12 januari 2009: De eerste Bitcoin transactie

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Op 3 januari 2009 kwam het netwerk tot leven en werd het genesis block van Bitcoin gemined. 9 dagen later, op 12 januari 2009, werd de allereerste Bitcoin-transactie gemaakt. De transactie vond plaats tussen Satoshi Nakamoto en Hal Finney. Deze transactie werd in block 170 gemaakt. Satoshi maakte tijdens de eerste Bitcoin transactie 10 BTC over naar Hal. Sommige mensen denken dat Hal Finney geld naar zichzelf overmaakte en achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat. Dit heeft hij echter ontkent en is niet bewezen.
Block 170
Als je de transactie bekijkt, via deze link, dan zie je dat er ook 50BTC bij dit block hoort. Dit was toen de normale beloning van het block. De beloning is daarna grofweg om de vier jaar gehalveerd. In de blocks voor #170 zie je wel beloningen, maar geen transacties tussen twee personen. Het adres 12cbQLTFMXRnSzktFkuoG3eHoMeFtpTu3S was het eerste adres waar Bitcoins van werden uitgegeven.
Niet te verwarren met de “verjaardag” van Bitcoin
In het nieuws wordt deze dag niet gevierd of vaak benoemd. 3 januari wordt vaak wel aangehaald, omdat op deze dag Bitcoin werd geboren. 12 januari is niet de geboorte van Bitcoin. De eerste transactie moet dus niet worden verward met het minen van het genesis block.
Hal Finney en Satoshi Nakamoto
In het bericht over Hal Finney hebben we al behandeld of hij Satoshi Nakamoto is. Hij was een van de eerste aanhangers van Bitcoin en heeft vanaf het eerste moment het Bitcoin netwerk ondersteunt door te minen. Mede dankzij hem heeft het Bitcoin netwerk kunnen groeien, omdat hij het – samen met anderen zoals Wei Dai en Satoshi Nakamoto – het netwerk in leven hield.
Dit artikel is een onderdeel van onze serie: De geschiedenis van cryptocurrency. 
Het bericht 12 januari 2009: De eerste Bitcoin transactie verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.