20 jaar celstraf voor oprichter OneCoin: 3,75 miljard euro crypto scam

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

20 jaar celstraf voor oprichter OneCoin: 3,75 miljard euro crypto scam,

Steeds meer betrokkenen van een van de grootste crypto scams ooit, het in 2014 opgezette OneCoin, belanden achter de tralies. Een van de oprichters van het grootschalige piramidespel is nu veroordeelt tot een gevangenisstraf van maar liefst 20 jaar. OneCoin werd in 2016 nog gezien als een serieuze concurrent voor bitcoin (BTC) maar heeft uiteindelijk maar liefst 4 miljard dollar in rook op laten gaan.

Mede-oprichter ‘bitcoin killer’ achter slot en grendel

OneCoin werd tegen het einde van 2014 op de markt gebracht als een alternatief voor Bitcoin dat het financiële systeem zou veranderen. Het bedrijf verkocht educatief materiaal in zogenoemde investeringspakketten en investeerders van OneCoin ontvingen commissies voor het werven van nieuwe investeerders.

Het bedrijf was gevestigd in Bulgarije en opgericht door Ruja Ignatova, beter bekend als de ‘cryptoqueen’, en Karl Sebastian Greenwood. Laatstgenoemde is volgens Bloomberg op dinsdag 11 september in New York veroordeeld.

Greenwood, geboren in Zweden, was een van de belangrijkste promotors en marketeers van OneCoin en was betrokken bij het aantrekken van investeerders voor het project. Aanklagers beweerden dat hij 300 miljoen dollar zou hebben verdiend met het de klassieke Ponzi scam, waarbij hij een deel van het bedrag zou hebben gebruikt voor de aanschaf van luxeartikelen zoals merkkleding en een aanbetaling voor een Sunseeker-jacht.

Eind vorig jaar kon je op Crypto Insiders lezen dat Greenwood had erkend schuldig te zijn aan een hele waslijst aan criminele aantijgingen, waaronder wire fraud, een samenzwering tot wire fraud en het witwassen van geld.

Greenwood werd in 2018 in Thailand in de boeien geslagen en werd vervolgens uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Andere OneCoin leidinggevenden

Greenwood is niet de eerste uit de top van OneCoin die nu moet boeten voor de miljarden scam. Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de ex-geliefde van mede-oprichter Ignatova, Gilbert Armenta, voor een periode van vijf jaar in de gevangenis moet verblijven. Hij zou 300 miljoen dollar aan winst uit de OneCoin-operatie hebben witgewassen

Daarnaast hangt Irina Dilkinska, voormalig hoofd van ‘Legal and Compliance’  bij OneCoin, een celstraf van maximaal 40 jaar boven het hoofd. Volgens Amerikaanse autoriteiten zou zij 400 miljoen dollar hebben witgewassen en tevens bewijsstukken hebben vernietigd.

De eerdergenoemde Ignatova is echter al sinds 2017 van de aardbodem verdwenen en is door de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) op de ‘Top 10 Most Wanted’ lijst gezet, wat simpelweg betekent dat ze een van de meest gezochte criminelen ter wereld is.

,
Steeds meer betrokkenen van een van de grootste crypto scams ooit, het in 2014 opgezette OneCoin, belanden achter de tralies. Een van de oprichters van het grootschalige piramidespel is nu veroordeelt tot een gevangenisstraf van maar liefst 20 jaar. OneCoin werd in 2016 nog gezien als een serieuze concurrent voor bitcoin (BTC) maar heeft uiteindelijk […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.