9 januari 2009: Versie 0.1.0 komt uit

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Op 9 januari komt de eerste Bitcoin client uit. Satoshi Nakamoto geeft deze versie 0.1.0 uit via een mail in: “The Cryptography Mailing List”. Deze versie kun je zelf nog steeds downloaden om eventueel de broncode ervan te bekijken. Dat kan via deze link. Het was de allereerste uitgave van Bitcoin. In de mail gaf Satoshi een link waar je het kon downloaden en een korte uitleg hoe dit in zijn werk gaat. Daarnaast heeft hij het over welke connectie je moet maken en welke port je open moet zetten zodat de firewall geen problemen geeft.
De mail van Bitcoin versie 0.1.0
“Announcing the first release of Bitcoin, a new electronic cash system that uses a peer-to-peer network to prevent double-spending. It’s completely decentralized with no server or central authority.”
Op deze manier begint hij de – nu al legendarische – mail. De volledige mail kun je via het Satoshi Nakamoto Institute bekijken via deze link.
De mail is zeer interessant, omdat hij nogmaals een aantal hoogtepunten van de Bitcoin software en het idee van Bitcoin aanhaalt.
Een aantal fragmenten, vrij vertaald in het Nederlands
Als je een node kan blijven draaien waarmee je inkomende verbindingen accepteert, help je het netwerk heel erg. Port 8333 van jouw firewall moet open zijn om deze verbindingen te ontvangen. De software is nog steeds in alpha versie en experimenteel. Er is geen garantie dat het systeem ergens een keer herstart moet worden. Ik heb er echter alles aan gedaan om er voor te zorgen dat het systeem uit te breiden is en er nieuwe versies toegevoegd kunnen worden.
Coins krijgen
Je kan coins krijgen doordat iemand deze naar jou verzend. Ook kun je via Options->Generate Coins een node draaien om blocks te genereren. Ik heb de proof-of-work moeilijkheidsgraad lachwekkend laag gezet om mee te starten. In het begin kan een normale PC coins genereren binnen een paar uur. Het zal een stuk lastiger worden wanneer er meer mensen meedoen. Dan gaat de moeilijkheidsgraag automatisch in hoog. Gegenereerde munten moeten 120 blocks wachten om oud te worden, voordat deze uitgegeven of verzonden kunnen worden.
Bitcoin uitgeven
Er zijn twee manieren om Bitcoin te verzenden. Als de ontvanger online is kun je zijn of haar IP adres invoeren om een connectie te maken. Zo krijg je een nieuwe public key en kun je transacties verzenden met eventueel commentaar erbij. Als de gebruiker niet online is, dan kun je coins verzenden naar zijn of haar Bitcoin adres. Dit is een hash van de public key die zij jou geven. Zodra zij de volgende keer online komen, ontvangen zij de transactie zodra zij het block hebben gesynchroniseerd waar de transactie inzit. Nadeel van deze manier is dat je geen commentaar kan meezenden. Ook zal de privacy misschien niet gewaarborgd zijn als een adres meerdere keren wordt gebruikt. Echter is het wel een goed alternatief als twee gebruikers niet tegelijk online kunnen zijn.
Circulatie
De totale circulatie zal 21,000,000 coins zijn. Het wordt verdeeld naar netwerk nodes die blocks maken. Dit aantal wordt elke 4 jaar gehalveerd.
De eerste 4 jaar: 10,500,000 coins
Volgende 4 jaar: 5,250,000 coins
Volgende 4 jaar: 2,626,000 coins
4 jaar daarna: 1,312,500 coins
etc…
Als alle coins verdeeld zijn, kan het systeem transactie kosten aan, mocht dat nodig zijn. Er zullen vast altijd nodes zijn die de transacties gratis willen werken.
Satoshi Nakamoto.
Dit artikel is een onderdeel van onze serie: Geschiedenis van cryptocurrency. 
Het bericht 9 januari 2009: Versie 0.1.0 komt uit verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.