1998: Bit Gold door Nick Szabo

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

In 1998 stelde Nick Szabo Bit Gold voor. Dit is een voorloper van Bitcoin. Het beschrijft een decentraal systeem dat gebruikt maakt van het Proof-of-Work protocol. Ook maakt het gebruik van tijdstempels (timestamps) en digitale handtekening. Versturen van geld en double spending werd via de Byzantine-resillient peer-to-peer methode (uitleg voor de geïnteresseerden). Daarnaast is Nick Szabo een persoon die vaak naar voren komt als het over de identiteit van Satoshi Nakamoto gaat.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Wat is Bit Gold?
Bit Gold is een digitale decentrale valuta. Het werd nooit daadwerkelijk gebruikt, maar wordt wel een voorganger van Bitcoin genoemd. Een deelnemer aan het netwerk moet computerkracht gebruiken om cryptografische puzzels op te lossen. In het Bit Gold netwerk worden de opgeloste puzzels verzonden naar een register en een beloning wordt gegeven aan de public key van de persoon die het heeft opgelost. Elke oplossing wordt een deel van de nieuwe puzzel. Zo ontstaat er een ketting (chain). Dit onderdeel van het systeem gaf het netwerk een manier om nieuwe coins te verifiëren en een tijdstempel toe te kennen. Als de meerderheid het niet eens was over de oplossing, kon de volgende puzzel niet worden gestart. Het Bit Gold voorstel was decentraal. Een centraal punt dat de transacties keurt was voor Nick Szabo niet de oplossing.

Leuk feitje: Een subunit van de cryptocurrency Ethereum is vernoemd naar Nick. Deze heet een Szabo.

Zit Nick Szabo achter de identiteit van Satoshi Nakamoto?
Er zijn veel onderzoeken geweest naar deze theorie. Nick Szabo zelf ontkent het. Volgens sommige onderzoeken is er maar één persoon die de kennis op dat moment had om Bitcoin te maken, namelijk Nick Szabo. Hij reageerde op dit onderzoek met: “Bedankt dat jullie het mij laten weten, maar ik ben bang dat jullie mijn ten onrechte aanmerken als Satoshi, maar ik ben dit wel gewend”. Ook een theorie is dat hij samen met Wei Dai achter de ontwikkeling van Bitcoin zit. Ze zijn allebei aan dezelfde universiteit afgestudeerd.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Persoon in deze blog
Nick Szabo is een computerwetenschapper, afgestudeerd aan de universiteit van Washington in 1989. Ook heeft hij een honorary professorship aan de Universidad Fransisco Marroquin. Hij heeft het concept van smart contracts bedacht in cryptocurrency. Daarnaast is hij nog steeds actief in de wereld van cryptocurrency. Je kan hem op Twitter volgen (link) en via zijn blogspot (link), waar hij over willekeurige – ook niet-crypto – onderwerpen schrijft.
Dit artikel is een onderdeel van onze serie: Cryptocurrency geschiedenis
Het bericht 1998: Bit Gold door Nick Szabo verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.