Bitcoin en Ethereum opties signaleren mogelijk koersstijgingen

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Bitcoin en Ethereum opties signaleren mogelijk koersstijgingen,

De crypto-markt is op zichzelf al ingewikkeld, maar speciale financiële producten doen er nog een schepje bovenop. Optiecontracten zijn een goed voorbeeld van zulke producten. Handelaren in opties op basis van bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) staan massaal in het groen, en dat kan voor de komende dagen goed nieuws voor de koersen van sommige crypto’s betekenen.

Veel crypto optiehandelaren zijn short

Met optiecontracten kun je in theorie veel winst maken, doordat deze contracten een ingebouwde hefboom hebben van maar liefst 100 keer de waarde die je zelf investeert. Maar er zit een addertje onder het gras, want na de verloopdatum kan het contract (van het Europese soort) niets meer waard zijn. Dat betekent dat je weet waar je aan toe bent; je verlies je volledige inleg, of je maakt relatief veel winst.

Aankomende vrijdag verlopen op de crypto-derivatenbeurs Deribit optiecontracten ter waarde van maar liefst 72.000 BTC en 535.000 ETH, schrijft CoinDesk. Dat is momenteel bijna 1,8 miljard euro en 823 miljoen euro waard. Deribit is goed voor 90% van het wereldwijde volume voor crypto-opties.

Op het moment verwachten investeerders dat de koersen van veel cryptocurrencies gaan dalen. Dat is te zien aan het soort van en het volume op deze optiecontracten. Investeerders hebben namelijk voor grote bedragen zogeheten puts gekocht, waarmee je winst kunt maken als de prijs daalt. Met call-opties kun je winst maken als de prijs stijgt. De meeste handelaren zijn nu dus in feite short op de markt.

Winstgevende speculatie goed voor bitcoin koers?

De meerderheid van de investeerders op Deribit verwacht dus dat de koers gaat dalen. Maar de geschiedenis leert dat dit vaak juist niet is wat er gebeurt. De bedrijven die deze contracten aanbieden maken namelijk meer winst als de contracten waardeloos verlopen, dan hoeven ze handelaren niet uit te betalen. Het is niet veel meer dan een theorie, maar wel één die de data ondersteunt.

Aan CoinDesk verklaart Deribit-manager Lin Chen dat de meeste kopers van deze put-opties momenteel de duidelijke winnaars zijn. Aankomende vrijdag verlopen alle nog openstaande contracten voor de maand augustus. Dat suggereert dat de markt zich erg volatiel zou kunnen gedragen.

Volgens informatie van Deribit staan de prijsniveau’s die voor ‘maximale pijn’ zouden zorgen op dit moment op 28.000 dollar voor bitcoin en op 1.800 dollar voor ethereum en in theorie hebben de koersen de neiging richting deze prijs te bewegen. Als die prijzen bereikt zouden worden, dan zouden de koersen juist met 5,8% en 8,1% moeten stijgen. Voor deze groep handelaren is dat niet positief, maar voor de bitcoin koers en de ethereum koers wel.

,
De crypto-markt is op zichzelf al ingewikkeld, maar speciale financiële producten doen er nog een schepje bovenop. Optiecontracten zijn een goed voorbeeld van zulke producten. Handelaren in opties op basis van bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) staan massaal in het groen, en dat kan voor de komende dagen goed nieuws voor de koersen van sommige […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.