Anonieme cryptovaluta: Een uitleg voor beginners

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Sinds het begin van cryptovaluta, met in het bijzonder Bitcoin (BTC), is een van de doelen om een nieuw soort betaalsysteem op te zetten. Een van de belangrijkste punten van peer-to-peer betalingen moet de hoge mate van privacy zijn.
In de Bitcoin whitepaper heeft Satoshi Nakamoto een geheel hoofdstuk gewijd aan privacy. Hier staan alle details in welke mate Bitcoin anoniem is. Ook staat er informatie over hoe de gebruiker de anonimiteit en privacy kan waarborgen. Daarnaast lees je een uitleg over hoe publieke adressen anoniem kunnen blijven.
Het lijkt alweer enorm lang geleden dat de Bitcoin Whitepaper gepubliceerd werd. Het is bijna onmogelijk om jouw Bitcoin adres geheim te houden. Dit komt onder andere door bedrijven waar je verplicht moet legitimeren om met fiat geld (euro, dollar etc.) cryptovaluta te kopen. Zij zijn verplicht om dit te doen dankzij de KYC-wet.
Blockchains zijn onveranderlijk. Dus als jouw wallet-adres aan jouw echte identiteit is wordt gekoppeld, is de gehele geschiedenis van transacties een openbaar gegeven. Er zijn zelfs bedrijven die uitgebreide analyses maken van publieke blockchains met als doel belastingonderduikers te traceren. Ook kunnen zij criminele activiteiten opspeuren.
De privacy van Bitcoin is niet meer zoals het was. Veel bedrijven en andere cryptocurrencies hebben oplossing bedacht om de anonimiteit en privacy wel te kunnen garanderen. Hieronder een overzicht van diverse cryptovaluta die bekend staan om privacy.
Monero
Monero, met de afkorting XMR, staat ook wel bekend als de ultieme privacy crypto. Alle transacties zijn volledig verborgen. Wallet adressen zijn privé, evenals hoeveel XMR een transactie bevat. Je kan bij Monero niet de gehele blockchain en transacties bekijken in een block explorer. Dit kan bij Bitcoin wel.
Gebruikers van deze privacy coin hoeven geen nieuwe wallet adressen aan te maken om hun identiteit te beschermen. Transacties worden gebundeld met andere transacties om individuele transacties te verbergen. Dit heet ook wel coin mixing.
Direct Monero met iDEAL kopen
Dash
Dash, met de afkorting DASH, heeft de feature PrivateSend. Transacties worden ook door elkaar gehaald en verstuurd. Een Dash transactie wordt opgesplitst in kleinere hoeveelheden en gemixt met transacties van andere gebruikers.
Het DASH netwerk bouwt op het systeem van masternodes. Deze nodes zorgen dat het gehele systeem draaiende blijft. En dat PrivateSend goed wordt uitgevoerd. Bij elke transactie wordt er een nieuw wallet adres gemaakt. Hierdoor weten de masternodes niet bij welke persoon het adres hoort.
Direct DASH met iDEAL kopen
Verge
Deze cryptovaluta werd origineel DogeCoinDark genoemd, maar kreeg een rebrand naar XVG in 2016. Het is een munt die ook in Nederland erg populair is. Het heeft echter voor- en tegenstanders. De tegenstanders beweren dat het een shitcoin (term die gebruikt wordt om slechte munten aan te duiden), omdat het geen echte privacy munt is. Voorstanders menen dat de privacy en anonimiteit bij Verge wel gegarandeerd is.
Verge maakt geen gebruik van cryptografie om transacties op de blockchain te verbergen. Het maakte gebruik van technieken zoals Tor en I2P om de IP adressen en locatie van gebruikers te verbergen.
Direct Verge met iDEAL kopen

ZCash
Zcash, afkort als ZEC, is ook een anonieme cryptocurrency. Deze cryptovaluta is gemaakt naar aanleiding van het Zerocoin Whitepaper. Net als bij XVG en DASH is de ZEC blockchain gewoon openbaar voor het publiek. Er is echter, net als bij DASH, een optionele feature waarbij de gebruiker het verzend- en ontvangstadres anoniem kan maken. Ook het aantal Zcash in de transactie wordt dan niet openbaar gemaakt.
Direct ZCash met iDEAL kopen
ZCoin
Net als bij ZEC heeft ZCoin (afgekort als XZC) de ideeën uit de Zerocoin Whitepaper geimplementeerd. Gebruiker kunnen bij ZCoin coins minten. De gebruiker kan een munt vernietigen en hieruit een nieuwe munt maken. Deze coin is dan helemaal schoon en heeft dus geen transactiegeschiedenis. Deze coin blijft dan anoniem.
Bitcoin Private (BTCP)
Bitcoin Private werd op 28 februari 2018 gemaakt. Het is een split van de BTC blockchain. Dit hebben zij met een hard fork gedaan. Het is tevens een samenvoeging van het “fork-merge” en ZClassic (ZCL) protocol. Gebruikers kunnen hier ook optioneel transacties afschermen.
PIVX
PIVX is een zeer populaire munt in Nederland en een fork van DASH. We komen ook op conferenties steeds meer gebruikers tegen. Het maakt gebruik van een privacy protocol genaamd zk-SNARKs. Dit heet ook wel een zero-knowledge-proof protocol. Dit protocol wordt ook gebruikt in de cryptocurrencies ZEC, XMR en natuurlijk DASH. PIVX is echter erg verschillend van Monero en Zcash. Er wordt geen gebruik gemaakt van mining om nieuwe munten te genereren. Gebruikers krijgen munten door deze te staken of gewoon in hun wallet te bewaren. Dit heet ook wel het proof-of-stake protocol (POS). Gebruikers kunnen optioneel transacties afschermen en anoniem maken. Het zou -kort door de bocht- een samenstelling van DASH en Zcoin genoemd kunnen worden.
Direct PIVX met iDEAL kopen
NavCoin
NavCoin, afgekort als NAV, is gebaseerd op Bitcoin. Het maakt gebruikt van de anonieme aspecten van BTC. Om de privacy te garanderen maakt het gebruik van een andere blockchain: een subchain. Dit zie je veel terug bij nieuwe ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain. De techniek die hier gebruik wordt het NavTech.
Direct NAV met iDEAL kopen
Conclusie
Cryptovaluta die privacy en anonimiteit als een van de hoofddoelen hebben zijn er genoeg. Er zijn echter voor- en tegenstanders van dit soort munten. Tegenstanders menen dat privé munten vooral criminelen aantrekken. Voorstanders vinden dat cryptovaluta juist in het leven zijn geroepen om mensen weer hun eigen geld te laten beheren, zonder dat er enige (traditionele) instantie aan ten pas komt. Onze mening zit ergens in het midden. We zijn wel blij dat er zoveel bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe technieken binnen de blockchain en digitaal geld.
Het bericht Anonieme cryptovaluta: Een uitleg voor beginners verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.