Waarom de market cap van een cryptocurrency niet alles zegt

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Wanneer je er aan denkt om een stukje van je zuur verdiende centen te gaan investeren in cryptocurrencies is het altijd belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. De zogenaamde market cap waar een cryptovaluta over beschikt is slechts één van deze factoren. Toch is voor veel mensen en ook bedrijven de market cap van een cryptovaluta de sleutelfactor bij het maken van hun beslissing om al dan niet te investeren. Uiteraard heeft de market cap een zeker belang, maar in de praktijk zijn er ook andere eigenschappen waar een cryptovaluta over moet beschikken om op middellange tot lange termijn winstgevend te zijn. Welke eigenschappen dit nu precies zijn en waarom de market cap van een cryptocurrency lang niet altijd alles zegt kom je te weten door het raadplegen van de informatie op deze pagina!
De 10 meest waardevolle cryptovaluta’s volgens market cap
Wanneer je er de listing bij haalt van CoinMarketCap (link) zal je kunnen vaststellen dat de verschillende cryptocurrencies standaard worden opgelijst op basis van hun market cap. Dat wordt gedaan omdat het op deze manier het eenvoudigst is om de totale waarde van een cryptovaluta in te schatten. Hoe hoger de market cap, des te waardevoller het project op dat ogenblik is. Toch zijn er verschillende belangrijke mensen uit de sector van de cryptocurrencies die aangeven dat market cap voor hun niet de eerste prioriteit is. Een bekend voorbeeld van een dergelijke persoon is Charlie Lee, de grote man achter de cryptocurrency Litecoin. Hij liet nadat zijn cryptovaluta enigszins was teruggevallen in de top 10 met meest waardevolle coins via Twitter blijken dat hij market cap niet zo belangrijk vindt. Letterlijk zei hij “in eerste instantie moet onze coin gebruikt worden, de rest volgt vanzelf wel”.
De market cap versus het gepresteerde volume
Ondanks het feit dat de uitspraak van Lee in eerste instantie een beetje verwarring zaaide is ze eigenlijk erg logisch. Je kan het een beetje vergelijken met een bedrijf welke uitpakt met een interessante, nieuwe technologie met veel toekomstperspectief. Het potentieel van de technologie mag dan wel interessant zijn, de kostprijs is veel te hoog om ze te realiseren. Dan zit je daar met een goed uitgedokterd concept en een prima technologie die helaas in de praktijk (nog) niet bruikbaar is.
Min of meer een vergelijkbaar gegeven kan ook van toepassing zijn op de markt van de cryptocurrencies. Verschillende cryptovaluta’s hebben een uitstekende market cap en zijn dus behoorlijk wat geld waard, maar hebben nauwelijks volume. Bovendien is dit laatste een extra probleem wanneer je in één keer een grote order weg wil zetten op de markt. Ook dit is zeker iets waar we nog even uitgebreid ons licht op moeten werpen.
Waarom is het gepresteerde (24 uur) volume zo belangrijk?
Veel mensen die investeren in cryptocurrencies kijken daarvoor in de richting van ondergewaardeerde coins die nog over een zeer aantrekkelijk toekomstperspectief beschikken. Bij voorkeur hebben dergelijke cryptovaluta’s ook nog eens een lage hard cap waardoor er op een zeker ogenblik wel een bepaalde schaarste moet (geen garanties!) opduiken. Dat is allemaal inderdaad correct (althans voor wat de voorspelling betreft), maar met een belangrijk aspect houden veel potentiële investeerders geen rekening. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een grote positie in te nemen bij een dergelijke coin die wellicht beschikt over een zeer laag 24-uurs volume is het zo dat je aanzienlijke problemen kan ondervinden met het wegzetten van een grote order. Bovendien komt het vaak voor dat investeerders die tijdens een ICO bijvoorbeeld heel wat tokens in handen hebben gekregen bij een latere verkoop van een grote hoeveelheid tokens directe koersmanipulatie realiseren. Ook dit is uiteraard iets wat niet meteen de bedoeling is en waar je altijd voor aandachtig dient te zijn.
Is rekening houden met de market cap dan volledig zinloos?
Dat het belang van andere eigenschappen van een cryptocurrency waarin je wenst te investeren niet mag worden onderschat betekent uiteraard niet dat de market cap helemaal over geen enkele waarde beschikt, in tegendeel. De market cap is in de praktijk dan ook nog steeds één van de belangrijkste indicators die aangeeft hoe waardevol een bepaald project nu precies is. Kijk maar eens naar Bitcoin. Als allereerste cryptovaluta ooit lijkt het ondenkbaar dat er ook maar één altcoin ooit de eerste plaats kan claimen… toch moet het gezegd dat Ethereum er in het verleden al eens behoorlijk dicht bij is geweest.
Waar rekening mee houden vooraleer een coin aan te kopen?
Door het lezen van de informatie op deze pagina is het je ongetwijfeld duidelijk geworden dat er behoorlijk veel verschillende punten zijn waar je rekening mee moet houden vooraleer een investering te doen in een bepaalde cryptocurrency. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele van deze punten mist hebben we ze nog even uitgebreid in een overzicht geplaatst:
• De market cap geeft een goede indruk van de totale marktwaarde waar een cryptocurrency op dat ogenblik over beschikt.
• Het gerealiseerde 24 uurs volume is een belangrijke indicator die aangeeft of een token nu wel of niet daadwerkelijk in de praktijk wordt gebruikt. Bovendien is dit een extra belangrijk aandachtspunt omdat ze duidelijk maakt welke orders met welke omvang er precies kunnen worden uitgevoerd op de markt.
• De circulating supply geeft aan hoeveel tokens er op dat ogenblik reeds in omloop zijn van de totale beschikbare voorraad (de total supply). Op het ogenblik dat er een groot verschil bestaat tussen beiden maakt dit vaak duidelijk dat er een grote hoeveelheid tokens bijvoorbeeld in handen zijn van het team achter de cryptovaluta. Dit brengt een potentieel extra risico met zich mee wanneer ze allemaal in één keer in de makt zouden komen.
• De maximum supply geeft aan dat er een zogenaamde ‘hard cap’ van toepassing is voor de cryptovaluta in kwestie. Dit is geen vereiste. Er zijn namelijk op de markt ook heel wat cryptocurrencies terug te vinden die niet over een dergelijke limiet beschikken en toch zeer waardevol zijn. Een klassiek voorbeeld hiervan is Ethereum. Toch, een cryptovaluta met een lage hard cap (zoals bijvoorbeeld de Bitcoin) biedt veelal een extra interessant perspectief met zich mee.
Uiteraard zijn er buiten bovenstaande zaken nog heel wat punten waar je maar beter rekening mee kan houden op het ogenblik dat je wenst te investeren in een cryptocurrency. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het team dat schuilgaat achter de cryptovaluta, maar ook aan de eventuele concurrentie en het toekomstpotentieel. Hoe dan ook, door zelf goed je onderzoek te doen en goed doordachte investeringen te doen zal je altijd kunnen vaststellen dat de cryptomarkt op financieel vlak heel wat moois voor jou in petto heeft.
Het bericht Waarom de market cap van een cryptocurrency niet alles zegt verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.