Wat bij verlies van je hardware wallet?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Bijzonder veel mensen die serieus bezig zijn met investeren in cryptocurrencies kiezen er bewust voor om een groot deel van hun investering bij te houden op een zogenaamde hardware wallet. Het betreft hier een vaak klein systeempje welke in het bijzonder is ontwikkeld om jouw portefeuille met cryptovaluta’s bij te houden. Dat is natuurlijk fantastisch, maar dergelijke systemen kunnen ook verloren gaan. Velen willen geen enkele interessante opportuniteit om te investeren in cryptovaluta’s aan zich voorbij laten gaan wat er voor zorgt dat ze hun hardware wallet altijd en overal met zich meenemen. Laat je ze onverhoopt ergens achter of wordt ze gestolen? In dat geval is er nog niet altijd meteen een man overboord.
Wat is een hardware wallet?
Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is een hardware wallet een unieke drager waar jij verschillende cryptocurrencies (indien ze worden ondersteund uiteraard) op kan plaatsen. Door gebruik te maken van een dergelijk, veelal klein systeempje kan je rekenen op enkele interessante voordelen, namelijk:
• Een hardware wallet schermt je cryptovaluta’s op uitstekende wijze af van het internet evenals mensen die mogelijks over slechte bedoelingen beschikken;
• Je cryptovaluta’s hoeven niet te blijven staan op een exchange waardoor een partij die er mee ophoudt niet meteen tot gevolg heeft dat je, je crypto’s kwijt bent;
• Een hardware wallet is een systeem welke speciaal werd ontwikkeld voor het bijhouden van je investering in cryptocurrencies waardoor er kan worden aangenomen dat ze bijzonder veilig is in gebruik;
Het merendeel van de hardware wallets zijn echter kleine toestelletjes die bij veel mensen ook vaak gewoon in hun directe omgeving blijven liggen. De kans dat je op een bepaald ogenblik je systeem even uit het oog verliest is dan ook altijd aanwezig. Verder in dit artikel zullen we aangeven waarom je bij verlies of diefstal van je hardware wallet mogelijks nog niet meteen in paniek hoeft te schieten.
Hoe wordt een hardware wallet beveiligd?
De manier waarop een hardware wallet is beveiligd is steeds een beetje afhankelijk van het toestel zelf. Het merendeel van deze systemen werken echter op een dergelijke manier dat ze vooraleer gebruikt kunnen worden moeten worden ontgrendeld met een bepaalde code. Deze code kan je doorgaans zo lang maken als je zelf wil, maar het minimum is in het merendeel van de gevallen 4 cijfers. Een beveiliging door middel van een code lijkt op het eerste zicht misschien een beetje simpel, maar de hele technologie die er achter schuil gaat is veel uitgebreider dan je zou vermoeden. Verschillende hardware wallets zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S werken namelijk op een dergelijke manier dat het hele systeem bij het drie keer foutief invoeren van een pincode automatisch wordt gewist. Weg alle cryptovaluta’s die er op het systeem waren terug te vinden!

Beveiliging tegen diefstal en verlies
Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar het heeft nog steeds gewoon als gevolg dat jij jouw cryptovaluta’s kwijt bent… of toch niet? Het spreekt voor zich dat ontwikkelaars van hardware wallets ten allen tijde alles in het werk stellen om hun klanten zo tevreden mogelijk te houden. Dit betekent dat er altijd een mogelijkheid voor handen is om je portefeuille, bijvoorbeeld bij verlies te herstellen. Wanneer je er voor hebt gekozen om een hardware wallet zoals de Ledger Nano S aan te kopen zal je kunnen vaststellen dat het ‘herstellen’ van deze wallet altijd gebeurt door middel van een zogenaamde seed-waarde. Deze seed-waarde uit zich in de praktijk in een reeks van 24 woorden die opgegeven moeten kunnen worden voor het herstellen van je portefeuille.
Hoe dan ook is het niet zo dat de apps die op je hardware wallet zijn terug te vinden automatisch ook een compleet beeld geven van je portefeuille met cryptocurrencies, in tegendeel. Wist je bijvoorbeeld dat de Ledger toestellen werken met behulp van op Chrome gebaseerde applicaties? In principe is het voor jou als eigenaar van de hardware wallet altijd mogelijk om naar hartenlust de applicaties te installeren en terug te verwijderen terwijl de uitgevoerde transacties evenals je portefeuille uiteraard gewoon staan opgeslagen in de blockchain. Mensen die over een uitgebreide portefeuille beschikken en bijvoorbeeld hun Ledger Nano S verliezen hebben dus doorgaans niet hun volledige portefeuille meteen zichtbaar voor de persoon die mogelijks de hardware wallet vindt.
Bewaar je pincode en recovery list nooit bij je hardware wallet!
Zelfs wanneer je, je hardware wallet onverhoopt op de trein zou laten liggen hoeft dit dus niet meteen een groot probleem te zijn. De persoon die hem vindt kan hem in het slechtste geval gewoon resetten en zelf gebruiken, maar aan jouw portefeuille kan hij in principe nooit, tenzij hij natuurlijk over je pincode of de recovery sheet beschikt. Omwille van deze reden is het altijd van het grootste belang om er voor te zorgen dat deze informatie nooit samen met je hardware wallet wordt bewaard. Doe je dat wel? Dan is het zomaar mogelijk dat iemand die je systeem vindt met je volledige portefeuille met cryptocurrencies aan de haal kan gaan. Tref hier de nodige voorbereidingen toe en voorkom verlies van je geïnvesteerde kapitaal!
Pas op met tweedehandse hardware wallets!
Het laatste waar mensen die een mooie som geld hebben geïnvesteerd in cryptocurrencies op zitten te wachten is natuurlijk verlies van hun portefeuille. De populariteit van hardware wallets heeft uiteraard ook een keerzijde. Inmiddels zijn er namelijk verschillende gevallen bekend van mensen die er voor hebben gekozen om via tweedehandse websites een hardware wallet aan te kopen die reeds was ‘voorgeïnstalleerd’. Het gebeurt zelfs soms dat mensen er voor kiezen om een exemplaar in huis te halen waar reeds een Bitcoin of een andere hoeveelheid altcoins op is terug te vinden. We kunnen alleen maar zeggen dat dit absoluut niet interessant is.
De persoon die de hardware wallet heeft verkocht (en dat kan perfect nog iemand anders zijn dan de reseller waar jij hem bij hebt aangekocht) beschikt namelijk over de ingegeven seed-waarde. Dit betekent dat hij op eender welk ogenblik de mogelijkheid kan hebben om de portefeuille te herstellen op een ander systeem waardoor jouw aankoop voor eens en altijd verloren is. Wil je er zeker van zijn dat je beschikt over een ‘clean’ systeem welke geen concrete gevaren met zich meebrengt? Dan is het altijd aan te raden om je hardware wallet rechtstreeks bij de fabrikant zelf aan te kopen.
Het bericht Wat bij verlies van je hardware wallet? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.