde in een twee weken durend tijdsbestek, ook wel een epoch genaamd, lager dan 10 minuten, dan zal de moeilijkheid voor de epoch erna worden verlaagd. Ligt de tijdsduur hoger dan 10 minuten, dan vice versa. Elk epoch bestaat uit 2.016 blocks.

De afgelopen twee weken deden bitcoin miners gemiddeld 9 minuten en 26 seconden over een block. Veel sneller dan de bedoeling dus eigenlijk. Vandaar dat de mining difficulty is gestegen voor de huidige epoch met 6,17 procent. 

BTC hash rate ook op recordhoogte

Dat komt omdat de hashrate, de gezamenlijke computerkracht van alle miners samen, staat zeer hoog. Deze metriek tikt momenteel de historische piek van 400 exahashes per seconde aan. Volgens een analist van CryptoQuant, een on-chain analyse platform, getuigt dit van een “hoog vertrouwen in de veiligheid en betrouwbaarheid van het Bitcoin netwerk”.

“Recent zijn de prijzen van Bitcoin en Ethereum met 10 procent gedaald. De veiligheid en de betrouwbaarheid van het [Bitcoin] netwerk zijn echter gestegen. Ten eerste is de BTC hashrate hoger tijdens deze dip. Dit toont aan dat miners actiever zijn. Ten tweede is het staking ratio van ETH gestegen. Er wordt dus meer ETH gestaket ondanks de daling van de koers.”

Naast Bitcoin laat ook het Ethereum (ETH) netwerk dus een goede ontwikkeling zien. Ondanks de dalende koersen laten de netwerken zelf dus juist een sterke groei door. 

Glassnode, een andere on-chain analyse bedrijf, observeert dat miners ook meer bitcoin aan het verzamelen zijn. Sinds het begin van de maand steeg het aantal BTC in wallets van miners met 0,08 procent. Een kleine daling maar toch een indicatie dat miners rond deze prijzen niet geïnteresseerd zijn in verkopen. De stijgende moeilijkheidsgraad verhoogt echter wel de druk.

,
Hoewel de bitcoin (BTC) koers momenteel te wensen overlaat, is er fundamenteel geen vuiltje aan de lucht. Volgens de laatste on-chain data is de hashrate, of rekenkracht van het netwerk, historisch hoog. Daardoor steeg gisteren ook de ‘mining difficulty’ of moeilijkheidsgraad naar een nieuw record. Met andere woorden: het Bitcoin netwerk draait op volle toeren. […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Vergelijk Crypto Exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce, Anycoin Direct en Crypto.com