Waarom ‘panic sales’ nooit interessant zijn

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Paniek is een slechte raadgever. Deze stelling geldt voor heel wat uiteenlopende situaties, maar zeker ook voor het ogenblik waarop de cryptobeurzen een duik naar omlaag laten optekenen. Er wordt door veel mensen altijd maar gepraat over de structurele verschillen tussen bijvoorbeeld de klassieke beleggersbeurs en de cryptobeurs, maar eigenlijk is dat verschil op meerdere vlakken erg beperkt te noemen. Onrust op de financiële markten kan namelijk op de klassieke beurzen ook aanzienlijk druk zetten en hetzelfde geldt voor cryptocurrencies. Op het ogenblik dat de koers een steile duikvlucht naar omlaag inzet kan er worden vastgesteld dat er heel wat volume wordt verkocht bij de exchanges. Dat lijkt op het eerste zicht misschien normaal, maar dat is het niet. In dit artikel vertellen we je graag waarom zogenaamde panic sales in de praktijk echt nooit interessant zijn.
Wat is een panic sale precies?
In eerste instantie is het natuurlijk van belang om precies te begrijpen wat een panic sale precies is. Veel mensen hebben er uit vrees om de boot te missen inmiddels voor gekozen om te investeren in verschillende cryptocurrencies op het ogenblik dat deze op hun hoogtepunt stonden. Dat is op zich natuurlijk gewoon mogelijk, maar lang niet altijd interessant. Verder in dit artikel gaan we daar nog even uitgebreid verder op in en stellen we een duidelijke aan- en verkoopstrategie aan je voor. Terug naar de kern van dit kopje nu. Een panic sale vindt in principe plaats op het ogenblik dat de investeerder vreest zijn geïnjecteerde kapitaal in rook te zien opgaan. Met andere woorden, het vermoeden bestaat dat de koers van de cryptocurrency waarin werd geïnvesteerd niet meer terug richting haar oorspronkelijke waarde zal gaan waardoor de investeerder diens verliezen voor lief neemt. Vaak is dit niet de beste keuze.
Het verschil tussen een correctie en een crash
Vooraleer over te gaan tot het verkopen van een stukje van je geïnvesteerde kapitaal in cryptocurrencies is het altijd van belang om je bewust te zijn van het verschil tussen een correctie en een crash. Beide gebeurtenissen zijn namelijk volledig verschillend van elkaar.
1. Een crash is een gebeurtenis waarbij een volledige markt in elkaar zakt. Dit betekent in de praktijk dat het zowel op korte als op lange termijn niet meer mogelijk is om de geleden verliezen te recupereren. Vaak geldt na een crash zelfs dat het volledige geïnvesteerde kapitaal voor eens en altijd verloren is.
2. Een correctie vindt plaats op het ogenblik dat de markt of een bepaald investeringsproduct overgewaardeerd is. Dit kan op verschillende ogenblikken het geval zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de correctie op aandelen die nagenoeg altijd plaatsvindt wanneer de dividenden zijn uitgekeerd.
Panic sales die gebeuren tijdens een correctie zijn altijd een bijzonder slechte raadgever. Dit heeft alles te maken met het feit dat een correctie zichzelf (zeker binnen de cryptomarkt) binnen een korte periode terug weet te herstellen. Heb je dan op het dieptepunt verkocht? Dan is de kans groot dat je te maken hebt gekregen met een structureel en aanzienlijk verlies. Had je nog even gewacht, dan had je dat verlies waarschijnlijk helemaal niet geleden.
Buy low, sell high
Heel veel verschillende adviezen die kunnen worden gegeven aan mensen die er voor kiezen om te investeren in cryptocurrencies gelden eigenlijk voor beleggers of investeerders in het algemeen. Met andere woorden, ook op het ogenblik dat je er voor zou kiezen om bijvoorbeeld gewone aandelen of obligaties aan te kopen gelden min of meer dezelfde adviezen. Een zeer belangrijk punt om rekening mee te houden heeft betrekking tot de volatiliteit waar cryptocurrencies bekend om staan. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het uitkiezen van het meest geschikte instapmoment altijd van cruciaal belang. Koop je te hoog in en gaat de koers onverhoopt onderuit? In dat geval duurt het vaak een flinke tijd vooraleer je ook maar het zelf geïnvesteerde bedrag eruit hebt weten te halen.
