Een hardware wallet, alleen voor grote crypto investeerders?

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Wanneer je er voor kiest om te investeren in bepaalde cryptocurrency tokens spreekt het voor zich dat je ook over een mogelijkheid zal moeten beschikken om deze op te slaan. Op dit vlak kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een online wallet, een paper wallet, een wallet die op je desktop of laptop wordt geïnstalleerd of een hardware wallet. Deze laatste is veruit het veiligst, alleen doen er nog heel wat foute geruchten de ronde over. Eén van de vaakst gehoorde zaken met betrekking tot een hardware wallet is bijvoorbeeld dat ze uitsluitend geschikt is voor de echt grote cryptocurrency investeerders. Waarom dat helemaal niet correct is vertellen we je graag op deze pagina!
Wat is een hardware wallet?
Heb je nog nooit eerder van een hardware wallet gehoord? In dat geval is het wellicht de moeite waard om hier eerst even wat achtergrondinformatie over te vertellen. Een hardware wallet is een systeem welke specifiek in het leven is geroepen voor mensen die investeren in cryptocurrencies. Dit betekent dat je over een toestel beschikt waarin al jouw tokens op een veilige manier kunnen worden opgeslagen. Nu ja ‘al’ is misschien veel gezegd, want het spreekt voor zich dat de hardware wallet jouw cryptocurrency tokens uiteraard wel moet ondersteunen. Ondanks het feit dat verschillende van deze systemen zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S wel op een computer dienen te worden aangesloten brengt dit geen specifiek veiligheidsrisico met zich mee. Zelfs wanneer je hardware wallet zoek raakt of indien je hem bijvoorbeeld ergens vergeet is er doorgaans nog geen man (of vrouw) over boord.

Een hardware wallet is behoorlijk betaalbaar
Een niet onbelangrijk deel van de oorsprong van het gerucht dat een hardware wallet altijd over een stevig kostenplaatje beschikt is terug te vinden in de populariteit van de Ledger Blue. Het betreft hier een hardware wallet die beschikt over een ingebouwde batterij welke er voor zorgt dat ze volledig onafhankelijk en dus ook los van een computer kan functioneren. Dat is natuurlijk interessant, maar dat geldt heel wat minder voor het kostenplaatje welke zomaar hoger ligt dan 300 euro. Het spreekt voor zich dat een dergelijk bedrag uitgeven aan het aankopen van een hardware wallet inderdaad enkel en alleen is voorbehouden voor de grotere investeerders. Klopt het gerucht dan toch? Zeker niet, want er zijn ook goedkopere versies.
De Ledger Blue is een uitstekende hardware wallet, maar ondermijnt een beetje haar eigen potentieel door het aanzienlijke prijskaartje dat er aan verbonden is. Bovendien is het van belang om te weten dat een dergelijke grote kost voor een hardware wallet betalen helemaal geen vereiste is. Bekijk bijvoorbeeld maar eens prima alternatieven zoals:
• De Ledger Nano S (inderdaad, van hetzelfde bedrijf als de Ledger Blue);
• De Trezor Wallet;
Bovenstaande twee hardware wallets dienen dan wel aangesloten te worden op een computer om te kunnen functioneren, daar tegenover staat dat ze prima functioneren, zeer veilig en relatief eenvoudig zijn in gebruik en bovendien aangekocht kunnen worden voor een prijs die lager ligt dan 100 euro! Het spreekt voor zich dat een dergelijk bedrag al heel wat interessanter in de oren zal klinken voor de gemiddelde cryptocurrency investeerder.
Wat met de beperking op een Ledger Nano S?
De Ledger Nano S mag zich op moment van schrijven wellicht ‘s werelds populairste hardware wallet noemen. Dat heeft niet alleen te maken met de lage kostprijs die er aan verbonden is, daarnaast werkt ze ook bijzonder eenvoudig en biedt ze bovendien ook nog eens ondersteuning voor een grote hoeveelheid altcoins. Denk op dit vlak niet alleen aan Litecoin en Ethereum (die vrij standaard aanwezig zijn op een hardware wallet), maar ook aan bijvoorbeeld Ripple, Ubiq, Dogecoin, Zcash, Dash, NEO en ga zo maar door. Dat er zoveel verschillende interessante altcoins worden ondersteund is natuurlijk razend interessant, maar we moeten ook een kleine domper op de feestvreugde zetten. Het is namelijk zo dat je slechts vier applicaties tegelijkertijd op je Ledger Nano S kwijt kunt. Betekent dit dat je met een omvangrijk portfolio allemaal verschillende hardware wallets moet aankopen? Ja en neen.
Wanneer je een zeer actieve en grote investeerder bent met een omvangrijke portefeuille in cryptocurrencies kan het inderdaad interessant zijn om meerdere hardware wallets aan te kopen. Dat betekent evenwel niet dat dit een echte vereiste is. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat het bijvoorbeeld met de Ledger Nano S mogelijk is om je crypto applicaties terug te verwijderen van je toestel. Uiteraard betekent het verwijderen van je applicatie niet dat je, je portefeuille kwijt bent. Je volledige portefeuille is namelijk perfect opgeslagen in de blockchain waardoor deze altijd terug te halen is. Deze manier van werken voldoet prima afhankelijk van het soort altcoin welke je wenst aan te kopen, alleen moet je er wel rekening mee houden dat het stelselmatig toevoegen en verwijderen van crypto applicaties steeds toch een beetje tijd in beslag neemt. Wil je efficiënter een investering in cryptovaluta’s kunnen doen? Dan kan het aankopen van meerdere hardware wallets alsnog de moeite waard zijn.
Conclusie; een hardware wallet is interessant voor elk type investeerder
De veronderstelling dat een hardware wallet enkel en alleen geschikt is voor de grote cryptocurrency investeerder is dus helemaal niet correct. Zelfs voor een bescheiden bedrag is het reeds mogelijk om een dergelijk systeem aan te kopen. Dat met name de Ledger Nano S en de Trezor Wallet niet beschikken over een ingebouwde batterij hoeft bovendien absoluut geen enkel probleem te zijn. Uiteraard is er aan een hardware wallet steeds een bepaalde kostprijs verbonden terwijl dat niet geldt voor een online wallet. Dat is een belangrijk verschil, maar het moet gezegd dat het vooral voor waardevolle portefeuilles toch een absolute must is om deze op een veilige manier op te slaan op een hardware wallet. Doe je dat niet en laat je bijvoorbeeld alles bij een exchange staan? Dan loop je zomaar het risico dat je volledige portefeuille op een zeker ogenblik buit wordt gemaakt door hackers. Je moet er dus weliswaar een klein bedrag voor investeren, maar een hardware biedt toch heel wat bijzonder interessante voordelen ten opzichte van een online en een paper wallet.
Het bericht Een hardware wallet, alleen voor grote crypto investeerders? verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.