31 oktober 2008: Bitcoin Whitepaper

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Na het registreren van de domeinnaam Bitcoin.org, verscheen 31 oktober 2008 de whitepaper op de website. Deze werd door Satoshi Nakamoto gepubliceerd onder de – nu al legendarische – naam: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Let op: Dit is nog niet de dag dat de blockchain live ging. Het was puur een publicatie over het idee met de naam Bitcoin. Als je de volledige originele publicatie wilt lezen, dan kun je dat doen via deze link (pdf).Wat staat er allemaal in de Whitepaper van Bitcoin?
Een introductie
Satoshi Nakamoto bespreekt als eerste zaken die te maken hebben met de opkomst van het web en de afhankelijkheid van derden, zoals banken en creditcardmaatschappijen. Deze bedrijven waren op dat moment zeer nodig om digitale betalingen te doen. Deze methode werkte volgens Nakamoto voor de meeste transacties, maar er waren ook veel zwaktes.
“Transactions can be reversed since banks must mediate disputes that inevitably arise.”
Hier bespreekt hij de zwakte dat banken veel macht hebben. Transacties kunnen worden teruggedraaid als de bank dat wil. Daarna bespreekt hij de kosten die banken maken. Als een klant bijvoorbeeld iets voor 10 euro wilt kopen in een winkel en deze elektronisch wil betalen, komen er bankkosten bij.
Vertrouwen in het systeem
Een groot deel van de whitepaper van Bitcoin gaat over het feit dat veel consumenten de banken en de hele financiële wereld niet vertrouwen. Satoshi vindt vertrouwen een zeer belangrijk iets en dat hoopt hij op te lossen met het idee Bitcoin. Nakomoto gelooft dat het beter is om de transacties onderling te verifiëren dan dit te laten doen door een bank of andere partij. Al helemaal omdat het om echt geld gaat.
Wat staat er nog meer in?
De Bitcoin whitepaper is erg uitgebreid. Het is een echte aanrader om te lezen als je meer wilt lezen over het originele idee van Bitcoin door de maker (of makers). Er wordt gesproken over alles wat Bitcoin is. Van het protocol tot aan de nodes, beloningen en blocks. Ook legt hij uit hoe hij (als eerste) het double spending weet te voorkomen met Bitcoin.
Dit artikel is een onderdeel van onze serie: De geschiedenis van cryptocurrency. 
Het bericht 31 oktober 2008: Bitcoin Whitepaper verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.