Hoe weet je nu echter wanneer een interessant moment is aangebroken om te kopen? Dit kan op verschillende tijdstippen zijn. In eerste instantie is het zo dat de cryptomarkt zich op regelmatige momenten kenmerkt door een grootschalige correctie. Op dergelijke momenten gaat een niet onaanzienlijk deel van de altcoins (inclusief vaak ook Bitcoin) onderuit waardoor ze over een (tijdelijke) onderwaardering komen te beschikken. Net op dergelijke momenten is het interessant om aan te kopen of bij te kopen. Heeft een bepaalde cryptocurrency waarin je geïnteresseerd bent net haar all time high bereikt? In dat geval is het doorgaans een betere keuze om even een correctie af te wachten. Na een grote piek is de kans namelijk zeer aanzienlijk dat er een tijdelijke (flinke) daling van de koers zit aan te komen, zoals bij de crash van 16 januari.
Wanneer toch maar je verlies beperken?
Bovenstaande betekent uiteraard niet dat je onvoorwaardelijk moet blijven vasthouden aan een bepaalde cryptocurrency, ook al weet je dat de koers waarschijnlijk nooit meer naar haar oorspronkelijke niveau terug zal keren. Verschillende indicaties kunnen wijzen in de richting van een definitieve neergang van de cryptovaluta in kwestie, namelijk:
1. Het ogenblik dat belangrijke personen die van cruciaal belang waren voor de ontwikkeling en uitbouw van de cryptovaluta in kwestie het zinkende schip verlaten;
2. Bijzonder negatief nieuws opduikt met betrekking tot de technologie of het platform van de cryptovaluta in kwestie;
3. Een bepaalde update aan het platform niet goed uitpakt waardoor de beoogde verbeteringen niet kunnen worden gerealiseerd;
Bovenstaande is uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg, maar het geeft wel duidelijk aan dat je bij voorkeur altijd aandachtig moet blijven zijn voor de evolutie welke een bedrijf of een platform doormaakt. Pakken enkele cruciale en langverwachte updates verkeerd uit en is er niet meteen uitzicht op verbetering? In dat geval is de kans altijd aanwezig dat het platform er niet meer bovenop raakt met alle (financiële) gevolgen van dien. Ondanks dat panic sales dus nooit goed zijn moet je ook niet blind zijn voor een eventuele uitzichtloze situatie.
Tips om panic sales te voorkomen
Tot slot geven we je graag nog enkele interessante tips die het mogelijk maken om zogenaamde panic sales te voorkomen. Door rekening te houden met de hieronder aangegeven tips is de kans hoe dan ook bijzonder groot dat je, je heel wat beter en vooral geruster in je vel zal voelen met je uitgevoerde investeringen in cryptocurrencies.
• Investeer alleen met kapitaal dat je (voor een lange tijd) kan missen;
• Investeer uitsluitend in cryptocurrencies die je kent en waar je vertrouwen in hebt;
• Zorg voor een goede, evenwichtige spreiding van je portfolio;
• Hanteer een goed doordachte exit-strategie;
Vooral dit laatste punt is er eentje waar veel mensen die investeren in cryptocurrencies geen rekening mee houden. Zij worden verblind door de enorme rendementen die gemaakt kunnen worden op cryptocurrencies, maar zien niet in dat er ook een hoogtepunt komt waarop je maar beter je winsten kan laten uitbetalen. Bedenk voor jezelf dus altijd wat een goede exit-strategie is en wees niet bang om ze toe te gaan passen. Door rekening te houden met deze interessante tips en de inhoud van deze pagina zal je vanzelf merken dat je het aantal vervelende panic sales op efficiënte wijze de kop in zal kunnen drukken.
Het bericht Waarom ‘panic sales’ nooit interessant zijn verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.