Bitcoin Core 0.16.0

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

De nieuwste versie van Bitcoin Core is af. De langverwachte upgrade van deze Bitcoin node-en walletsoftware brengt een van de belangrijkste updates van de afgelopen releases met zich mee.
SegWit
Vanaf deze versie zal SegWit volledig worden ondersteund in de wallet en alle gebruikersinterfaces. Zo is het nu mogelijk om zowel het oude formaat adressen (legacy), p2sh-segwit (vanaf heden de standaard) en bech32 adressen te gebruiken.
Bech32 adressen hebben een ander formaat dan gebruikelijk en konden vóór deze update niet worden gegenereerd of herkend. Dit soort adressen zijn te herkennen doordat deze beginnen met “bc1” gevolgd door de gebruikelijke lange alfanumerieke reeks.
Naast dat dit dus de voordelen van het SegWit formaat met zich meebrengt, helpt het ook tegen verwarring met adressen van andere coins. Alleen bitcoinadressen zullen starten met “bc1”.
HD-wallet
Alle nieuw aangemaakte wallets zullen hiërarchisch deterministisch zijn. Hierdoor zullen deze nieuwe wallets niet verenigbaar zijn met de oudere Bitcoin Core software. Andersom is dit wel het geval, oude wallets zijn nog steeds bruikbaar in 0.16.0.
Een deterministic wallet is een systeem waarbij de keys afgeleid kunnen worden vanuit één startpunt, de seed genaamd.
De seed maakt het mogelijk voor een gebruiker om eenvoudig een back-up te maken van een wallet op basis van een aantal woorden. Dit wordt een mnemonic phrase genoemd.
Dit is een lijst van meestal 12 of 24 Engelse woorden die alle informatie bevatten om een wallet te herstellen zonder dat er verdere informatie of een bestand nodig is. Middels zo’n seed kunnen alle afgeleide bitcoinadressen, public keys en private keys worden gereconstrueerd. Dit is een stuk gebruiksvriendelijker dan zelf een bestand te moeten bewaren of meerdere private keys te beheren.
RBF
In de gebruikersinterface is nu een RBF – “replace-by-fee” – checkbox toegevoegd. Wanneer deze is aangevinkt wordt een transactie met de RBF-mogelijkheid verstuurd.
Replace-by-fee maakt het mogelijk om een transactie normaals te versturen met meer fee. Dit is handig wanneer er per ongeluk te weinig fee is meegegeven aan een transactie waardoor deze langer dan gewenst in de wachtrij voor bevestiging blijft staan.
Wallet locatie
Voorheen was het niet mogelijk om de walletlocatie te veranderen. Deze kwam terecht in een goed verborgen maar standaard locatie als AppData of ApplicationSupport. Nu kan op voorhand de locatie van het walletbestand worden gekozen.
Houd er rekening mee dat in dit bestand alle private keys staan; als onbevoegden bij dit bestand kunnen, zullen ze beschikking hebben over alle betreffende bitcoinadressen en aanwezige bitcoins.
Gebruikersinterface
Ook zijn er in de gebruikersinterface enkele veranderingen doorgevoerd:
Naast eenheden “bitcoin”, “µBTC” is nu ook “bits” opgenomen; de eenheid van één miljoenste bitcoin. Dit is evenveel als 100 satoshi.
De optie om een reeds gebruikt bitcoinadres te hergebruiken is verwijderd. Dit was alleen wenselijk door het herhaaldelijk te sturen van een factuur. Door de mogelijkheid om de factuurhistorie te bekijken is deze optie overbodig geworden.
Transactiegeschiedenis is nu te doorzoeken op basis van transactie ID, naast de al bestaande mogelijkheden van adres en zelf toegevoegd label.
De optie om overgebleven balans toe te voegen aan een transactie output is toegevoegd. Zo kan voorkomen worden dat er kleine hoeveelheden bitcoin op verschillende UTXO’s blijven staan.
Updaten
Voor het updaten van een oudere versie naar 0.16.0 dient de oude client eerst volledig te worden afgesloten. Vervolgens kan de nieuwe installer worden gestart of /Applications/Bitcoin-Qt (voor Mac) of bitcoind/bitcoin-qt (voor Linux) worden vervangen door de nieuwste versie.
De volledige release notes zijn terug te vinden op de Bitcoin GitHub.
Lees het originele artikel op Bitcoin.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.