15 augustus 2010: Een bug in het systeem gevonden

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Op 15 augustus in 2010 werd ontdekt dat block 74638 een transactie bevatte die 184,467,440,737.09551616 Bitcoin voor drie adressen maakte. Twee adressen ontvingen 92.2 miljard bitcoin per stuk. Wie het block zou vinden kreeg 0.01BTC extra, die niet bestond voor de transactie. Dit was mogelijk, omdat de code die de transactie checkt voordat deze in een block komt, geen rekening hield met hele hoge output. Een nieuwe versie van de Bitcoin cliënt werd binnen 5 uur gepubliceerd en bevatte een soft fork.
De Bitcoin soft fork van augustus 2010
De soft fork, die nodig was om dit probleem te verhelpen, bevatte een verandering. Deze verandering zorgde er voor dat een output die te groot was (overflow) niet door het netwerk geaccepteerd wordt. Ook een transactie hoger dan het maximale aantal Bitcoin wordt geweigerd (meer dan 21 miljoen BTC).
Niet alle nodes accepteren de verandering
Veel systemen die aan het minen waren gingen niet direct over op de nieuwe software. De mensen hadden – om de een of andere reden – de software geen update gegeven. Deze nodes bouwden dus voort op de slechte blockchain en niet op de blockchain van de soft fork. Uiteindelijk namen ook de slechte nodes de juiste blockchain over op blockhoogte 74691. Alle nodes accepteerden de soft fork chain als de echte bron van de Bitcoin transactiegeschiedenis. De transacties in de onjuiste blockchain bestonden niet meer voor mensen die de langste blockchain gebruikten. Alle Bitcoins die gecreëerd waren in die chain bestonden ook niet meer.
Value overflow incident
Deze gebeurtenis in de Bitcoin geschiedenis wordt ook wel het Value overflow incident genoemd. Het wordt ook wel een bug in het Bitcoin protocol genoemd. Het toenmalige Bitcoin developers-team was er in ieder geval snel bij om de boel te repareren.

Dit artikel is een onderdeel van onze serie: De geschiedenis van cryptocurrency. 

Het bericht 15 augustus 2010: Een bug in het systeem gevonden verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.