Met Umbrel is een Bitcoin node zó eenvoudig dat iedereen het kan

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Nog nooit was het zó eenvoudig om je eigen Bitcoin & Lightning Network node op te zetten. Met de gratis Umbrel software is het zo simpel dat iedereen het kan, zelfs als je geen technische kennis hebt. Met een Raspberry Pi, een harddisk en de Umbrel software ben je al in enkele minuten klaar. Umbrel laat zien dat Bitcoin helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Eén van de basisprincipes van Bitcoin is dat iedereen onafhankelijk de transacties op de blockchain kan controleren, om er zeker van te zijn dat alles klopt. Dat doe je met speciale software die alle transactie-informatie van de blockchain downloadt en controleert. Je hebt dan een zogenaamde Bitcoin node. Wanneer je daarop een Bitcoinwallet aansluit weet je zeker dat je wallet van de juiste transactiegeschiedenis wordt voorzien.
Als je geen eigen Bitcoin node hebt dan maakt je wallet in waarschijnlijk contact met een Bitcoin node van een ander. Dat gaat ten koste van je privacy want die ander kan meekijken en je moet er maar op vertrouwen dat je geen verkeerde informatie ontvangt. Als je maximale controle en zekerheid wil dan is het draaien van een eigen Bitcoin node essentieel.
Dat was tot op heden nog altijd iets waarvoor enige technische kennis nodig was, maar dankzij Umbrel is het zo eenvoudig dat iedereen het kan.

Umbrel
Umbrel is gratis open source software voor een Raspberry Pi 4 mini-computer, waarmee je in een mum van tijd een Bitcoin node én Lightning node kan opzetten. Je hoeft er nauwelijks iets voor te doen, want de software neemt al het werk uit handen. Umbrel is nog wel in Bèta, wat betekent dat de software nog niet af is en dat er mogelijk nog bugs in zitten, maar het is sinds kort beschikbaar voor het grote publiek.
Het enige wat je ervoor nodig hebt is een harddisk en een Raspberry Pi 4. Dat is een klein en goedkoop mini-computertje dat voortkomt uit de open source community. Een Raspberry Pi 4 kost maar een paar tientjes en verbruikt amper stroom, wat ze uitstekend geschikt maakt voor het draaien van een eigen node. Er zijn verschillende Nederlandse resellers waar je kant-en-klare startpakketten kan kopen met daarin alles wat je nodig hebt. Je hebt daarnaast ook een externe harddisk nodig, bij voorkeur eentje met een opslagcapaciteit van 1 TB of groter.
Daarna is het een kwestie van de boel aansluiten en Umbrel installeren. Dat installeer je via een normale computer op het SD-kaartje van de Raspberry Pi. Wanneer je het SD-kaartje daarna in de Raspberry Pi stopt regelt de software de rest. Het duurt slechts paar minuten en daarna ben je de trotse eigenaar van je eigen Bitcoin én Lightning node.
Vervolgens kan je via een computer die is aangesloten op je thuisnetwerk inloggen in je node. Dat doe je simpelweg door een adres in je favoriete browser in te toetsen, waarna je terecht komt op het inlogscherm.

Eenmaal ingelogd zie je een helder overzicht van je node, die op dat momenteel al druk bezig is met het controleren van blocks uit de blockchain. Dat moet vanaf het begin gebeuren en aangezien er al meer dan 650.000 blocks zijn kan dat een tijdje duren. Ga er maar vanuit dat het op z’n minst een paar dagen duurt.
Wanneer de blockchain is gesynchroniseerd kan je ermee verbinding maken met een Bitcoinwallet. Je selecteert daarvoor in Umbrel om welke wallet het gaat, waarna de software je van een adres voorziet dat je in je wallet invoert om de verbinding tot stand te brengen. Daarna is je wallet met je node verbonden.
Lightning Node
Umbrel is behalve een Bitcoin node óók meteen een Lightning Network node. Dat is best bijzonder, want veel mensen beschouwen het opzetten en draaiend houden van een Lightning Network Node als een vrij technische uitdaging. Met Umbrel is het echter zo geregeld. Je kan gewoon direct beginnen met kanalen te openen en te experimenteren met de mogelijkheden.
Het Lightning Network is overigens optioneel en je kan Umbrel ook alleen als ‘gewone’ Bitcoin node gebruiken.

Tor
Om je privacy te beschermen maakt Umbrel automatisch verbinding met het Bitcoinnetwerk via het Tor-netwerk. Op die manier is alle data versleuteld en is het IP-adres van je node niet zichtbaar.
Umbrel genereert voor je node ook een Tor-adres. Als je niet in de buurt bent van je thuisnetwerk kan je daarmee via de Tor-browser alsnog inloggen in je node. Best handig.
Meer nodes
Bitcoin nodes zijn belangrijk voor het Bitcoin ecosysteem. Bitcoin nodes controleren namelijk of de blocks die Bitcoinminers vinden geldig zijn. Individueel controleren ze op die manier of er geen rare fratsen gebeuren, maar gezamenlijk bepalen zij in feite welke regels op het netwerk gelden. Dat is vooral relevant wanneer een deel van de Bitcoinminers probeert de regels van het netwerk, de code dus, te veranderen zoals bij een hard fork. Het is dan aan de Bitcoin nodes om te besluiten of ze daarin meegaan of dat ze de wijzigingen afwijzen.
Bitcoin nodes hebben dus best veel macht in handen. Zij bepalen gezamenlijk welke ‘waarheid’ ze geloven; zo ontstaat er consensus op het netwerk. Het is daarom belangrijk dat er zoveel mogelijk onafhankelijke nodes zijn, want dan blijft het netwerk decentraal en dus betrouwbaar. Een eigen Bitcoin node is dus goed voor jezelf, maar ook goed voor het netwerk.
Wereldwijd zijn er op dit moment tienduizenden Bitcoin nodes en ruim 7500 Lightning nodes. De hoop is dat drempelverlagende innovaties zoals Umbrel helpen dat op te schroeven.

Let op! Umbrel is nog in Bèta, wat betekent dat de software nog niet helemaal af is en dat er mogelijk nog bugs in zitten. Vertrouw er dus niet te veel op en realiseer je dat er misschien iets mis kan gaan – riskeer dus geen grote bedragen!
Mocht je er niet uit komen of vragen hebben, neem dan ook eens een kijkje in de Nederlandstalige Lightning community op Telegram.
Beeldmateriaal: Creative Commons BY-NC 2.0, iklash / SparkFunElectronics

Lees het originele artikel op Bitcoin.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.