Bitcoin futures voor beginners: een uitleg

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Kom je steeds vaker de term Bitcoin Futures tegen, maar weet je niet wat dit is? Dan ben je niet de enige. Volgens een recente poll op een grote Engelstalige cryptowebsite weet meer dan de helft van de mensen niet wat Bitcoin Futures zijn. In deze blog leggen wij dit begrip uit op basisniveau, zodat ook de beginner dit begrijpt. Ook gaan wij in op wie futures gebruiken en wat het voor de Bitcoin koers kan gaan betekenen.
Wat zijn futures?
Normaal gesproken, als je iets koopt, wordt de transactie meteen uitgevoerd. Als ik de bakker bijvoorbeeld 5 euro geef, dan geeft hij mij drie gesneden volkoren broden.  Een futures contract is iets anders. In plaats van de transactie nu uitvoeren, ga ik met de bakker akkoord om het op een specifiek moment in de toekomst voor een specifiek bedrag de transactie uit te voeren.
Een futures contract bestaat uit twee delen: de prijs en de datum van levering.  Dus ik ga met de bakker akkoord om 5 euro te betalen voor drie gesneden broden op a.s. maandag. Er zijn nog een aantal andere details, maar dit is de basis.
CME gaat Bitcoin futures aanbiedenWie gebruikt futures?
Er zijn grofweg twee groepen die van futures gebruik maken.
Groep 1: De producenten en consumenten die zich in willen dekken
We nemen als voorbeeld een eigenaar van een tabaksplantage, die tabak groeit en verkoopt. Hij zou bijvoorbeeld tabak futures kunnen verkopen, zodat hij de prijs vast heeft staan. Zo weet hij zeker dat hij zijn waar kan verkopen voor een vaste prijs. Als de tabaksprijs enorm daalt, heeft hij zich ingedekt.
Aan de andere kant zal een eigenaar van een sigarettenfabriek tabak futures willen kopen. Hij is er dan zeker van dat zijn inkoopkosten vaststaan. Als de prijs enorm stijgt in de tussentijd, heeft hij zich ingedekt.
Groep 2: De handelaren die willen speculeren over de prijsbewegingen van futures
Een andere groep die futures willen kopen en verkopen zijn de handelaren. Dit kunnen bijvoorbeeld portfolio managers, daghandelaren (day traders) en hedge funds zijn. Speculanten voelen zich aangetrokken tot futures, om de hoge leverage (uitleg) en de relatief snelle prijsbewegingen.
Speculanten leveren echter de niet de onderliggende waarde. Ik kan bijvoorbeeld een olie futures kopen, zonder ooit in de planning te hebben een vat olie te leveren. In plaat daarvan worden de contracten meestal gewoon verrekend voor contant geld.
Wat zijn de voordelen van handelen in futures?
Futures hebben een hoge leverage, wat betekent dat een handelaar slechts een fractie van het volledige contract als margin (uitleg) moet inbrengen. Hij kan wel profiteren van de prijsschommelingen van het volledige contract. Hierdoor kan een handelaar een grote positie hebben met een kleine hoeveelheid kapitaal.
Ook staan futures-markten handelaren toe om shortposities te in te nemen. Winst maken als de prijs van het onderliggende goed daalt. Hoewel traditionele aandelen of cryptocurrency short kunnen worden verkocht, moet eerst de onderliggende waarde geleend worden en rente betaalt worden. Dit is niet zo bij futures.
Kan je handelen in Bitcoin futures?
Ja, dat is sinds kort mogelijk. Op 10 december start CBOE met het aanbieden van BTC futures en over een week ook CME. Bij CME kan een contract worden afgesloten van 5 bitcoins. Dit is tegen de huidige koers (10 december 2017, 12:16) 1BTC = 12045.77 EUR, een contract van minimaal 60.228,85 euro. Er is 35% margin vereist. Je moet dus minimaal 21.080,003 euro balans hebben om 1 Bitcoin futures contract te houden. Bij CBOE zal het contract vanaf 1 BTC mogelijk zijn.
Als de prijs de –voor jou- verkeerde kant op gaat, moet je balans toevoegen om de margin te behouden. Meer info over margin trading en future contracts kun je in de onderstaande video bekijken:
Is de prijs van een Bitcoin future gelijk aan de huidige Bitcoin prijs?
Het is gebruikelijk dat de prijs van een future gelijk is of in de buurt zit van de huidige prijs van het onderliggende bezit. Elk groot verschil zal meestal worden verminderd door arbitrage (uitleg)
Alleen in zeldzame gevallen zitten er hele grote verschillen in de prijs van een future en het onderliggende bezit. Deze gevallen gaan we in deze futures uitleg voor beginners niet behandelen.
Wat zal het met de Bitcoin prijs doen?
Dit is de belangrijkste vraag. Op de lange termijn moeten futures de marktefficiëntie verhogen en de volatiliteit verminderen. Maar op korte termijn zal er een toename zijn van de volatiliteit, omdat er een golf van nieuwe deelnemers nu toegang heeft tot de markt. Zij kunnen de future zowel long (lang) als short (kort) kopen. Een cryptoanalist heeft een uitstekende blog geschreven met daarin een analyse en voorspelling. Deze doet hij op basis van het moment dat futures in goud en zilver werden aangeboden. Je kan de volledige voorspelling hier lezen. Kort samengevat: Hij verwacht geen enorm grote dip. Komt de dip er wel, dan zal deze ergens rond april 2018 stoppen.
Het bericht Bitcoin futures voor beginners: een uitleg verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.