22 mei 2010: 10.000 BTC voor één pizza

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

“Pizza for Bitcoin?”. Zo heette het topic op BitcoinTalk (link). Gebruiker Laszlo uit Florida typte op 18 mei 2010 het nu al legendarische bericht. Hij vraagt in het bericht of iemand meerdere pizza’s kan (laten) bezorgen of zelf kan maken voor hem. Een man in Engeland besluit dit te gaan regelen. Hij bestelt via Papa John’s voor 25 dollar aan pizza. Omgerekend krijgt hij er ongeveer $41 aan Bitcoin voor terug. De foto’s van deze ruil kun je bekijken via deze website.
Het bericht van Laszlo op BitcoinTalk
Vrij vertaald naar het Nederlands het bericht van Laszlo:
“Ik betaal 10.000 Bitcoins voor een aantal pizza’s. Misschien 2 grote, zodat ik nog wat over heb voor de volgende dag. Ik vind het heerlijk om wat pizza over te houden om later op te knagen. Je mag de pizza zelf maken en naar mijn huis brengen. Of voor mij bestellen bij een bezorgbedrijf, maar mijn doel is om voedsel te krijgen in ruil voor Bitcoins. Ik wil dit zelf niet bestellen of klaarmaken. Het is een soort van ontbijt bestellen in een hotel of zoiets. Ze brengen het naar je toe, je eet het op en je bent blij.
Ik hou van dingen zoals uien, pepers, worst, champignons, tomaten, peperoni etc.. gewoon de standaard dingen. Niets geks zoals vis of iets dergelijks. Ik hou ook van normale kaaspizza’s. Deze zijn wellicht iets goedkoper te bereiden of in bezit te krijgen.
Als je geïnteresseerd bent, laat het me weten en dan kunnen we een deal maken.”
Bedankt,
Laszlo”

De bezorging en afronding van de deal op 22 mei 2010
Gebruiker Jercos van hetzelfde forum gaat akkoord met deze deal. Hij maakt er zelfs – op dat moment – bijna 16 dollar winst aan. Het is tevens de eerste transactie van Bitcoin voor een fysiek iets. Op 22 mei 2010 worden er twee grote pizza’s bezorgd aan het adres van Laszlo. Het topic bloedde daarna een beetje dood. Totdat de prijs van Bitcoin begon te stijgen. Gebruiker ribuck vraagt zich op 29 november 2010 af of dit de eerste Million Dollar pizza wordt.
Bitcoin Pizza day
Bitcoin fans van over de hele wereld vieren op 22 mei Bitcoin-Pizza-Dag. Men viert de eerste echte-wereld transactie met Bitcoin. Er zijn mensen die op deze dag ook pizza bestellen of zelfs pizza door anderen laten bestellen. Bedrijven die Bitcoin accepteren in ruil voor pizza zijn die dag vaak extra in trek.
De waarde van 10.000 BTC
Tijdens de deal was 10.000 Bitcoin ongeveer 41 dollar waard. Laszlo had deze allemaal met zijn eigen computer gemined. Hij had natuurlijk nooit kunnen weten dat de waarde zo enorm zo stijgen. De waarde op het moment van schrijven van deze transactie: €72.977.633,47. Een pizza van meer dan 72 miljoen euro volgens de huidige Bitcoin koers.
Deze blog is onderdeel van onze serie Geschiedenis van Bitcoin.
Het bericht 22 mei 2010: 10.000 BTC voor één pizza verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.