17 juli 2010: Mt. Gox wordt opgericht door Jed McCaleb

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Mt. Gox was een Bitcoin exchange gevestigd in  Shibuya, Tokyo, Japan. Het werd op 17 juli 2010 opgericht door Jed McCaleb. Het duurde niet lang voordat de website een echt succes werd. In 2013 en een deel van 2014 was het zelfs verantwoordelijk voor 70% van het totale handelsvolume van Bitcoin. Daarna ging het – naar eigen zeggen – faiiliet en verdween het platform. Dit is wellicht de meest beruchte Bitcoin exchange in de gehele geschiedenis van deze cryptomunt.
De oprichting en geschiedenis van Mt. Gox
Eind 2009 wilde de programmeur Jed McCaleb een website bouwen voor mensen die het spel Magic: The Gathering Online (MTGO) speelden. Dit is een kaartspel dat op fantasy is gebaseerd. Op deze website wilde Jed het mogelijk maken om Magic kaarten te verhandelen als op een beurs. In januari 2007 kocht hij de domeinnaam mtgox.com. Dit is een afkorting van Magic: The Gathering Online eXchange. Eind 2007 ging de service live. Jed vond na drie maanden dat het zijn tijd niet meer waard was, omdat het niet voldoende opleverde. In 2009 hergebruikte hij de domeinnaam om zijn eigen kaartspel The Far Wilds te promoten.
In juli 2010 las hij het bericht over Bitcoin op de technologiewebsite Slashdot. Hij besloot dat de Bitcoin community een exchange nodig had om Bitcoin te verhandelen met reguliere fiat currency. Nadat hij de website had geprogrammeerd lanceerde hij het op 17 juli 2010 op de domeinnaam mtgox.com. De –nu beruchte – exchange Mt. Gox was geboren.
Mccaleb verkoopt Mt. Gox aan Mark Karpelès
In maart 2011 verkoopt Jed de website aan Mark Karpelès, die op dat moment in Japan woonde. Hij zei hierover, vrij vertaald naar het Nederlands: “Om mtgox echt tot een succes te maken heeft het meer tijd nodig dan ik op het moment heb. Daarom heb ik besloten om de fakkel door te geven aan iemand die de website naar het volgende niveau kan tillen”. Hoe dit afloopt lees je in de serie over de geschiedenis van Bitcoin en cryptocurrency.
Personen in deze blog
In deze blog komen de volgende personen voor:
Jed McCaleb
Jed McCaleb is een Amerikaanse programmeur die bekend staat om het ontwikkelen van peer-to-peer technologie, zoals eDonkey en Overnet. Daarnaast is hij de ontwikkelaar geweest van de Bitcoin exchange Mt. Gox, die hij later weer verkocht aan Mark Karpelès. Hij richtte tevens het bedrijf Ripple op in 2011 en de stichting Stellar in 2014.
Mark Karpelès
Mark Marie Robert Karpelès werd geboren op 1 juni 1985 in Chenôve, Frankrijk. Hij staat ook bekend onder zijn online nickname MagicalTux. Mark is de voormalig CEO van de Bitcoin exchange Mt. Gox en een gezochte crimineel in Frankrijk. In 2009 verhuisde hij naar Frankrijk.
Deze blog is onderdeel van de serie Bitcoin en cryptocurrency geschiedenis
Het bericht 17 juli 2010: Mt. Gox wordt opgericht door Jed McCaleb verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.